Julklappen

Jag vet inte än vad tomten kommer med på julafton, men i slutet av nittiotalet toppades min önskelista av ett specialskydd till mina känsliga fötter.
- Som alltid löpning i fokus, och jag hade stora problem med mina slemsäckar på hälarna och hälsenan i sig. Precis som nu var det en kall vinter, och det var riktigt dåligt ställt med mina fötter, så dåligt att jag var tvungen att skära av hela hälkappan på skorna.
Utan hälkappa på skon slapp slemsäckarna kring hälen helt tryck, vilket möjliggjorde fortsatt löpning. Dock tappade givetvis skon dels skydd mot kylan, dels grepp kring foten. Detta löstes med min ”önskejulklapp”, en specialsydd raggsocka med både värmeskydd och fasthållning av skon på foten. Via en avklippt raggsocka, som värmeförstärktes och försågs med knappar där jag kunde spänna två resårband under foten hölls skon fast och gav extra värme. Resårbanden var utbytbara så det gjorde inget att dessa slets upp på en vecka, för det var ju ganska billigt att klippa till en ny liten stump.
Så klarade jag mig löpandes igenom hela vintern utan uppehåll trots dåliga slemsäckar.
Fyra paket med mina specialskydd kom tomten med, och än idag funkar skydden utmärkt som värmeförstärkning, även om jag numera slipper skära bort hälkappan på mina skor och därmed behöver jag inte utnyttja att sätta fast ”spännbanden” under foten.

Just att hålla värmen är aktuellt på alla håll nu i juletid. Igår kväll blev det en runda i Hagaparken i 18 minusgrader!! Kan säga att det bet lite i kinderna. I morse blev det en inledning i Haga igen men sen tog jag tillflykt till löpbandet i källaren. Väl på bandet kunde jag inte hålla mig från att köra lite fart. Tidigare än planerat, men psyket ville köra något annat än distans; så det blev 20x400m med 20 sekunder vila. Av och på, av och på bandet, och ett skönt men ändå tufft avbrott från lite enformig löpbandsdistans. Så nu är man igång på riktigt med fart igen!!

Imorgon är det julklappsöppning, men innan man startar heldagen med mat, mat, godis, godis och klappar blir det givetvis ett pass.
Julaftonspassen är klassiska, och jag tittade faktiskt tillbaks i mina träningsdagböcker idag och kan konstatera att jag de senaste tjugo julaftonsdagarna kört 18 långpass, 1 kvalitépass och bara haft en julaftons vilodag.
Av tradition klaras långpasset av innan frukost. Ska bli kul att inleda dagen imorgon traditionsenligt och siktar in mig på att klippa 2 timmar och 10 minuter innan det är God Jul.

Hoppas ni också kommer ut på ett fint julpass, och jag passar på att önska alla som följer bloggen just en riktigt GOD JUL

Julinspiration från Hagaparken i Stockholm
Vintervädret hindrar inte löparen. Här sen liten men stark 3.00 grupp i TSM efter genomförda 20km i snöyra