Musse är Årets Löpare

Mustafa Mohamed är årets svenska löpare. Det anser i varje fall den svenska tränarkåren inom medel- och långdistans som genomfört sin årliga omröstning. Årets segrare i Lidingöloppet vann mycket knappt före Erik Sjöqvist.

Triumfen på Lidingö, den första svenska på 25 år var pricken över i:et för Hälles mångsidige talang. "Musse" hade tidigare under året bland annat noterat 8.23.35 på DN-Galans hinderlopp, en tid som endast Anders Gärderud och Dan Glans överträffat bland svenskar. Dessutom kom han på trettionde plats på VM i halvmaraton (1.04.11) Han hade ändå inte väntat sig att vinna omröstningen till "Årets Löpare".
- Inte alls, intygar Musse som snart kommer att flyga till varmare länder för en rejäl dos hårdträning, tillsammans med några av sina närmaste konkurrenter.
- Jag åker till Sydafrika den 27 december och stannar i en månad. Henrik Skoog och Erik Sjöqvist är med och det kommer att vara några finländare där också, bland annat Janne Holmén (europamästaren i marathon).
Lägret hålls på nästan 2 000 meters höjd över havet, i närheten av Johannesburg. Musse genomförde en drygt tre veckor lång vistelse av det slaget i våras. Han räknar med att klämma in 16-17 mils träning i veckan, när han väl anpassat sig till den höga höjden.
Efter lägret väntar några terränglopp, något som Musse alltid varit bra på. 24 år gammal är han mogen att attackera Claes Nybergs roll som Sveriges bäste terränglöpare. Det försökte Musse göra redan den gångna helgen, då han länge låg först av svenskarna på Terräng-EM, men Claes erfarenhet vann i längden. Nyberg blev bäste svensk för sjunde året i rad!
I februari kan det möjligen även vara dags för den länge emotsedda debuten på maratondistansen, i Sevilla. Alternativet är att Musse ger sig iväg på ytterligare ett träningsläger. För nästa års stora mål är trots allt inte maran utan...
- Det är att kvala in till OS på 3000 meter hinder.
Musse räknar med att det kommer att krävas runt 8.15 för att kvittera ut OS-biljetten.
- En förbättring med åtta sekunder. Det är tufft, men inte omöjligt!

Resultat i omröstningen "Årets Löpare"

1. Mustafa Mohamed, 191 poäng
2. Erik Sjöqvist, 189
3. Rizak Dirshe och Lena Gavelin, 169
5. Marie Söderström-Lundberg, 107
6. Henrik Skoog, 93
7. Rickard Pell, 84
8. Lena Nilsson och Ida Nilsson, 71
10. Claes Nyberg , 20

Resultat Terräng-EM, Edinburgh, 14 december
Män (10.095 km)

1. Sergej Lebid, UKR, 30:47
2. Juan Carlos De La Ossa, ESP, 31.08
3. Eduardo Henriques, POR, 31.15
Bästa svenskarna:
13. Claes Nyberg, 31.36
20. Mustafa Mohamed, 31.47
36. Erik Sjöqvist, 32.12