Sarah tolva i rekordsnabb OS-final

Etiopiskan Almaz Ayana förbättrade världsrekordet med nästan 14 sekunder när hon vann fredagens OS-final på 10000 meter.

Snacka om världens snabbaste tjejmil. Fredagens final på 10000 meter i OS i Rio blev rekordsnabb. Nytt världsrekord av Almaz Ayana från Etiopien på 29.17,45. Alla de tretton första tjejerna sprang sin snabbaste mil någonsin. Bland dem var Hässelby SKs Sarah Lahti som förbättrade sitt svenska rekord till 31.28,43. En tid som gav henne tolfte plats i historiens snabbaste 10000 meterslopp.
– Fantastiskt. Jag är jättenöjd, var Sarahs första spontana kommentar till TV3 efter loppet.

Jag kände mig stark och kunde flyta på under hela loppet.
Sarah Lahti

Sarah Lahti gjorde sitt 21-åriga livs hittills bästa lopp när hon krossade sitt eget svenska rekord på 10 000 m i sin OS-debut. Efter ett väldiskonerat lopp kom junioren från Hässelby SK i mål på en mycket meriternade tolfte plats med tiden 31.28,43. Det innebär en putsning av det tre månader gamla svenska rekordet med hela 26 sekunder.

OS-finalen inleddes i tufft tempo, och Sarah öppnade optimistiskt även hon även om hon inte brydde sig om att försöka hänga på täten. Med 3.07 på första kilometern, följt av 3.02 och 3.11 var Sarah efter 3 000 meter klart under passertiderna från vårens rekord lopp i Palo Alto i USA.
Sarah hade 15.38 vid 5 000 m mot 16.07 i Palo Alto. Sarah avslutade sedan med 15.50 på loppets andra halva där hon stadigt plockade placeringar.

Att det skulle bli svenskt rekord är inte så förvånande med tanke på hur bra Sarah känt sig efter de senaste veckornas uppladdning, men att hon skulle klara en tolfte plats i det 37 löpare starka fältet är betydligt bättre än väntat. Av de fem kvinnliga svenska löpare som någonsin tävlat på längre distanser än 1 500 m i OS är det endast en som fått en bättre placering än vad Sarah nu fick (Sara Wedlund kom på elfte plats på 5 000 m 1996).
– Verkligen kul att få till det så här bra i OS! sade Sarah direkt efter loppet.  Jag har varit jättenervös de senaste dagarna.

Sarah Lahti förbättrade sitt svenska rekord med nära halvminuten ner till 31.28,43 när hon blev tolva i OS finalen på 10000 meter i Rio.
Vilken härlig urladdning Sarah Lahti fick till i OS-finalen, men innan loppet var det nervöst.

Årets komet inom svensk löpning

Sarah Lahti är årets komet inom svensk löpning. För ett år sedan var det knappast någon förutom Sarah själv och hennes mamma Anette som trodde på att hon skulle lyckas klara de tuffa svenska OS-kraven.
Efter hård träning i Australien i vintras har Sarah svarat för en mycket imponerande säsong. Hon har noterat personliga rekord på alla distanser från 1500 till 10 000 meter.

Sarah inledde med svenskt rekord på 1 mile (1 609 meter) vid Globen-galan i vintras. Några månader senare överraskade Sarah med att i sitt livs första lopp på 10 000 meter underskrida Midde Hamrins svenska rekord, som varit ohotat sedan Middes rekordlopp i Helsingfors 1990. Sarah noterade 31.54.87. Trots ett fall klarade Sarah nionde plats i EM-finalen på 5 000 m för en månad sedan. På andra distanser har Sarah under 2016 hittills noterat:

• 1 500 m 4.08,91
  • 3 000 m 8.50,9
  • 5 000 m 15.10,76.

Sarah Lahti var kvalificerad att springa 5 000 m i OS, men valde istället 10 000 m för att hon hade bättre placeringschans på den distansen.

imponerande världsrekord

Löparna i fredagens OS-final gynnades att det var ovanligt goda tävlingsförhållanden för att vara på förmiddagen i Rio. Nu var det 19 grader varmt, lätt duggregn och svag vind när OS-finalen på 10 000 meter startade klockan tio minuter över elva lokal tid.
Alice Aprot Nawowuna från Kenya tog kommandot direkt och öppnade i ett mördande hårt tempo med kilometertider under tre minuter,  När tätgruppen med sju löpare passerade 5 000 m visade klockan 14,46,81. Strax därefter tog fjolåres VM-etta på 5 000 m,  Almaz Ayana från Etiopien täten, och farten skärptes ytterligare. Den sjätte kilometern gick på 2.50! Tätklungan splittrades direkt. När det återstod tio varv (4 000 m) var avståndet till tvåan Cheruiyot, Kenya, drygt 50 meter.

Avslutningen blev sedan en uppvisning av Ayana som segrade på nytt värlsrekord 29.17,45 i sitt livs blott andra lopp på 10 000 meter. Hon krossade därmed kinesiskan Junxia Wangs 23 år gamla rekord 29.31,78.