The Race Report - Inför helgen

 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
Inför helgen | 2012-06-01 15:08 | Inga kommentarer
Uhrbom filosoferar om att komma imål och slippa kramp.
4 svenska profiler i årets lopp.

Tidigare idag besökte jag SM 2012's presslunch. Utmärkt värd var som vanligt presschef Lorenzo "Lamas" Nesi.

Många kanske känner LN som demontränare i Studenterna men LN har många strängar på sin lyra och hade denna gång bjudit in 4 st intressanta svenska profiler i David Nilsson, Fredrik Uhrbom, Lille-Lars Johansson samt Frida Södermark.

I väntan på den kanske störste profilen, 2 Ale + 1 påse chipsmannen Fredrik Uhrbom, så spekulerades det i om köldrekordet för SM kanske skulle slås. Som kallast har det tydligen varit 7 grader och experter såsom ALJ och Szacke spekulerade i att det måste varit 1983. 1983 som för övrigt var det riktiga rekordåret vad gäller topp och toppbredd. Det ännu gällande banrekordet på 2:11:53 slogs då och det var över 1000 löpare var sub 3h. Det visade sig dock att köldrekordet var från 1987. (Läs om det loppet, då Evy Palm besegrade självaste Grete Waitz: http://www.stockholmmarathon.se/start/content.cfm?Dep_ID=5&Sec_ID=41&Rac...).

1983 var det duggregn och hela 15 grader. Mer eller mindre perfekt maraväder med andra ord.

Efter att Uhrbom (Fredrik intervjuades även i SR P4 under gårdagen. En riktig godbit, http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2830) dykt upp så bjöds det på mat och vi fick höra LN intervjua Anders Szalkai om löpning idag.

I årets startfält återfinns sju löpare med personliga rekord på 2:09-2.11. Favorit till segern i loppet är nog Etiopiern Dereje Debele Tulu. Han har ett PB på 2:09:08 och sprang på 2:10 så sent som i mars. Han utmanas kanske främst av landsmannen Sahle Warga betona som på 4st maraor aldrig sprungit långammare än 2:12. Främste kenyan är kanske prövade vinnaren Elijah Kemboi. Kemboi har lyckats bra på tuffa banor, som Stockholm, tidigare men han får nog se upp med lansmännen Evans Taiget,Elisha Kiprop och Fred Kosgei. Alla kapabla löpare.

Te x David Nilsson trodde det kunde gå riktigt fort imorgon om inte vinden blev allt för jobbig. Vad gäller David och hans gelikar så var det ingen som riktigt ville säga ngt om sin taktik för morgondagen. Alla på plats framhöll varandra + fjolårsvinnaren Daniel Woldu som potentiella SM-medaljvinnare även om Uhrbom även höjde ett varningens finger för Patrik Engström som inte var på plats.

Dock så tyckte de att det nog var bra om de sprang ihop pga vinden. Uhrbom sade att han gärna hade sällskap av sina främsta konkurrenter.

"Det är tråkigt att springa ensam. Vi kan väl hålla ihop i åtminstone tre mil? Det finns många kilometer kvar att göra upp på."

Fredrik trodde att kring 2:22 skulle räcka för medalj och då både David och Lill-Lasse Johansson varit skadade så känns det som manegen är krattad för fjolårsmästaren Woldu.

Helt klart är Woldu favorit, men han har gått in i väggen förr. Även Uhrbom sade att han föredrog att gå ut hårt då han brukar bli trött ändå på slutet. Det blir intressant att se om ngn kan springa smart och plocka för entusiastiska löpare på 2:a varvet. En som alltid springer smart är ovan nämnde Patrik Engström och en som borde vara väl förbered på ruggigt väder är i Nord-Norge boende Emil "Sotarn" Lerdahl.

På damsidan verkar det kunna bli en etiopisk seger för första gången. Deribe Godana, Teame Shumeye och Tigist Kifle är alla tre mkt kapabla löpare.

Som tidigare nämnt saknas ju den stora svenska kvinnliga stjärnan Isabellah Andersson som koncentrerar sig på OS-maran i Augusti. I "Bellas" frånvaro så är det en väldigt öppen affär på damsidan vad gäller SM-medaljerna.

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-05-29 12:29 | Inga kommentarer
Bild lånad från http://patrik.familyengstrom.com
(C) Deca Text och Bild. Bild lånad från sparvagenfriidrott.se

Stockholm Marathon 2012 nu på lördag.

SM är en speciell tävling som många svenska löpare håller kär. Många andra med då det år efter år är en folkfest som är mkt uppskattad.

Jag tänkte nämna lite tankar inför loppet, men känner mig aningen nedslagen då min klubbkompis och vän Fredrik "Uhris" Uhrbom redan skrivet en fantastisk "inför SM 2012" på sin blogg på. Kan verkligen rekommendera den och den hittas på:

http://www.lopningforalla.se/index.php/bloggar/varabloggare/vagen-till-a...

