Sekundseger i Lidingöloppet

Frågan är om det någonsin varit en så tuff kamp om segern som i den 52:a upplagan av Lidingöloppet. Först på de sista hundra meterna av det drygt 30 kilometer långa loppet kunde kenyanen Japhet Kipkorir avgöra. Etiopiern Desta Kibrom som legat i täten i stort sett hela loppet fick se sig slagen med endast en sekund. Bakom tätduon gjorde David Nilsson sitt bästa Lidingölopp någonsin när han blev trea på tiden 1.38.45 dryga minuten före Mustafa Mohamed.

– Det var kul att Japhet fick vinna, vi sprang tillsammans stora delar av loppet, sade David Nilsson direkt efter loppet.
Fram till att sista milen började i Grönstabacken hängde David Nilsson med Japhet Kipkorir i jakten på etiopiern Desta Kibrom som efter en fartökning efter tolv kilometer fick en lucka till tätklungan.
Vid 20 kilometer, i backen in på sista milen hade Kibrom ett försprång på 13 sekunder till Kipkorir och Nilsson. 

Rutinerade Kipkori som vunnit Lidngöloppet två gånger tidigare ökade under några kilometer farten och var vid 23 kilometer ifatt Kibrom.
– Jag gjorde några försök att rycka men jag kunde inte springa ifrån honom ute på banan, han var stark, sade Kipkorir i segerintervjun. 
In på upploppet på Grönsta gärde lade sig Kipkorir i ryggen på Kibrom för att sedan med en kraftfull spurt ta sin tredje seger i Lidingöloppet.
 

Ettan och trean i Lidingöloppet 2016, Japhet Kipkorir och David Nilsson.

Mustafa Mohamed som efter vinsten i Stockholm Halvmarathon haft magproblem hade på lördagen inte kraften att hänga med när farten ökade under loppets andra halva. 
– Vid 17 kilometer så började Japhet öka farten, jag försökte att hänga på men Musse tappade vid vätskelangningen där, berättar David Nilsson som gjorde en stark avslutning, trea totalt och bäste svensk.
– Placeringen eller att vara bäste svensk är inte så viktigt som tiden, sade David som i mål hade 1.38.45. 
– Jag hade en sådan där bra dag då man inte blir trött, energimässigt kändes det väldigt bra även om benen var lite trötta.

Tiden är ett formbesked inför Chicago Marathon om två veckor där en tid under 2.17 kan ge en plats i VM i maraton 2017. Men är det inte lite tätt inpå?
– Det passar mig ganska bra som löpare att köra väldigt specifikt. Det har bara varit Lidingö efter Finnkampen. Jag gillar att göra extrema satsningar. Jag har kört kuperad terräng i stort sett varje dag den senaste tiden. Det passar mig ganska bra att gå från en ytterlighet till en annan när det gäller lopp. Nu får det bli asfalt varje dag. 

1) Japhet Kipkorir, Kenya, 1:37:52
2) Desta Kibrom, Etiopien, 1:37:53
3) David Nilsson, Högby IF, 1:38:45
4) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 1:39:58
5) Ebba Chala Thulu, Huddinge AIS, 1:41:12
6) John Börjesson, Ullevi Friidrott, 1:41:51
7) Daniel Lundgren, Turebergs FK, 1:43:59
8) John Kingstedt, Huddinge AIS, 1:44:10
9) Ibrahim Mukunga, Kenya, 1:44:37
10) Robert K. Magut, Kenya, 1:44:39