Stumt men bra

Måste tyvärr först refektera det som min löparkollega och bloggarkollega här på marathon rapporterat om.
Regerande OS mästaren på maran Sammy Wanjiru dog 24 år ung i går.
http://beta.marathon.se/bloggar/saintjohn

Tragiskt värre; och får mig osökt att tänka på en löparvän som också gick en alldeles för tidigt död till mötes. Sverige bekanta Benson Masya som vann Stockholm Marathon 1997. Vi träffades några gånger, och jag visste att han bitvis hade det trassligt vid sidan av löpningen.
I augusti ett år ringde han upp mig när han stod på centralen i Stockholm. Han hade ingenstans att bo och ville träna för Lidingöloppet som han tidigare hade vunnit. Jag bodde då i en lite "1.a" ooch kände att jag inte riktigt hade plats för en inneboende löpare under en dryg månad. Jag fixade så att han fick bo med helpenssion på Bosön fram till loppet. Benson lovade betala tillbaks kostnaden för boendet när han vunnit loppet.
Vi körde 4 pass ihop i början av hans vistelse i Sverige, och han var inte riktigt i den form som han haft tidigare, men formen kom snabbt så man såg talangen som gjort att han vunnit halvmaraton-VM på 60.01!!
- Dock funkade inte för mig att köra alla pass med honom och sista veckorna innan Lidingö sågs vi inte på löparbanan. När jag sen på Lidingöloppet passerade Benson efter 5 km insåg jag att han inte hade lyckat hålla igång träningen utan han hade fallit tillbaks i "sitt trasslig liv". Några år senare gick Benson också bort endast 33 år gammal.

Över till något roligare; ialla fall för mig och det bloggen ska ta upp: min träning!
Stumt men bra, ja så har det känts de senaste dagarna. Jag har riktat träningen främst mot lite "fartigare pass" och i det ingick en inspelning till webb-TV programmet Spring.
- Till skillnad från när jag var med och spelade in Sverige Springer brukar jag faktiskt "köra veckans pass" fullt ut vid inspelningarna. Och nu stod det "barfota diagonaler" på programagendan.
Det var riktigt länge sedan jag sprang barfota, men jag hade det faktiskt ganska mycket som ett komplement i min träning på somrarna förr och på träningsläger.
- Härlig känsla; men dagen efter kände jag ju givetvis att det var länge sedan... Passet var dock riktigt bra. Sprang 20 st diagonaler över fotbollsplanen och joggade på kortsidorna. Totalt med joggen 4km på 14 minuter!! Så totalt riktigt bra fart.
Dagen efter barfotalöpningen stod det kort långpass med fartökning på schemat; och med tanke på mina stumma vader och allmänt stela kropp var jag riktigt nöjd med att ha 16.46 på 5 km farthöjning.
Ifjol hade jag 16.52 på motsvarande pass....(klart bättre väder nu...men det räknar jag inte in utan kollar bara tiden...för att få till självförtroendet)

Vad återstår nu då?
Ja, GBG-varvet kommer inte riktigt lägligt i träningsplanen nu till helgen då jag gärna i slutet av veckan velat haft någon kortare snabbdistans; men det blir till att imporvisera lite runt att jag är på Varvet för att sen sista veckan göra "som vanligt" dvs kortintervall i kombination med kolhydrattömning. Mer om det nästa vecka, och säkert också en rapport från Varvet.