Jag vill iaf nämna några löpare som jag kommer följa lite noggrannare och hoppas extra mkt på. När det gäller SM så är jag inte nämnvärt intresserad av de utländska löparna. Detta är svenskarna/svenskornas dag.

Min favorit till SM-guldet är Daniel Woldu. Han har gjort 2:18 iår och ska vara klassen bättre än de andra.

Dock kommer jag främst följa följande löpare:

Anders "Szacke" Szalkai som förutom att fortsatt vara en god löpare är han även en mkt uppskattad tränare och förebild till ca 3000 av deltagarna i loppet.
Patrik Engström. 3-barnspappan som snittar 15mil löpning/veckan samtidigt som han har ett krävande civilit jobb som dataingenjör. Patrik har stadigt närmat sig den svenska toppen efter att ha börjat med löpning i 25-årsåldern och verkar nu vara bättre än någonsin. En SM-medalj för Patrik skulle glädja mig mkt.
Fredrik Uhrbom. Storlöpare, storbloggare och bon vivant. Nyligen 2:a på SM i ½-marathon och Svensk Veteranmästare i både Terräng och på ½-marathon. Blir farlig.
David Nilsson. Håller på att ta sig ur sina storasystrars skugga på riktigt. Löparbohem som tog SM-silver ifjol och nu siktar sub 2:20. David bloggar här på marathon.se och är en man som säger och skriver det han tycker. Brukar leverera.
Emil "Sotarn" Lerdahl. Representerar stolta löparklubben Bajen och som jag själv en fd aktiv till Maestro himself Willy Berggren. Bor av ngn anledning i Norge och gillar, vid sidan om att kuta, att dricka kaffe, lära människor att akta sig för eld, och spisa vinylskivor (ett intresse han för övrigt delar med en annan exilsvensk jag mer än gärna skulle se på SM, Erik Sjökan). Emil var ifjol 4:a både på SM 10 000m och ½-marathon. En medalj runt halsen tror jag är vad som skulle ge honom den extra kick han behöver för att ta sig ner sub 2:20. Sedan är han från Tidahölm med. Bara en sådan sak gör att man ska heja på Emil.

Sedan blir det givetvis mkt intressant att följa fd medeldistansessen Jonas "Rosen" Rosengren, Niklas Häggström och Andreas Pherssons jakt på sub 2:40. Rosen och Häggis jobbar under mottot Sub 2:40 after 40. Även dem hårt arbetande småbarnsföräldrar som gör beundransvärda satsningar med sina Run less, Run faster upplägg. max 3 pass iveckan enligt devisen snabbt, hårt och långt.

Utöver dem kommer jag givetiv noga följa löpningen anfader Christer Ryman. Många har frågat sig om löpningen överhuvudtaget existerade innan Ryman. Svårt att tro det.

Alla ovan har goda chanser att prestera bra och anses av många att vara favoriter, men framförallt är det löpare jag hoppas extra mkt på då de är profiler och förebilder. De nöjer sig inte med att bara genomföra, de vill prestera med.

Vad gäller damsidan är det ganska öppet nu när Isabellah Andersson inte kommer till start.

Här hoppas jag mkt på Lilian Magnusson. Lilian har varit mkt skadedrabbad på senare år, men frisk och kry är hon väldigt slagkraftig. Ska även bli intressant att se vad ½-marathon silver-medaljösen Therese Olin från Ullevi FK kan hitta på. Therese är en ny fräsch fläkt i svensk kvinnlig långlöpning och jag hoppas på fortsatta framgångar nu i Stockholm.

Skärblackas stolthet Frida Södermark och Johanna "yoie" Bohlin är andra intressanta namn. Boxar-Johanna som hon kallades när hon slog igenom för några år sedan tränade hårt och bra i Kenya i vintras när malarian slog till. Nu ska hon vara frisk och förhoppningsvis kan hon leverera. En tuffing.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-05-09 08:55 | Inga kommentarer
Bild lånad från friidrott.se (C) Hasse Sjögren

Som jag skrev igår så skulle det komma en längre hyllning till Mr Fiskvarvet himself Mats "Masse" Erixon.

Mats som fyllde 54år för någon månad sedan var tillsammans med Jonny Danielsson Sveriges bästa långdistanslöpare på 80-talet. Det fanns andra som utmanade, men Mats och Jonny stack ut.

Mats, ursprungligen från Nässjö, tävlade under sina glansdagar för Göteborgsklubben Mölndal och hade många knivar i sin låda, Från 1:51 på 800m till 2:13 på Marathon. Han tog mellan 1981 - 1991 16st individuella SM-Guld på distanser mellan 4km terräng och 25 000m landsväg.

