Många svenskar/or i farten

I mitt inlägg inför helgen så skrev jag om att det var terräng-helg som gällde. Iaf var de flesta svenska löpare som var ute i Europa i farten över stock och sten på lerigt underlag.

I Holländska Tillburg där de flesta svenskarna som var aktiva internationellt i helgen höll till var det juniorerna som lyckades bäst. Eric Senorski och 4st andra 22-års juniorer var snabbare över sina 10km än den bäste senioren Lars Johansson.

Nu är det ju Marathon som är Lill-Lasse Johanssons fokus, men han är även en duktig terränglöpare. Lasse var bl a 3:a på 12km på terräng-sm i våras. Det blir med andra ord mkt intressant att följa det svenska M22-laget i Terräng-EM. För det är nog till juniorerna vi får sätta vårt hopp. Då varken vår bästa manlige senior, Musse, eller vår bästa kvinnliga senior, Isabellah springer Terräng-EM blir det nog inga svenska senior-lag.

På marathon var det Florens som gällde och det levererades fina resultat där även om det inte var några vidare fina förhållanden som löparna bjöds på. Blåsigt och kallt på en knixig bana hinndrade inte Anna von Schenk som blev 4:a på 2:40:28 och Kristian Algers 9:a på 2:23:14. Tätt efter Kristian kom Henry Gross in som 11:a på 2:26:19. Ett fint PB för Henry.

Anna kommer säkert berätta mer på sin blogg framöver.

Vad gäller den internationella delen var det som jag nämnde en massa sk ”Turkey Trots” i USA och i det bästa loppet Applied Materials Silicon Valley Turkey Trot segrade Alan Webb på fina 13:36 över 5km, tätt före sin träningskamrat Galen Rupp som kom in på 13:39. Jag gillar konceptet Turkey Trots då det får en massa människor som inte springer i vanliga fall att prova på att tävla över 5 eller 10km. Tänk vad häftigt om vi i Sverige hade en dag då det arrangerades ett lopp i mer eller mindre varenda stad.

Det har även tävlats en del på gatorna och denna helg fick kenyanerna vid flera lopp för ovanlighetens skull känna på hur det känns att inte vinna. I Franska La Rochelle segrade Haile Haja Gemeda före sin landsman Azmerav Bekele på fina tiden 2:09:44 och på damsidan var det trippelt etiopiskt i topp med Goitetom Haftu Tesema allra högst upp med tiden 2:28:24.

Även i Florens marathon var det etiopiskt i topp. Trippelt i herrloppet och dubbelt i damloppet. I spanska San Sebastian var det i damloppet 4st etiopiskor högst upp med Tirhas Gebre Enum allra höst upp men Kenya gick inte helt lottlösa från helgen. Elijah Muturi Karanja tog nämligen hem herrklassen i San Sebastian på 2:13:29. Spanien var tydligen ”the place to be ” som kenyan då de dominerade både herr- och damklassen på ½-maran i Cordoba. De fyra främsta i herrklassen och de tre främsta i dam-klassen. Dessutom på rätt fina resultat med 1:02:47 och 1:09:36 som segertider i herr- resp. damklassen.