Blodsmak på riktigt i Kullamannen

Patrik Wikström, suverän i Kullamannen.

Frågan är om det ordnats något tuffare lopp i Sverige än ultratrailloppet över 100 miles – 16 mil – i Kullamannen ultratrail. Med näsblod av ansträngningen tog sig Patrik Wikström på lördagen i mål efter 21 timmar och 33 sekunder.
– Det bara kom, nästan som ett bevis för arrangörerna att de hade lyckats med att göra ett riktigt tufft lopp, säger Patrik Wikström som på rösten är hur pigg som helst bara timmarna efter det att han gått i mål.

Kullamannen har under många år varit ett av Sveriges mest populära traillopp. Till årets upplaga samlade man 1800 anmälda i olika klasser. Den stora nyheten 2017 var ultratrailloppet över 100 miles – det vill säga 160,9 kilometer. Start kl 11 i fredags i Båstad med 96 kilometers löpning längs Skåneleden upp på Kullen och sedan tre varv på den bana som av arrangörena döpts till dödens zon. Ett 22 kilometer långt varv som arrangören lite poetiskt beskriver:

Delar går på öppna klipphedar som på Isle of Sky, Drakryggen, dödsbacken, Nimis, klippstenshopp får löparen att ena stunden kippa efter andan av den otroligt vackra naturen. Andra stunder är det som de gamla drunknande sjömännen, Strandvaskaren vill dra ner en i avgrunden och med andnöd kämpar man mot brinnande mjölksyreben.

– När jag kom fram till Mölle och skulle ut på varvbanan var jag helt slut – och jag fattade inte hur jag skulle klara att springa varvet i dödens zon tre gånger, jag hade ont och en sådan muskulär trötthet, men jag fick mat och bytte skor (Från Salomn Xpro till Salomon Spikecross) och gav mig ut ändå.

Första 96 kilometerna kunde suveräne Wikström hålla en fart på runt 5 minuter per kilometer.

För att få lite perspektiv på tuffheten på banan måste vi här berätta att Patrik Wikström är en av Sveriges bästa maratonlöpare. För tre veckor sedan vann han Umemaran på 2:34.39, årets 23:e bästa tid i den svenska maratonstatistiken.

Första 22 kilometers-varvet i Dödens zon tog 3 timmar och tio minuter för Patrik.

– Det är nästan overkligt långsamt, men det konstiga var att det ändå gick att ta sig fram och när jag klarat det första varvet tänkte jag att nu är det bara två varv kvar – det kommer jag att klara.

Under tiden som Patrik Wikström ger segerintervjuer kämpar fortfarande några tappra löpare ute på banan. 
– 16 mil och 4400 höjdmeter, regn och stenskravell jag tror inte jag sett ett tuffare lopp i Sverige, säger traillegendaren Erik Ahlström spontant om ultratrailloppet i Kullamannen.
Av de 160 löparna som startade i Båstad hade 24 män och 3 kvinnor tagit sig i mål klockan 19 på lördagskvällen. Först klockan 23 på lördagskvällen, 36 timmar stängde målgången i Mölle hamn.

Resultat Kullamannen Ultra Trail:
Män
1) Patrick Wikström Salomon Running Elit, 21:00:34
2) Erik Eng Åkersberga, Spring, 21:36:53
3) Henrik Smeds, 24:08:31
Kvinnor:
1) Sofia Smedman, Sportson Skövde, 26:54:38
2) Lena Jakobsson, Glasrikets RC, 27:21:21
3) Ingrid Persson, Gällivare Endurance, 31:48:01