Internationella framgånagar var inte främmande Masse heller och han har varit OS 12:a (5000m 1984), EM 4:a (10 000m 1986) och VM 12:a (10 000m 1987).

Är man tävlandes för en GBG-klubb med fokus på långdistans så är det självklart att springa varvet.

Mats inte bara sprang, utan han gjorde varvet till sitt eget mellan 1982 -1987 med 5 st segrar under dessa 6år.

Förutom att ha varit en mkt duktig löpare har Masse efter sin egen karriär gjort en gedigen tränargärning i Mölndal (tränar bl a Erik Peterson som sprang EM 2006) och utöver det har han stöttat mången löpare under de åren han jobbade åt New Balance. Många löpare är Masse tack skyldigt för stor hjälp med skor och kläder (det är inte fett att vara löpare i Sverige. Skor och utrustning är dyrt).

Men, även om man bortser från ovanstående, vill jag hylla Masse för att han är den goa gubbe han är. Alltid lika trevligt att träffa Masse ute på tävlingarna och tjata lite öven en kopp kaffe.

I videoklippet ser ni ca 2:46 in Masse defilera in på 5000m vid SM i Skövde 1981.

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-05-08 10:42 | Inga kommentarer
(C) Marathonfoto

På lördag är det Fiskvarvet.

Inför det tänkte jag att jag skulle skriva en liten hyllning till den 5-faldige segraren där Mats Erixon.

Mer kommer senare i vekan men tills dess får ni hålla tillgodo med en film från TSM 1984 i Karlbergsparken.

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-05-04 14:16 | Inga kommentarer
Foto (C) Håkan Dahlström

Även om moder natur tycks föredra sin vinterdvala så är det vår och det märks i tävlingskalendern.

I helgen avgörs det lopp i Borås, Gävle, Helsingborg, Mariestad, Stockholm, Wärnamo, Östhammar och Älta. Säkerligen på ett antal ställen mer också.

I Stockholm är det Kungsholmen Runt. 10km eller en ½-mara. ½-mara distansen gäller även som veteran-SM ("VSM") och jag ser fram en del hårda fighter om medaljerna.

Jag ser främst fram mot M40 där vi bl a får se forna storlöparna Niklas Häggström (Hammarby), Jonas Rosengren (KFUM Örebro), Pontus Schultz (Hammarby/Mölndal) och Anders Szalkai (Spårvägen).

I Helsingborg anordnas det klassiska Springtimeloppet. 2006 segrade ovan nämnde Szalkai. Viktigt att vinna Springtime om man ska bli profet i sein egen stad.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-04-27 10:05 | Inga kommentarer
Terräng-SM och Hamburg Marathon

På hemmaplan avgörs det i dagarna 2 SM i terränglöpning. TSM som vi brukar säga. TSM avgörs detta år i Linköping. På en troligtvis ganska så tungsprungen gräsbana. Roligt för en del. Mindre roligt för en del andra.

Personligen så tycker jag det suger med för mjuka underlag då jag har min bakgrund i banlöpningens kortare distanser, men jag älskar terränglöpnigen som sådan och framförallt när den avgörs på grisiga varierande underlag.

Jag citerar Phil Minshull, när hans beskrev TVM 1999 i Belfast, för att beskriva vad jag gillar när det gäller terrängbanor/förhållanden:

"a course that would have satisfied any traditional purist of the "mud and guts" school of cross country running. Bitterly cold, pouring rain and strong winds marked the entire World Championships"

Tyvärr går terrängmästerskapen mer och mer mot hårda parkbanor som visserligen kan vara kuperade, men allt som oftast saknar den variabel som en gräs/jordbana kan ge vid lite grisigt väder.

På herrarnas korta (4km) och långa lopp (12km) känns det som att fjolårsmästaren Adil Bouafif är favorit. Adil kommer dock att få tufft motstånd av de duktiga löparna födda 1989. Här tänker jag främst på sådana som Eric Senorski, Mikael Ekwall och Andreas Åhwall. Varningens finger ska även höjas för Johan Hydén, Nacerddine Hallil och ex vis Johanssonbröderna på korta banan och på långa banan vill nog Fredrik "Uhris" Uhrbom visa att gammal är äldst.

På damsidan kommer Isabellah Andersson, om hon springer, sopa hem både korta (4km) och långa banan (8km) trots att hon rimligtvis borde vara rätt sliten efter hennes mindre lyckade London Marathon i söndags.

Bakom "Bella" så tror jag att följande tjejer gör upp på korta banan: Charlotte Schönbeck, Hanna Bartholomew, Meraf Bahta och Malin Liljestedt. Sådana som Louise Wiker och hemmalöparen Cecilia Kleist kommer nog bjuda upp till kamp, men deras bästa chanser tror jag finns på långa banan.

