Isabellah kör Ultravasan på känsla och blåbärssoppa

Det finns många som tycker att Isabellah Andersson borde ha varit i OS i Rio. Men Sveriges olympiska kommitté tyckte annorlunda. Sommarens stora mål för den svenska maratonstjärnan har istället blivit att springa 90 km i Ultravasan mellan Sälen och Mora på lördag mellan Sälen.

Hur känns det inför lördagens debut på ultradistans?
– Det känns jättebra, eller vad säger man? Det är härligt att vara i Sälen.

Så du är redan på plats i Ultravasan terrängen?
– Ja, vi kom hit i söndags (söndagen innan lördagens lopp) och vi bor inte så långt från starten.

Har du tränat på banan hela veckan?
– Nej, inte varje pass, utan det har blivit tre pass på det partiet av banan som jag tror är svårast för mig. Den kommer efter runt 10 km där man går in i skogen. (Första tekniska biten är mellan Smågan och Mångsbodarna)

Ja, hur kändes det att springa på stigarna den biten?
– Det är blandade känslor. Jag hade ingen aning att det var så faktiskt. Det är ganska svårt för mig att springa på där. Ögonen får titta neråt hela tiden, och inte titta längre framför mig, och det tycker jag blir lite jobbigt. Underlaget är något helt annat än vad jag är van vid att springa fort på. 

Så du visste inte om att det skulle vara sådan terräng underlag innan du kom till Sälen?
- Nej, den förväntningen hade jag inte riktigt. I mina tankar var det mer en svensk grusväg i 90 km. Så det var mest att det var långt, men nu har jag en utmaning till för det var ju inte bara en grusväg. Så jag är taggad och ser positivt på det.

Nu har du tränat bara några pass på stigen på plats i Sälen, men har du hunnit träna några längre pass än dina vanliga långpass på 3 timmar som du brukar ha i din maratonträning?
- Jag har sprungit en 5 mil. Det var inte så länge sedan, utan lite mindre än två veckor kvar till loppet. Det kändes okej, men jag sprang på bra vägar. Visserligen lite kuperat, men ingen stig. Det är det längsta passet jag kört, och annars har jag kört på som vanligt.

 

Om man ser till fältet i OS hade min tid räckt långt. Jag tror inte dom kan så mycket om långlöpning och jag lider verkligen med Mikael Ekvall som bara var 7 sekunder från gränsen dom satt upp.
Isabellah Andersson

Mitt i din uppladdning mot Ultravasan är det OS. Har du kollat på OS och såg du damernas maraton och hur är dina känslor kring att du inte var med där?
– Jag kollade på delar av maratontjejernas lopp, men det är inte som tidigare att jag tittar på allt. Jag har inte kvar det känslan längre för OS. Givetvis är det en besvikelse att inte få vara med, men den stora besvikelsen var tidigare när jag inte fick något besked om att få göra en satsning mot OS efter mina 2.30 i Tokyo. Jag var visserligen 2 minuter från SOKs nomineringsgräns, men om man ser till fältet i OS hade min tid räckt långt. Jag tror inte dom kan så mycket om långlöpning och jag lider verkligen med Mikael Ekvall som bara var 7 sekunder från gränsen dom satt upp. Det är konstigt att man inte ser till hur ett OS-lopp ser ut och att vi skulle kunnat prestera bra där.
– Men jag har släppt det och det har varit kul att ha Ultravasan att lägga min fokus och mina tankar  på gällande löpningen. 

Ja, det är verkligen synd att det inte blev någon OS start för er, men vi ser framåt istället, har du tittat något på vilket motstånd du får på lördag?
– Nej, jag har inte tittat, men Lars (Isabellahs man och tränare) har kollat och säger att det är många riktigt bra tjejer med som är vana att springa både långt och på det underlaget som vi ska springa på. Det är debut för mig, så jag ska inte ha för stora förväntningar. Jag känner att jag har inget att förlora och kan bara göra mitt bästa.

Kommer du hänga på dom andra tjejlöparna, eller hur tänker du runt din taktik i loppet?
– Jag ska bara köra på känsla. Så jag kommer inte titta på några andra, utan hoppas jag kan hitta min rytm och utgå från känslan för dagen. Du vet alla ska springa på lördag, så vi är på noll vid starten, sen får vi se.

Hur kommer du göra med energi och dricka under loppet?
– Jag har en hemmablandad blåbärssoppa som jag kommer dricka och sen kommer jag ha en ny gel som jag testat som funkar för mig. Den har inte kommit ut på marknaden än, men de som jag testat tidigare tycker jag inte funkat för mig. Dom har varit för starka, med mycket smak och dom har gett mig problem med magen. Men den nya funkar för mig, men jag vet ju inte hur kroppen kommer reagera på så långt, så jag vet inte hur allt funkar då. Men nån mat eller så tror jag inte det blir, jag har svårt för att äta under lopp.

Slutligen hur är din känsla inför lördag, ska det bli kul?
– Ja, det ska bli riktigt kul. Något nytt och spännande. Sen kommer det bli tufft, men det ska ändå bli riktigt roligt.

Marathon.se tackar för intervjun och ser fram mot Isabellahs ultradebut och önskar lycka till!