Han springer 19 mil för ALS-forskningen

Natten till fredagen ger sig Jimmy Johansson ut på sitt livs löptur. Han ska springa nonstop från Solberga i södra Stockholm till Söderbärke i Dalarna. En modig sträcka på 19 mil.
– Det här är ett sätt att samla in pengar och uppmärksamma sjukdomen ALS, förklarar Jimmy sitt syfte med att marknadsföra sin långa löptur.

För egentligen har Jimmy Johansson löpningen som avkoppling och gillar att springa själv utan någon uppmärksamhet. Trots att löpturerna kan bli långa (som längst 10 mil i somras) har han aldrig sprungit något maraton, ingen halvmara. 
– Nej, jag har aldrig sprungit något lopp utan bara sprungit för mig själv, säger Jimmy.
Men den här gången är det annorlunda, 
Löpturen från Stockholm till Söderbärke har blivit till ett projekt. En insamling där alla pengar oavkortat kommer att gå till Ulla Carin Lindqvist Stiftelse för ALS Forskning. Stiftelsen samlar in pengar till forskning om den obotliga och dödliga nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros ALS som drabbar drygt 200 svenskar varje år. Sjukdomen har varit känd sedan mitten av 1800-talet men ännu vet inte forskarna vad som orsakar ALS. 

Varför just ALS?
– Jo, jag arbetade åt en familj eller åt en i familjen för att vara mer precis, som personlig assistent, den manen och pappan i familjen gick tyvärr bort i denna hemska sjukdom ALS för ca 1,5 år sedan. Dottern i familjen har och gör fortfarande pärlat armband med FUCK ALS och har på sä sätt lyckats samla in runt 750 000 kr till en stiftelse som stödjer forskningen kring denna sjukdom.
– Familjen hade ett oerhört gott hjärta och brydde sig om allt o alla andra trotts sjukdomen, jag har aldrig som assistent eller inom vården, jag har arbetat 20 år stött på en familj med sån omtanke värme och kärlek om andra. Så därför föll valet ganska klart på detta och för att ge tillbaka lite så vill jag nu på ett sätt ge tillbaka genom att samla in pengar till stiftelsen i denna dotters namn och i FUCK ALS namn.
– Jag hade tänkt springa ändå men tänkte att man kanske kunde göra nåt skoj av de hela och uppmärksamma detta på nåt sätt samtidigt som man ändå fick motion.

Har du gjort sånt här förr?
Ja, jag brukar springa ganska långa sträckor och mina träningsrundor eller smårundor rör sig om mellan 2-5 mil, det längsta jag sprungit är 10 mil, men jag har aldrig tävlat eller sprungit med andra är en ensamspringare, annars har jag sysslat mycket med klättring och äventyr och har bland annat lyckats att soloklättra Mnt Kenya och åka skidor utför dess branter. Så äventyr, testa gränser mm har väll alltid funnit där. 

Någon gång vid ett- två natten till fredagen ger sig Jimmy iväg. En Camelback-ryggsäck är tankad och fylld med protein- och enerigbars.  
Löpturen kommer att starta i Solberga på gång- och cykelvägar ut från stan över Essingeöarna och sedan mot Bålsta, sedan småvägar upp mot Sala och sedan vidare till Norberg med slutmålet Söderbärke. 
Någon support kommer han inte ha längs vägen, det här är helt och hållet Jimmys eget projekt.
– Men när jag kommer fram så hoppas jag ju på en stor kram av sonen, en god middag och en skön säng.