Då banan verkar bli tungsprungen så finns det stor chans att Schönbeck är avhängd innan spurten. Är hon inte det så har de andra inte en chans.

På långa banan är Bella än mer ohotad och här tror jag Kleist och Wiker kommer använda sin löpstyrka för att knäcka motståndarna en bra bit innan spurten.

Mer info hittar ni på denna länk:
http://www.smfriidrott.com/tavling/terräng-sm-2012

En annan som trivs i terrängen är Sveriges bästa löpare Musse Mohammed. Denna helg fokuserar han dock på landsvägslöpning och sin riktiga marathondebut. Hamburg Marathon står på programmet och jag hoppas Musse får dricka en lika stor alkholfri öl efter loppet som Florence Kiplagat fick efter sin seger i Berlin ifjol.

Vad kan Musse göra då? Hans halvmaratid indikerar att han borde kunna göra ner mot 2:11-2:12, men borde kunna och faktiskt göra är två skilda saker. Det verkar kunna bli rätt varmt i Hamburg på söndag (20+) och det gynnar inte snabba tider. En tid sub 2:15 är klart godkännt och en bra språngbräda mot snabba tider framöver.

http://www.haspa-marathon-hamburg.de/index.php/en

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-04-13 14:56 | Inga kommentarer
(C) Getty Images

Klassiska Boston på måndag.

Ifjol skrevs det marathonhistoria i Boston. Geoffrey Mutai och Moses Mosop sprang på 2:03:02 och 2:03:06. Snabbare än det gällande världsrekordet, men ändock inte rekord. Lite svårförklarligt för gemene man, men Boston är en sk ”Point to Point” och dessutom faller den mer än de 42m som är tillåtna.

De hade även hjälp av en kraftig medvind stundtals. Hur mkt hjälp tvistar de lärde om, men hur man än räknar så var det en fantastisk prestation. Boston är inte likt t ex Chicago platt som en pannkaka. Tvärtom är det rätt backigt och backar sliter hårt på låren oavsett om de är uppförsbackar eller nerförsbackar.

I år är Geoffrey Mutai tillbaka för att försvara sin titel och ta en plats i Kenyas OS-lag. Mutai har måhända inte världsrekordet officiellt, men han var otvivelaktigt världens bäste marathonlöpare 2011 och är han bara hel så har han nog inga planer på att vara sämre 2012.

Mutai har tufft motstånd. Då det nyligen var amerikanska OS-uttagningar så finns det mer startpengar för utländska löpare. De tuffaste konkurrenterna till Mutai är nog Gebre Gebremariam (vann NYCM 2010 & 3:a Boston 2011), Wilson Chebet (vann Rotterdam och Amsterdam 2011), Wesley Korir (2:a i Chicago 2011) samt Levy Matebo (2:05 i Frankfurt 2011). Samt ytterligare 9 duktiga löpare. Totalt har 14 löpare pers sub 2:08.

Men för de som såg Mutai krossa motståndet och banrekordet på NYCM 2011 så finns det nog få tvivel om att en frisk Geoffrey Mutai rår ingen på. 2:05 i backiga och hårda NYCM, utan harar, är fruktansvärt bra.

På damsidan får vi inte se något av marathonvärldens riktigt stora namn, men det är ett vasst fält ändock. Vi får se fjolårsmästarinnan Caroline Kilel utmanas av Mamitu Daska (1:a Frankfurt 2011), 1:an 0ch 2:an från NYCM 2011 Firewot Dado och Be-zunesh Daba, fjolårstrean Sharon Cherop, Agnes Kiprop (2:a Frankfurt 2011) samt Galina Bogomolova (1:a Chicago 2006 med 2:20). Totalt 9 tjejer med pers sub 2:24.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-04-13 12:19 | Inga kommentarer
(C) apb.se

Paris Marathon nu på söndag. Faktiskt ett av bara 6 marathonlopp med över 30 000 fulföljande deltagare.

2011 segrade Benjamin Kiptoo med 2:06:31, och Priscah Jeptoo med 2:22:55. Kiptoo är tillbaka för att försvara sin seger medens på damsidan så kommer det att krönas en ny segrarinnna.

På herrsidan är framförallt topp-bredden bra. 8 löpare med person bästa på 2:06:55 eller bättre och totalt 24 löpare under 2:10. Dock inga riktiga ”heavy-hitters” men det lär bli ett tufft lopp och det krävs säkerligen en tid ner mot 2:06 för att vinna loppet.

På damsidan är bredden inte lika stor, men det är några starka etiopiskor på plats och vi lär säkerligen få se en segertid kring 2:23-24. Vilket inte är kattskit.

