Varierande fart

I helgen var det barmarkslöpning i Helsingborg på skogsslinga underlag. Det var ett tag sedan senast!! Underbart!!
Dock som alltid kraftig vind i Sundets Pärla, så även om det blev fin utomhuslöpning, tog jag och ”löpargänget” tillflykt till inomhushallen på helgens huvudpass.
För egen del blev det en intervallstege med 3000m-2000m-1000m-2x500m, så totalt 7km intervall.
Jag gillar intervallstegar både mentalt och träningsmässigt. Variationen i intervallängden gör att man kan jobba med olika farter och därigenom kan man nå många olika parametrar inom ens egen löpning.
Mentalt är intervallstegen också bra, speciellt när den som nu ”gick nedåt”, kortare och kortare känns lättare att genomföra. Stegarna kan ju även gå ”uppåt”, både uppåt och nedåt i samma pass, och då kan det vara lite tuffare mentalt.
På de längre intervallerna jobbade jag på eller strax under tröskelfarten (ingen mjölksyra) och med långdistansflyt i steget.
Sen ju kortare intervallen blev, desto högre fart, mer tryck i steget och på slutet så pass snabbt att syran började kännas lite. Som helhet blir variationen, för hjärta, lungor, muskler och steg riktigt bra. Fartmässigt blev det från inledande 3.19-fart ner till 2.50 fart som avslutning.
Veckans träningshelhet landade igen på en ansenlig volym på 103km, och jag lyckades för 5:e veckan i rad hålla mig till ”färre men längre pass”; två helvilodagar och bara 1 dubbelpass.
Så det flyter på ok på löpningen nu.

Rubriken varierande farter passar även bra in på olika löpare. Att helgen blev i Helsingborg, berodde på att mitt ”gamla PUMA jobb” hade sin lilla årliga ”Tech Rep Träff”. ”Tech Reps” är ett litet gäng som jag skapade när jag jobbade på PUMA, som gillar löpning och som gillar att vara ute och förmedla varumärkets produkter inom löpning. Svårt att hinna med och vara överallt, och då är det perfekt att ha ett litet Team som kan rycka ut! Jag slutade själv på PUMA i slutet av mars förra året, och håller inte längre i runningdelen på företaget, men det känns naturligt att vara med på just denna utbildningshelg eftersom det var första träffen ”utan mig som ledare”.
Kan konstatera att PUMA´s löparsegmentet ser riktig bra ut igen ur en lättviktsskor synvinkel.
Det var (och är) just lättviktsskor som jag brann/brinner lite för mer för, och på slutet av mitt PUMA jobb var tyvärr fokusen långt ifrån lättvikt. Nu har det svängt igen, och där tror jag PUMA gör rätt.
Bättre jobba med det man är bra på, och med en viss Bolt i aktivas stall vore det konstigt att inte jobba med lätthet och fart. Sen behöver man ju inte vara som Bolt för att ha lättare skor, utan det tror jag alla löpare oavsett nivå skulle ha nytta av. Mer om det någon annan gång här på bloggen, och då givetvis lite mer märkesneutralt!

Just det varierande farter på olika löpare var det. På bifogad lilla film, syns just varierande farter och därmed syns lite olika steg. Från 3.19 farten ner till under 2.20 fart på de kortare löpningarna för de ”snabba”. Inledningsvis även lite PUMA lättvikt!