Landslagscoachens peptalk för Bellmanstafetten

Hur peppar man ett lag? När ska man heja - och hur springer man smartast fem kilometer?
Lars Andersson coachade de svenska maratonlagen i EM i Zürich. Men han har också tips och råd för lagen och löparna som ska springa Bellmanstafetten.

Många deltar i ett lopp för första gången i Sveriges största stafett. Bellmanstafetten har fem sträckor på fem kilometer. Träningsexperterna menar att man springer fem kilometer snabbast om man håller helt jämn fart, möjligen kryddat med en snygg spurt sista hundra meterna.
– Det viktigaste blir nog egentligen att inte titta för mycket på dem som man har runt sig, säger Lars Andersson. Är man inte van löpare så är det väldigt lätt att dras med och då blir kanske tempot helt fel.

Mentalt kan man gärna dela upp loppet i delar. Genom att dela upp sträckan i olika faser kan det bli lättare att genomföra.
– Principen bör vara att starta för att komma in i loppet, i mitten av loppet kan ni göra ungefär vad ni brukar klara av i fart - och sedan kan det komma en liten spurt.
– Det är bättre att spara på den där spurten så den inte kommer för tidigt, säger Lars och påpekar att mjölksyran kommer snabbt.

Eller så sparar man spurten så att man utan mjölksyra sprutande ur öronen kan koncentrera sig på en bra växling. Det finns mer tid att vinna på att i myllret av löpare hitta sin växlingskompis.
• Håll koll på vad du har för på nummer nummerlappen och var i växlingsområdet din nummerserie finns.
• Kolla innan vilka kläder den som du växlar till har så blir det lättare att hitta.
• Den som väntar i växlingen kan gärna ropa namnet på löparen som kommer in.

Bellmanstafetten är en festlig stafett med pciknick efteråt. Ett annorlunda sätt att umgås med arbetskompisar, släkt och vänner. Springa och heja!

Men vad är då bra peptalk för löpare?

– Det var en svår fråga…men det går nog med vad som helst. Det är att man uppmärksammar löparna. Många gånger tror jag att den som springer hör en röst och känner igen den och så är det bra med det men inga nedvärderande saker utan det ska vara positiva saker.

Rätt kan vara:
• Det ser bra ut!
• Snyggt jobbat!
Eller bara:
• Heja (namnet)

Inte fult så peppande är:
•Kom igen, ta i nu!
• Rör på påkarna!
• Lite till kan du!
Eller:
• Bara fem kilometer kvar!
– Ja, säger man att det bara är fem kilometer kvar i maratonsammanhang kan det väl vara okej, men ska man bara springa fem kilometer känns det inte bra, säger Lars Andersson och skakar lätt på huvudet.

Lars Andersson coachade och lade upp lagtiaktigken för de elva löparna i maratonlandslaget som deltog i EM i Zürich. Lärs är även tränare (och gift med) den svenska maratonstjärnan Isabellah Andersson.