Gör löpning till en egen gatukonst

Max Själin tar vägarna i Lycksele i bokstavsordning. Någon annan samlar på gator i Forshaga kommun och så har vi löparen som i Hägersten sprang en gubbe som syntes på GPS-spårningen efteråt. Tre sätt för löparen att lysa upp sin gråa löparvardag!

Det går därför utmärkt att plocka 8-10 gator på ett pass. Ibland ännu flera om lusten faller på och gatorna ligger hyfsat nära varandra.
Max Själin

Med vintertiden blir dagarna korta, kvällarna långa och mörka. Men gatubelysningen i våra städer och samhällen gör det möjligt att springa på andra ställen än elljusspår och gymmens löpband. 

Distanslöpningens gråa vardag kan ibland behöva lysas upp och varieras. Marathon.se:s bloggare Max Själin samlar mii i sin träning.
– För några veckor sedan såg jag ett reportage om en löpare i Umeå som håller på springa gatorna i Umeå i bokstavsordning. En kul idé som jag nu istället försöker genomföra i Lycksele.
– Sammanlagt landar det på 155 gator inom samhället. Vissa längre bort än andra, men ingen riktigt långt borta. (Mar)drömschenariot att jag först tar en gata på Furuvik för att sedan behöva springa bort till Lugnet är en sträka på lite drygt 5 km. Det går därför utmärkt att plocka 8-10 gator på ett pass. Ibland ännu flera om lusten faller på och gatorna ligger hyfsat nära varandra.

Sven-Ove Svensson är en annan löpare som roat sig med gatuplock. Han sprang metodiskt på varenda meter av alla de namngivna gatorna i Forshaga kommun i Värmland. Totalt 206 km och 410 meter. 
– Det kan vara så att jag är den enda människa i hela världen som under tiden 2 oktober – 22 november 2014 sprungit alla i verkligheten existerande gator inom tätort markerade på vår kommuns turistkarta. Forshaga tätorter All In.

När GPS-spårning på allvar slog igenom i början av 2010-talet blev det snabbt en sport att springa mönster och figurer som efteråt kunde ses på GPS-trackingen. En konstart som peakade ganska snabbt men som fortfarande är möjlig att praktisera. Inspiration finns fortfarande kvar på den dedicerade sajten figurerunning där löpare från hela världen har delat sina verk.