Personligen är jag dock mest intresserad av hur det går för fd 800m-esset Rickard Pell i hans debut över de 42 195meterarna.

Män

1, KOULUM, Benjamin Kiptoo, KEN, 1979, 2:06:31
2, MATEBOR, Albert, KEN, 1980, 2:05:26
3, NDIEMA, Eric, KEN, 1992, 2:06:07
4, LIMO, Richard, KEN, 1980, 2:06:45
5, WENDIMU, Eshetu, ETH, 1986, 2:06:46
6, EL HIMER, Driss, FRA, 1974, 2:06:48
7, JUFAR, Tariku, ETH, 1984, 2:06:51
8, RAMALAA, Hendrick, RSA, 1972, 2:06:55

Kvinnor

201, BEYENE, Tirfi , ETH, 1984, 2:22:44
203, BEDASO, Shitaye, ETH, 1988, 2:25:09
204, MUMBI, Julia, KEN, 1985, 2:26:00
205, TESEMA, Goitetom , ETH, 1987, 2:26:21
206, HARUN, Makda, ETH, 1988, 2:27:30
207, GIRMA, Woynishet, ETH, 1986, 2:27:51
208, SMYTH, Kate, AUS, 1972, 2:28:51
209, LEGESSE, Meseret, ETH, 1987, 2:29:09
210, DEBELE, Meseret, ETH, 1990, 2:30:42
212, HAYDAR, Sultan, TUR, 1987, 2:35:06
213, SERGEYEVA, Natalya, RUS, 1984, 2:35:19
214, GOSHU, Frehiwat, ETH, 1990, 1:12:57
215, DAVIES, Mary, NZL, 1982, 2:38:48
216, HERBRETEAU-CANTE, Corinne, FRA, 1976, 2:42:43

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-04-13 12:16 | Inga kommentarer
Svenskt i Rotterdam
Bild lånad från Mölndals AIK hemsida. http://www.proteamonline.se/customers/default.asp?Id=1352

En av svensk långlöpnings allra bäste de seanste åren (bl a EM-deltagare 2010 på marathon) Erik Peterson springer i Rotterdam. Han och finnen Mårten Boström ska få pace-hjälp av gamle EM-vinnaren Janne Holmen till en fin tid.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-04-12 15:11 | Inga kommentarer
(C) Photorun

På lördag är det dags för Rotterdam Marathon. Inget stort lopp, men levererar alltid snabba tider och under en lång tid så det gällande världsrekordet satt i Rotterdam. 1985 sprang Carlos Lopes på 2:07:12 och 1988 sprang Belayneh Dinsamo på 2:06:50. Dinsamos tid stod sig till 1998 då Ronaldo Da Costa sprang på 2:06:05 i Berlin. Berlin har sedan dess mer eller mindre prenumererat på världsrekordet.

Nu siktar iaf Moses Mosop på att ta tillbaka det till Rotterdam. Mosop är en synnerli-gen intressant löpare. I början mest känd som en mkt bra långdistanslöpare, fina pers på 5000m (12:54) och 10 000m (26:49), och ett par medaljer, 10 000m och Terräng, från VM. Bra alltså, men inte bäst. Under 2011 visade han dock att på marathon har han inte många övermän. Geoffrey Mutai slog honom i hans debut i Boston, dock krävdes 2:03:02. Moses noterade i Boston 2:03:06 och fortsatte med att slå världsre-kord på 30 000m bana (1:26:47) i Eugene i maj. Sedan följde en lite tung period med personliga problem samt skador. Så inför Chicago Marathon kom Moses lite stukad och enligt sin tränare i 80-85%-ig form. Från Chicago åkte Moses med ett nytt banre-kord 2:05:37. Banrekordet som han slog tillhörde Sammy Wanjiru. Mannen som för-ändrade marathonlöpningen.

Så här säger Moses tränare Renato Canova. "Moses has speed that has never been seen. The other day he ran 30k in the morning. Later that day, he ran another 15k. Both runs were extremely fast. He can train at speeds that have never been seen.”

Canova tränar flertalet kenyanska löpare i den yppersta världseliten och få kan matcha hans kunnande om och erfarenhet av kenyansk löpning.

Målet är att springa 10km-avsnitten i 29:10-fart, vilket skulle ge 2:02:24, och till sin hjälp har han förutom flertalet duktiga konkurrenter farthållarna Jonathan Maiyo (till 27km) och Geoffrey Kipsang (till 32). Maiyo debuterade på marathonsträckan i januari och noterade då 2:04:56 och Kipsang har iår redan noterat 59:26 på ½-maran. Främsta konkurrenterna Peter Kirui, Stephen Kibet och Sammy Kitwara är också stjärnor med grymma pers. Peter Kirui harade åt både Patrick Makau och Wilson Kipsang i deras repsektive 2:03-lopp ifjol.

