Tuff öppning segerrecept i terräng-SM

Charlotta Fougberg var suverän på söndagens 8 kilometer i terräng-SM

Det blev klara vinnare i seniorklasserna när terräng-SM avslutades i ett kyligt och blåsigt Västerås. Charlotta Fougberg och Abraham Adhanom låg i täten under större delen av dam-, respektive herrloppet och tog också överlägsna segrar.

Utan de givna favoriterna Sarah Lahti (som enbart sprang lördagens 4 km) och Meraf Bahta (som är på träningsläger) var lördagens SM-tvåa på 4 km Charlotta Fougberg den givna favoriten på damernas 8 km. Hon öppnade hårt och ledde med tio sekunder redan efter 500 meters löpning. Ullevi-löparen var sedan ensam i täten under resten av loppet.
Vid första varvningen, efter 2 km, var avståndet till tvåan 38 sekunder. Efter två varv, 4 km, var avståndet 1.01.
I mål var silvermedaljören Ronja Fjellner från Örgryte distanserad med hela 1.26. Detta var Fougbergs andra SM-guld i terränglöpning 8 km. 2014 års EM-tvåa på 3000m hinder satsar nu vidare mot terräng-EM som avgörs i Italien första helgen i december.

Abraham Adhanom tog tredje raka SM-guldet på 12 kilometer i terräng-SM.

För Abraham Adhanom återstår däremot inte mycket av terrängsäsongen. Eftersom han inte är svensk medborgare är han inte aktuell för NM eller EM i terränglöpning. När nu både fjolårstvåan Mustafa Mohamed och VM-klare maratonlöparen Mikael Ekvall saknades p.g.a skador, var 39-årige Adhanom ohotad när han nu tog sitt tredje raka SM-guld på 12 km.

Eskilstuna-löparen, som blev dubbelsegrare eftersom han även segrade i lördagens 4 km, tog nu sitt tolfte SM-guld sedan 2014. Han har tidigare i år blivit svensk mästare både på 10 km väg och halv maraton.
– Det har varit en väldigt bra säsong, konstaterar Adhanom.
– Det var lite taktiska missar på 5 000 m och 10 000 m i arena-SM bara.
–Nu väntar uppbyggnadsträning och nästa säsong ligger fokus främst på maraton och halvmaraton.

Adhanom använde samma taktik som Fougberg, det vill säga en mördande hård öppning och sedan sololöpning mot segern.
Efter första varvet, 2 km, var avståndet till klubbkamraten Nasir Dawoud åtta sekunder.
På andra varvet tröttnade Dawoud och det var istället David Nilsson från Högby, som svarade för en imponerande insats i Lidingöloppet för en månad sedan, som fick försöka ta upp jakten på Adhanom. Han tog in en sekund på andra varvet, men kom aldrig närmare Adhanom än sju sekunder. I mål var Nilsson distanserad med tolv sekunder.

Terräng-SM har tidigare avgjorts på våren, men flyttades efter en intensiv kampanj av Hälle-tränaren Ulf Friberg till hösten. Nu saknades flera av landets bästa löpare, och de få åskådare som letat sig till Rocklunda-området i Västerås huttrade i kylan. Detta hindrar dock inte Svenska friidrottsförbundets tävlingskommitté att föreslå att terräng-SM även i framtiden avgörs på hösten. Däremot säger tävlingskomittén nej till förslaget att dela terräng-SM så att de kortare banorna avgörs på våren och de längre på hösten.