Attack mot världsrekordet i Köpenhamn

I fjol vann Bedan Karoki Muchiri från Kenya herrklassen i Copenhagen Half Marathon på 59.14 vilket var världens näst bästa resultat 2015. På söndag är han en av de löpare som kommer att matchas för världsrekordfart.

Inför Copenhagen Half Marathon, som avgörs på söndag – den 18 september, sticker tävlingsledaren Niels Jørgen Holdt ut hakan och säger:
– Vi siktar på världsrekord!
Copenhagen Half Marathon är Danmarks största löpartävling med 22 500 anmälda löpare. Detta är också Nordens klart bästa löpartävling när det gäller elitresultat. 965 svenskar är anmälda. Sverige är därmed näst största nation efter Danmark i Copenhagen Half Marathon.

Som arrangörer har vi förberett allt noga så att förutsättningarna för en attack mot världsrekordet ska vara goda
Henrik Paulsen

59 procent av de anmälda är män, 41 procent är kvinnor. Det innebär att Copenhagen Half Marathon har en högre andel kvinnliga deltagare än både GöteborgsVarvet och Stockholm Halvmarathon.
För två år sedan genomfördes VM i halv maraton (21 098 meter) i Köpenhamn. Då lanserades en ny idé; att genomföra ett lopp med massdeltagande av motionslöpare tillsammans med ett VM-lopp. Detta blev en succé med 30000 deltagare och resultat av världsklass för de snabbaste; fyra manliga löpare var under 60 minuter, tre kvinnor under 68 minuter. Mikael Ekwall noterade 1.02.29 – en tid som ännu gäller som svenskt rekord.
VM-loppet blev en härlig fest både för eliten och för motionslöparna.

För Danmarks ledande friidrottsklubb Sparta innebar VM-loppet, starten på arbetet att ge Köpenhamn ett årligt halvmaratonlopp av världsklass. Fjolårets premiär för Copenhagen Half Marathon blev lyckat med drygt 20 000 anmälda löpare. Bedan Karoki Muchiri från Kenya vann herrklassen på 59.14 vilket var världens näst bästa resultat 2015.

Sparta satsar  mer än vad någon annan nordisk arrangör av långlopp gör på eliten. Med hjälp av motsvarande 1,1 miljon svenska kronor har det inte varit svårt att intressera flera mycket väl meriterade löpare att komma och tävla på den snabba halvmaratonbanan i Köpenhamn som modifierats sedan det framgångsrika VM-loppet 2014.
– Dagens bana är snabbare, förklarar Niels Jørgen Holdt. Banan är flack, men endast tio meters nivåskillnad mellan banans högsta och lägsta punkt. Halvmaran har start och mål i Fælledparken, som är en stor park i centrala Köpenhamn.

I söndagens Copenhagen Half Marathon får fjolårsvinnaren och årets VM-tvåa Bedan Karoki Muchiri i herrklassen motstånd främst av två andra kenyaner; James Mwangi Wangari och Stephen Kosgei Kibet. 22-årige James Mwangi Wangari noterade 59.12 när han vann sitt livs första halvmara i Milano i mars. Han är därmed världstvåa på distansen i år. 29-årigeStephen Kosgei Kibet är en rutinerad löpare som var femma i VM 2012. Han har fyra gånger noterat tider under 60 minuter. Hela 14 av de manliga löparna har ett personbästa som är under 60 minuter. 
Tiden som alla siktar på är 58.23 – världsrekordet som Zersenay Tadese från Eritrea innehar sedan Lissabon Halvmarathon 2010. 

Även i damklassen återfinns flera starka löpare, men här är det inte realistiskt att spekulera i tider under världsrekordet 1.05.09.
– Nu gäller det främst att vi ska få så bra väderförhållanden med så lite vind som möjligt, säger Henrik Paulsen som är ansvarig för elitfältet.
– Det är aldrig enkelt att notera ett nytt världsrekord i friidrott. Slutligen handlar det om vad löparna kan prestera, som arrangörer har vi förberett allt noga så att förutsättningarna för en attack mot världsrekordet ska vara goda.

Se loppet direkt på webben

Copenhagen Half Marathon startar klockan 11.15 söndag 18 september. Från och med klockan 11.0 visas loppet direkt på webb-TV. Gå då in på loppets hemsida cphhalf.dk