En annan intressant aspekt är att Moses chans till OS nog är att slå världsrekordet då Rotterdam inte är en ”marathon major” och hans främsta konkurrenter om OS-platser springer Boston eller London.

Kommer han att lyckas då? Förmågan har han otvivelaktigt. Hans 2011 gick inte av för hackor och samarbetar bara vädret så kommer det iaf att gå undan.Blåser det måttligt så har han definitivt chansen. Sub 2:03? Varför inte. Banan är bevisligen snabb och det är skickliga harar anlitade och han får tufft motstånd som gör att loppet troligen kommer "leva" hela vägen in. Farmförallt Peter Kirui är en mkt, mkt bra löpare. Kenyansk mästare på 10 000m 2011 och efter att han harat åt Wilson Kipsang i 35km så sprang han in på 2:06. Då ska man veta att han bara några veckor innan harat 30+ km åt Makau i Berlin. Där passerade Kirui 30km på 1:27:38 vilket var världsrekord. Dock så var det Makau som "fick" rekordet då Kirui inte fullföljde loppet.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-03-30 10:07 | Inga kommentarer
Per Sjögren på g tillbaka till den svenska eliten? (bild lånad från ifknora.com)
Sebrle 1500m löparen. (C) Jane Monti RRW

Ute i Europa är det i helgen 2 stora halvmarathonlopp. I Prag och i Berlin.

Prag har ett riktigt bra startfält trots att landsvägskungen (innehar WR på 10km och 15km landsväg) Leonard Patrick Komon nyligen lämnat återbud pga sjukdom. Planen var att Komon skulle attackera Tadesses halvmararekord 58:23 i Prag men så blir det icke. Det är dock ett koppel andra sub 60' löpare på plats i Prag. Bl a fjolårsvinnaren Philemon Limo (59:30) och Kenneth Kipkemoi som noterade fina 59:11 i CPC-loop i Haag för några veckor sedan.

På damsidan får vi se veteranen Lydia Cheromei. Cheromei vann, som 13-åring, jvm i terräng 1991. Ifjol noterade hon 2:22:34 som vinnare av Prag Marathon. Cheromei utmanas nog främst av Atsede Habtamu och Joyce Chepkirui.

Mest applåder och hejarop lär nog dock Roman Sebrle få. Den fd OS-vinnaren i 10-kamp ska springa loppets första 5km som ett led i sin träning för att kunna avsluta 1500m-loppen i 10-kampen på ett bättre sätt.

I Berlin får vi bl a se Studentornas nestor och demontränare, Lorenzo Nesi. Igår sågs han leda sina trupper i lill-jan skogen. På söndag får vi se om det passet hjälpte eller stjälpte formen.

Hemma i svedala är det bl a Startmilen i Örebro och där får vi se en hel hop goda Örebroare. Bl a Per "peiza" Sjögren som satsar på att komma tillbaka till gammal god from.

Nedan finner ni en videointervju med den gode Nesi. Courtesy of Narrow perspective (http://kingstedt.blogs.se/)

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-03-09 14:04 | Inga kommentarer
CPC Loop
CPC Loop

På söndag avgörs City Pier City Loop i holländska Haag. Loppet går från Haag till Scheveningen och sedan tillbaka till Haag.

Ett trivsamt lopp som alltid bjuder på snabba halvmaratider. All-athletics utnämnde CPC Loop till 2011 års viktigaste landsvägslopp. 2011 sprang 5 man sub 60 och det lär säkerligen gå undan även 2012. Arrangörerna meddelar att sub 60 kenyanerna Jonathan Maiyo, Kenneth Kipkemoi och Leonard Langat kommer till start men tyvärr har världsrekordhållaren på 10km och 15km Leonard Patrik Komon tvingats lämna återbud.

Det är många svenskar som provat på CPC-loop, undertecknad bl a, och svenska intressen saknas inte iår heller.

Intressanta starter gör bl a Linus Nilsson från Enhörna och Niklas Sydow från anrika Fredrikshov. Både Niklas och Linus har tränat på fint under vintern och loppet på söndag är ett led i förberedelserna för deras marathonsatsningar.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-02-23 16:05 | Inga kommentarer
I helgen avgörs Haile's öde

På lördag är det Tokyo Marathon och där är det tänkt att Haile Gebreselassie ska säkra en OS-plats. Initialt var det tänkt att han skulle springa en "kontrollerad 2.05:a" men efter choken i Dubai* i januari så får han nog springa fortare än så om han ska ha en chans att få en palts i det etiopiska OS-laget.

För mer info om Tokyo Marathon:
http://japanrunningnews.blogspot.com/2012/02/2012-tokyo-marathon-preview...

*Vid Dubai Marathon sprangs det otroligt bra och det var framförallt etiopier som visade framfötterna rejält.

