Bra premiärmil ger bättre plats i maran

ASICS Stockholm Marathon gör som Vasaloppet och GöteborgsVarvet när man 2017 för första gången har ett officiellt seedningslopp. Med en snabb miltid i ASICS Premiärmilen finns möjligheten att få starta längre fram i maran. Farthållare och ny modell för uppvärmningen är några sätt för att nå snabba tider i det nya seedningsloppet.

Tidigare har löpare i ASICS Stockholm Marathon fått startplats baserade på de senaste två årens bästa resultat sträckor på halvmaraton eller längre. För debutanter på längre sträckor har det helt enkelt handlat om att ställa in sig i ledet.   
– Ungefär en tredjedel av de anmälda till ASICS Stockholm Marathon har inget resultat för seedning, säger Lennart Bresky som ansvarar för seedningen.
Men istället för att ställa sig längst bak bland de närmare 15000 startande löparna finns nu chans att i ASICS Premiärmilen springa upp sig.  
Seedningstiderna gäller för alla löpare även de som har maraton- och halvmaratontider, så alla som ska springa maran har chansen att förbättra sin startposition.

Seedningstiderna 

(kan ändras något beroende på resultat)

  • En tid under 39 minuter ger en plats i startgrupp B, startgruppen direkt efter eliten (startgrupp A). Här får man stå tillsammans med löpare som gjort maran på 2.58.30.
  • En tid under 43 minuter ger plats i startgrupp C.
  • En tid under 47 minuter ger plats i startgrupp D.
  • En tid under 49.30 minuter ger plats i startgrupp E.

Grupperna A–E i ASICS Stockholm Marathon startar lördagen 3 juni klockan 12.00.
Andra starten är klockan 12.10. Här startar löpare som har tider på maran från 4.02 i startgrupp F-J. Seedningstiderna att klara i Premiärmilen:
• En tid under 52 minuter ger plats i startgrupp F.
• En tid under 55 minuter ger plats i startgrupp G.

Allt för en bra tid i ASICS Premiärmilen

ASICS Premiärmilen som avgörs lördagen  1 april kommer 2017 att vara det enda milloppet som är seedningsgrundande för maran. Loppet avgörs lördagen 1 april på Norra Djurgården i Stockholm. Den kontrollmätta 10-kilometersbanan är sedan förra året ett varv. Så många som 159 löpare sprang under 39 minuter 2016. Fler än tusen klarade milen under 49.30.
– Vi kommer försöka ge alla löparna bästa förutsättningar att göra en snabb mil, säger tävlingsledaren Tommie Nordh.
En nyhet är en uppvärmning som annars endast elitlöpare får möjlighet till. På en uppvärmningsslinga vid starten kommer ledare från TSM Running köra löplika och pulshöjande övningar.

Som inte det är nog kommer man också att ha ett helt gäng farthållare på nio olika nivåer: