Sarah tar ny fart mot 2018

En av 2017 års stora svenska löparprestationer var Sarah Lahtis svenska rekord på 1.09.58 i mars 2017.

Ny tränare, nytt efternamn och nya mål. Den svenska löparstjärnan Sarah Lahti har haft ett intensivt 2017 med svenskt rekord på halvmaraton och dubbla medaljer i junior-EM men också en allvarlig skada som tvingade henne till operation i början av november. Under hösten har Sarah också hunnit gifta sig med flerårige pojkvännen Jesper van der Wielen. Nu väntar Sara van der Wielen på klarteckan att börja springa igen.

– Jag vill komma tillbaka starkare än vad jag var tidigare, säger Sarah van der Wielen när hon blickar framåt och talar om den kommande löparsäsongen.
Efter att ha noterat svenska rekord på flera distanser blev VM i somras ett svårt bakslag för den talangfulla 22-åringen som tvingades bryta finalen på 10 000 meter på grund av en hälseneskada.

Sarah fördes till sjukhus för att få den skadade hälsenan magnetröntgad. Läkarna konstaterade att hälsenan delvis var av och att skadan hade kunnat förvärras om hon inte brutit loppet.
Efter VM följde sex veckors vila, kombinerad med alternativ träning.

Sarah tvingades bryta VM-finalen på 10000 meter redan efter några kilometer och slutade kvällen på sjukhus där bristningar i hälsenan konstaterades.

– Jag vilade aldrig helt, berättar Sarah som dock temporärt fick avbryta all alerrnativ träning i mitten av september. Den 16 september gifte hon sig nämligen med flerårige pojkvännen, den holländske landslagslöparen Jesper van der Wielen.

– När  jag började springa igen efter bröllopet kändes det inte bra, och jag tänkte att nu får vi göra något åt det här, berättar hon.
Sarah fick kontakt med idrottsläkaren Per Herbertsson i Lund som opererade den skadade hälsenan den 3 november.
Efter att ha haft en känga som låser foten och helt avlastar hälsenan i två veckor har Sarah nu fått ta avkängan och kan idag gå försiktigt.
Hon tränar hårt. Det blir totalt cirka två och en halv timme om dagen, uppdelat på cykling och vattenlöpning. Om en vecka hoppas jag få börja köra crosstraining. Det ska bli skönt, för crosstraining är mer likt löpning.
Trots att Sarah missade samtliga tävlingar under höstsäsongen har hon aldrig känt sig nedstämd, eller funderat på att lägga av:
– Ligger man på så många mil i veckan som jag gjort så händer lätt en skada. Det får man vara beredd på.

Tar över Hassans tränare

När Sarah nu försiktigt inleder träningen inför 2018 års tävlingar är det med en ny tränare; holländaren Honoré Hoedt. Sarah tror att hon nu äntligen har hittat rätt när det gäller tränare.
Honoré Hoedt har tidigare varit tränare för Sifan Hassan som var VM-trea på 5 000 m i somras. Hassan har nu flyttat till Portland i USA för at börja träna för förre maratonstjärnan Alberto Salazar. I Honoré Hoedt sträningsgrupp ingår även den isländska 800 meters-löparen Anita Henriksdottir.
– Jag kör styrketräning med gruppen två dagar i veckan, berättar Sarah, som bor i staden Nijmegen i östra Nederländerna.
Normala vintrar har hon bättre träningsmöjligheter i Nijmegen än i Sverige eftersom det nästan aldrig snöar i den holländska staden. I vinter är dock frågan om Sarah hinner komma igång med löpträningen så bra att hon kan utnyttja det snöfria underlaget.

– Jag vet inte när jag kan börja jogga. Det var tänkt att det skulle ta max tolv veckor efter operationen. Hoppas läkningen går snabbare.

Sara och Jesper van der Wielen som åskådare för en gång skull vid förra helgens terrängtävlingar i holländska Tilburg.

Precis som förra vintern tvinga Sarah nu avstå från att tävla inomhus. Hon valde istället att göra en mycket imponerande säsongsdebut när hon i mitten av mars förbättrade det svenska rekordet i halv maraton (21,1 km) med 32 sekunder till 1.09.58 vilket är den tredje bästa europeiska tiden på halv maraton 2017. Sarah är hela sex minuter före den näst snabbaste svenskan på distansen i årsstatistiken.
​Halvmaran i New York slet dock hårt på kroppen, och Sarah har inga planer på att tävla på en så lång distans tidigt på säsongen den här gången:

– Går allt bra hoppas jag kunna börja tävla i kortare gatulopp i mars eller i april.
Trots skadan och operationen ändras inte det tänkta upplägget av nästa säsong. Huvudmålet är fortfarande EM i Berlin i början av augusti:
– Jag känner mig stark i kroppen och blickar framåt. Jag är positiv inför nästa säsong.