2012 Standard Chartered Dubai Marathon Men's Results

1 Biza, Ayele Abshero 02:04:23
2 Kemal, Dino Sefir Kemal 02:04:50
3 Guteta, Markos Geneti 02:04:54
4 Maiyo, Jonathan Kiplimo 02:04:56
5 Woldegeberal, Tadesa Tola 02:05:10
6 Dadi, Yami 02:05:41
7 Dawit, Shami Abdullah 02:05:42
8 Edae, Deressa Chimsa 02:05:42
9 Tola, Seboka 02:06:17
10 Adhane, Yemane Tsegay 02:06:29

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-02-16 13:23 | Inga kommentarer
Geoffrey mutai när han krossar motståndet i NYCM 2011 (Getty Images)
Mary K, WR 65:50 2011, vad kommer 2012? (Victah Sailer)

Länge sedan nu. haft mkt att göra samt att det inte hänt så mycket i långlöparvärlden bortsett från det fantastiska loppet i Dubai i januari.

Etiopia Strikes back kan man väl säga om det loppet.

Nu börjar vi dock nämnas oss vårmarorna och många av storstjärnorna börjar visa sig i tävlingssammanhang nu. Inte sällan springer de halvmaror och imorgon så går en av de främsta av stapeln. RAK Half Marathon i Ras Al Khaimah, Förenade Arabemiraten.

2011 sprang Mary Keitany in på nytt världsrekord med sina 65:50 och gav oss en föraning om vad som skulle hända senare under våren vid London Marathon där hon noterade 2:19 och krossade ett mkt starkt startfält.

Mary är på plats i år igen och utmanas av 7 kvinnor som tidigare gjort under 70' på sträckan och den kanske främsta utmanaren är hennes landsmaninna Caroline Kilel (vann Boston Marathon 2011).

Banrekordet för herrar innhas av ingen mindre än Patrick Makau med 58:52. Samme Makau som i höstas slog världsrekord över den full marathondistansen med sina 2:03.39 vid Berlin Marathon.

Herrarnas startfält innehåller bl a 9 man som gjort sub 60- på sträckan och en av dem är Geoffrey Mutai. Världens snabbaste marathonlöpare genom tiderna med sina 2:03.03 (Bostons bana är dock inte godkänd för rekord) och segrare i både Boston och NYCM 2011.

geoffrey utmanas bl a av landsmännen Wilson Chebet (1:a Rotterdam 2011), Wilson Kipsang (1:a Frankfurt 2011 med 2:03.42) samt etioperna Tsegaye Kebede (3:a OS 2008)och Feyisa Lelisa (3:a VM 2011).

Sedans kulle jag vilja uppmärksamma den enorma bredden som finns inom japansk löpning på de längre distanserna. Vid Marugame Half Marathon, sprangs 5/2, så segrade kenyanen matthew Kisorio på 60:02 men han följdes av ytterligare 23 man sub 62' + ytterligare 23 man sub 63' och ytterligare 28 man sub 64'.

De flesta av dessa 67 personer sub 64' var japaner. Inte en svensk gjorde sub 64' 2011.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2012-01-12 17:11 | Inga kommentarer
Då kör vi då!

På lördag annordnas, i Houston, uttagningar för vilka som ska representera USA på Marathonsträckan senare iår vid London OS.

Olympic Trials 2012, smaka på det. Ett lopp som bestämmer om du får representera ditt land vid OS eller inte. USA är ensamma om att tillämpa principen om 1 uttagningstävling för deltagande på Marathon. Det är tuffa tag helt klart.

Det finns en hel del löpare i USA som satsar hårt på detta lopp och för många är det karriärens viktigaste lopp. Marathon är ju en lite speciell sträcka och är du inte 100%:ig så kan man snabbt hamna i svårigheter även om man har ett fint PB.

Det finns dock en del löpare som "borde" ta sig vidare i både herr- och damklassen även om de inte gör sitt livs lopp nu på lördag. Detta pga att de har visat sig ha en så pass hög "medel" nivå under sina marathonkarriärer.

TRR's tips

Herrar:

Ryan Hall, Dathan Ritzenhein och Mo Trafeh. Närmast utanför blir storlöparen, bronsmedaljören i Athen 2004, Meb Keflezighi. Kanske konstigt att sätta 3:an på NYCM 2011 utanför topp 3 och det efter en löpare som aldrig fullföljt en mara, Mo Trafeh.

Meb har haft det lite struligt efter NYCM samt kort återhämtning efter NYCM, bara var 69 dagar mellan NYCM och Olympic Trials, så jag tror han får svårt. Hall ska ha en riktigt usel dag för att missa, Ritzenhein är en fantastisk talang och när han är hel och skadefri, vilket han är nu, levererar han alltid på tävlingsdagen, och Trafeh är även han en fantastisk talang som visat god form på senare tid. Även om han är oprövad över den fulla marathondistansen så tror jag, om han inte förivrar under loppets 1:a halva, är klassen bättre än Meb och de andra utmanarna i dagsläget.

