Störtlopp avgjorde herrarnas F.E.M. 70

Fjällräven Extreme Marathon har aldrig varit mer rafflande. Herrarnas tuffaste klass över 70 kilometer avgjordes i störtloppet ner till målet i Åre.
- Vi gav allt nerför och kom ifatt inne i Åre på bergbanans topp, berättar Bertil Nordkvist som tillsammans med Oskar Svärd vann prestigeklassen.
Marginalen till tvåorna Ivar Haugen och John Are Myren blev tolv sekunder.

Tolv sekunder - ungefär så lång tid som det tar att knyta ett skosnöre.
Eller stanna och ta några klunkar vatten.
Eller ingenting när man har sprungit i åtta timmmar och avverkat nära sju mil och 2269 höjdmeter.
I början på mars vann Oskar Svärd Vasaloppet efter en tuff spurtstrid. På lördagen fick han och lagkompisen Bertil Nordkvist visa spurtförmågan igen mot norska elitorienterarna Ivar Haugen och John Are Myren.
- Vi gjorde ett bättre vägval än dem fram till sista kontrollen. De läste inte riktigt karta och jag gick och tog den spik, sade Oskar Svärd.
Vid jaktstarten på lördagsmorgonen startade första dagens treor Svärd/Nordqvist tretton minuter efter ledande Joacim Carlsson och Ola Skepp. Minuten före startade tvåorna Ivar Haugen och John Are Myren.
Avståndet mellan tätlagen krympte undan för undan. Alla visste att klättringen upp till Åreskutans topp, 1420 meter över havet, skulle bli avgörande.
- Vi beslutade oss för att gå rakt på och gick på kompass, där förlorade vi allt, deppar Ola Skepp.
I dimman uppe på toppen tappade lagen all kontroll på varandra. John Are Myren fick en lucka och var först på toppen men fick vända tillbaka och ropa i dimman efter Ivar Haugen.
Trots fadäsen hade norrmännen tre minuters ledning innan det blev ny dramatik när förföljarna kom till toppen samtidigt - Svärd/Nordkvist från ena hållet och Carlsson/Skepp från andra.
De 4,5 kilometerna nerför Åreskutan blev rena störtloppet. Starka skidåkarmuskler arbetade på max och vid bergbanans topp inne i Åre var Svärd och Nordkvist ifatt de tappert kämpande norrmännen.
De sista meterna handlade det också om mycket pengar. Segrarna får 40000 kronor, tvåorna får varor värda 20000 kr.
För veteranen Bertil Nordkvist är cirkeln sluten när det gäller FEM. Bertil vann premiärupplagan av bergsmaran när det avgjordes första gången 1994. Den gången sprang han tillsammans med skidorientaren Mikael Lindmark. I det tionde loppet fick han alltså vinna igen:
- Det här är sista gången för mig med något sådant här, i alla fall på den här nivån. Jag kanske kan springa någon mixedklass eller något sådant, sade Bertil Nordkvist efter loppet.
Det har varit två tunga dagar för Bertil Nordkvist. På fredagen trampade han snett och stukade foten och dessutom hade han svårt att hänga med i kompisens tempo. Oskar Svärd förvånade alla genom att öppet kritisera sin lagkompis både i nattlägret och efter loppet.
- Vi hade ju en allsvensk spelare och en division 3-spelare i vårt lag och sedan får ni räkna ut vem som är vem, men vi lyckades vinna, sade Oskar Svärd direkt efter målgång.
I nästa intervju fortsatte kritiken:
- Det skiljer väl så mycket mellan en världsåkare i långlopp och en världsåkare i skidorientering. Det var sista gången som jag sprang med Bertil. Nästa år ska jag ha med mig någon ny så att jag inte behöver bära all packning.
- Jag har två kilo tyngre än han och i en dryg timme har jag tagit hans rygga trots att han inte hade så mycket i den.
Bakom eliten klarade rekordmånga lag den extremaste klassen i Fjällräven Extreme Marathon. Drygt 100 lag tog sig de sju milen över Årefjällen från Kallsjöns nordvästra strand till målet i Åre.

Mer om FEM2003