Snabba tider i Köpenhamn halvmaraton

Kenyanen James Mwangi Wangar var snabba av de snabba i Copenhagen Half Marathon. Seger med tiden 59.07 i ett lopp där åtta löpare sprang halvmaran under timmen.

När hararna inte orkade hänga med i det tuffa öppningstempot blev det kämpigt för James Mwangi Wangar som fick slita ensam i täten i svag motvind under sista milen i Copenhagen Half Marathon. I sitt livs andra halvmara vann den 22-årige kenyanen Nordens bästa landsvägslopp på 59.07 vilket är den näst bästa tiden på 21098 meter. Solomon Kirwa Yego från Kenya är årets världsetta med 58.44.

Även om arrangörernas förhoppning om ett världsrekord inte uppfylldes så blev Copenhagen Half Marathon världens hittills bästa lopp i år när det gäller toppbredden med hela sju manliga löpare under 60 minuter. I de halvmaratonlopp i världen som arrangerats tidigare i år har totalt 16 löpare varit under timmen.

I perfekta väderleksförhållanden inleddes Copenhagen Half Marathon i världsrekordfart. Med lätt medvind passerade täten 5 km på 13.50 (7 sekunder under den planerade världsrekordfarten). 10 km passerades på 27.15. Hela nio löpare var under 27.38 som var det planerade rekordtempot.
Så långt in i loppet hade James Wangar sprungit ifrån hararna. Han hade en klar ledning före en klunga på sju man. Ensam i täten orkade inte relativt orutinerade Wangar hålla tempot när han möttes av motvind.
Han passerade 15 km på 41.32 och 20 km på 56.01. Segertiden 59.07 innebar nytt banrekord med sju sekunder. Fjolårsvinnaren, och årets favorit Bedan Karoki Muchiri från Kenya, blev femte man på 59.32.

Hiwot Gebrekidan Gebremaryam från Etiopien vann damklassen på1.08.00 sedan hon tagit ledningen en halvmil från mål. 1.08.00 är världens 18:e bästa tid i år.
Gebremaryams passertider: 5 km 15.30, 10 km 31.42, 15 km 48.21, 20 km 1.04.39.

Louise Wiker hade bästa känslan

Märkvärdigt få svenska elitlöpare tog chansen att notera fina tider på den mycket snabba banan i Köpenhamn.
Louise Wiker från Hässelby visade att hennes fina höstform står sig. Årets SM-tvåa på 10 000 m var nu näst bästa europeiska löpare i Copenhagen Half Marathon med 1.15.26 vilket gav henne 15:e plats – en placering som hon höll under större delen av loppet. Tiden innebär nytt personligt rekord med nära tre minuter.
1.15.26 är årets tredje bästa svenska halvmaratontid.
–  Bästa känslan någonsin under ett halvmarathonlopp, kommenterar Louise.
– Efter drygt halva loppet tappade jag kontakten med den klunga som jag hakat på. Jag tog det lugnt och väntade in en manlig löpare som jag kunde följa.
– Det gick lite långsammare, men sista halvmilen kunde jag öka tempot. Det kändes jättebra.
– Det här är verkligen ett bra lopp. Banan är platt som en pannkaka. Det är mycket publik, och bra service för eliten.

Bakom Louise noterade även Lisa Ring från IK NocOut.se – fyra i Tjejmilen för två veckor sedan – nytt pers när hon sprang på 1.17.21 vilket gav henne 16:e plats. Drygt 20 000 löpare från 104 nationer sprang Copenhagen Half Marathon.