Heleneholm gav Malmö ett maraton igen

Varje år föds nya maratonlopp i Sverige.
På lördagen avgjordes det första Heleneholms Marathon i Malmö. 73 löpare fullföljde loppet på fyravarvsbanan med start och mål på Helenholms IP.

Nils Olof Engfeldt, Tord Svanfelt och de andra långlöparna i Heleneholms IF har pratat om att ordna ett eget lopp i flera år.
- Vi har haft planer på det i ett par år men det har varit svårt att passa in det. Men när Landskrona fick veteran-SM i maraton och flyttade sitt lopp till augusti blev det ett hål i tävlingskalendern för oss, säger Tord Svanfelt i Heleneholms IF.
Och så fick Malmö ett maratonlopp igen! För visst finns det maratontraditioner i staden. Frisksportarna hade ett lopp för många år sedan, och i mitten av 80-talet ordnades ett maratonlopp inne i Malmö som hade 1000 deltagare.
Heleneholms IF har också egna stolta traditioner att försvara. Klubbrekordet är på 2.11.02 - Tommy Perssons bästa tid från 1980. Tommy lade av för tio år sedan men en annan meriterad veteran - Magnus Berg - springer fortfarande. Förutom på lördagen då han fick tillhöra arrangörsstaben.
Nu blev det ändå hemmaseger genom en annan 50-åring. Sören Meurling var snabbast runt och satte nytt personligt rekord trots en tidvis besvärande blåst. 2.51.34 blev segertiden. Annars såg det i två varv ut som att loppet skulle få ett riktigt bra banrekord. Hässelbys Kent Clefberg höll 2.30-tempo tills han fick problem och tvingades bryta.
Även i damklassen blev det hemmaseger. Catarina Ask var snabbast med 3.18.59.
- Det här gav mersmak, säger Tord Svanfelt dagen efter. Det ska nog kunna bli ett lopp nästa år också...