David Nilsson lekte hem Milspåret

Topptrion med vinnaren David Nilsson i mitten, tvåan Mohammad Reza, t v, och Archie Casteel.

Försommarens första varma dag infann sig lägligt till Milspåret i Stockholm på torsdagen. Snabbast av alla runt Djurgårdsbrunnsviken var VM-klare maratonlöparen David Nilsson med 31.28.

Det var sol, 18 grader men en vind som kändes på det natursköna 5 km-varvet som till största delen går längs vattnet. David Nilsson och Mohammad Reza från arrangerande Spårvägen bildade en tätduo redan efter några kilometer med Archie Casteel 40-talet meter bakom. Så såg det ut nästa hela vägen. Men in på upploppet kom till slut en löpare helt ensam och det var David Nilsson som vann med 15 sekunder på 31.28.
– Det var faktiskt första gången jag var med i Milspåret och så klart kul att vinna! Jag körde detta som ett fartlekspass och hade bestämt mig för att köra lite hårdare de sista två kilometerna och då släppte Reza, säger David.

Återhämtad efter maran

David satte personligt rekord i maraton med 2.15.40 i Hamburg för en knapp månad sedan och kvalade samtidigt in till VM i London i augusti.
– Då var jag nog i 2.14.30-form men det var tuffa väderförhållanden så jag är nöjd med tiden. Men det tog längre tid än jag trott att återhämta sig, tre veckor, men nu känns det bra, säger David.
Förra helgen debuterade han på Kungsholmen Runt med en tredjeplats på 29.56 och var då 27 sekunder före Reza.
– Nästa mål är ett banlopp på 10 000 m i Nederländerna om en månad. Till dess ska jag ha fått in ett par banpass.

Överlägsen seger för Liljestedt

Bästa kvinnliga prestation stod Spårvägens Malin Liljestedt för som bara hade två män före sig i 5 km-loppet där hon noterade 18.24.
– Det flöt på bra i tre kilometer men sedan fick jag problem med andningen, kanske var det pollen. Jag har inte riktigt fått den struktur i träningen som jag behöver eftersom jag inte fått ihop livspusslet på ett bra sätt, säger Malin som förra året blev svensk mästarinna för första gången då hon vann 10 000 m.
Hon bor i Nynäshamn och blev för två år sedan mamma för tredje gången. Lägg till det en restid på en timme till jobbet så förstår man att det inte är lätt att hinna träna.
– Nu ska jag tävla mig i form och eventuellt springer jag stafett-SM i Malmö nästa helg. Annars är det halvmaraton som lockar mest.

Antalet anmälda minskar

Milspåret arrangerades nu för elfte gången men tyvärr har antalet anmälda minskat påtagligt de senaste två åren. Nu var det 930 anmälda vilket kan jämföras med 1184 i fjol och 1517 för två år sedan. Rekordet är 1768 från 2013.

– Jonas Hedman

Restultat, Milspåret, Stockholm, 18 maj 2017

Män
1) David Hilsson, Högby IF, 31:28
2) Mohammad Reza, Spårvägens FK, 31:43
3) Archie Casteel, Spårvägens FK, 31:56

Kvinnor
1) Linnea Claesdotter, IFK Lidingö SOK, 39:51
2) Lona Justesen, IF Linnéa, 41:37
3) Riina Kuuselo, Sollentuna, 41:57

5 km
Män
1) Dennis Olsson, Spårvägens FK, 17:45
2) Samuel Eriksson Lidbrink, Spårvägens FK, 17.50
3) Isak Lidström, Morjärvs SK, 18.53

Kvinnor
1) Malin Liljestedt, Spårvägens FK
2) Frida Eriksson, Huddinge AIS, 22.44
 

Resultaten