Aregawi avstängd för doping

Den svenska världsstjärnan Areba Aregawi som tävlar för Hammarby Friidrott är under utredning för misstanke om dopingförseelse. Vid ett dopingprov gjort av Internationella friidrottsförbundet har Aregawi testats positivt för en förbjuden substans.

Svenska friidrottsförbundet och Internationella Friidrottsförbundet meddelade på måndagen att Abeba Aregawi tillsvidare är avstängd.
- Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.

- Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, säger Olsson.

Efter a-provet har den aktive gått med på en avstängning tillsvidare. Den aktive har också begärt att få en analys av b-provet vilket kommer att göras inom kort.

På grund av sekretess i ärendet kan inte fler upplysningar lämnas för tillfället. Svensk Friidrott skriver i ett pressmeddalnde att man så snart det är möjligt kommer att offentliggöra mer information.

Abeba Aregawi är född i Etiopien men tävlar sedan hösten 2012 för Sverige. 2013 vann hon på sin specialdistans 1500 meter guld både på inomhus-EM i Göteborg och på VM i Moskva.

Olympiska Kommitté, SOK, har med omedelbar verkan dragit in sitt ekonomiska stöd till Aregawi.

Representanter för Svenska friidrottsförbundet har känt till att Aregawi lämnat ett positivt dopingprov i två veckor, men valde att inte gå ut med denna nyhet förrän efter den svenska inomhussäsongen som avslutades i och med inomhus-SM i helgen.

FOTNOT: Enligt TT säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, att Abeba Aregawis prov visar spår av den förbjudna substansen meldonium.
Ämnet hamnade på Wadas (World Anti-Doping Agency) lista i januari. Studier har visat att det förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.
Enligt Wadas uppdaterade kod från 2016 riskerar den som åker fast för meldonium fyra års avstängning.

Enligt nyhetsbyråm AP är nio löpare från Etiopien – fem av dem ”top athletes” under utredning för misstänkt doping.