Förra helgen meddelade dessutom Galen Rupp att han inte ställer upp och det fick nog de flesta anmälda löparna att dra en lättnadens suck.

Bakom dem finns en hel hoper kapababla löpare som med rätt dag kan utmana de ovan beskrivna löparna. Tänker på sådana som Jason Hartmann (gammal High School kompis till Dathan R och en hårding, Jason Lehmkuhle, Brett Gotcher, Fernando Cabada, Nick Arciniaga och även "gamle" Abdi Abdirahman.

Abdi sprang OS 2008 men har inte gjort så mkt väsen av sig sedan, men han har ett PB på 2:08 så med rätt dag så.

Damer:

Här finns det i mina ögon 3 solklara favoriter i Shalane Flanagan, Desiree Davila och Kara Goucher. Bakom dem finns det 3 st utmanare som med en riktigt bra dag, samtidigt som någon av de ovan nämnda 3 är lite off, har en chans.

Dessa 3 är "gamla" storlöperskan Deena Kastor (OS-silver 2004 och medlem i Sub 2:20 klubben), Amy Hastings och Magdalena Levy Boulet.

Jag tror det kommer krävas 2:27 för att ta en plats i laget och det är jag övertygad om att Shalene, Desi och Kara kommer springa på lördag och av de övriga 3 jag nämnt är Deena den jag tror har bäst chans mest på grund av henens rutin och om Deena har en bra dag så tror jag det är Kara som får vika sig.

Då Shalene känns som den bästa av dem 3 och Desi är sjukt stabil återstår bara Kara att "offra" och hon har inte haft optimala förberedelser med lite skador och ett omtalat coachbyte under hösten.

Amy H och Magdalena L-B har visserligen PB:n kring 2.27 men Amy är orutinerad och Magdalena är oftast en 2:30+ löpare. Någon kanske tycker att vänta nu, Shalene har "bara" gjort 2:28 var för haussar du henne?

Jo, Shalene har visserligen bara ett PB på 2.28, men det var i 2010 års taktiska NYCM där hon debuterade på sträckan och blev en knappt slagen 2:a och hon är dessutom en 7-h---etes talangfull löpare med en mkt hög mara-kapacitet i mina ögon.

Men det vore naturligtvis roligt med överaskningar och det är sällan saker och ting går helt enligt planerna. Dock tror jag chansen till överaskningar är större på herr än på damsidan.

Mer info finnes här för den intresserade: http://www.houston2012.com/

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-12-09 15:27 | Inga kommentarer
Terräng-EM 2011

I helgen ser jag fram emot Terräng-EM, Marathonlopp i Spanien av Fredrik Uhrbom, Marathonlopp i Honululu mm

Terräng-EM avgörs på söndag i Slovenska Velenje och Sverige ställer upp med ett M22-lag bestående av Mikael Ekwall, Andreas Åhwall, Erik Johansson, Jerker Lysell, Anton Danielsson och Olle Kalered. Intressant lag och jag hoppas de kan få till det med en toppplacering.

I Seniorklassen ställer sverige upp med 2011-års klart främste svenske löpare Adil Bouafif. Adil tog en hel bunt SM-Guld i somras, bl a 2 vid Terräng-SM i våras, och även en suverän seger på 10 000m vid Finnkampen. Spännande start för Adil som, mig veterligen, inte tävlat sedan segern på Sthlm Halvmarathon i september.

Till Spanska Castellon åker några svenskar med ambitionen att springa marathon snabbt. Där SM 2:an på 10 000m Fredrik Uhrbom är den mest namnkunnige. Jag hoppas på en sub 2.20 tid för Uhris.

Klassiska Honolulu Marathon avgörs på södagen och där utmanas fjolårssegraren Nicholas Chelimo främst av 2008 & 2009 års vinnare Patrick Ivuti. Honolulu är ett häftigt lopp där deltagarna startar innan gryningen och går imål i samband med soluppgången.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-12-02 12:08 | Inga kommentarer

Är det inte i helgen, men 14:e januari är det dags för en bunt amerikaner, sugna på att representera sitt land vid OS i London, att ställa sig på startlinjen för 2012 års OS-uttagningar i Marathon.

USA kör stenhårt på sitt koncept med att topp-tre på uttagningstävlingarna är dem som representerar landet vid VM/OS (förutsatt de klarat den uppsatta kvalgränsen). Tufft, men samtidigt väldigt smidigt och framförallt väldigt spännande.

Ca 200män resp kvinnor kommer att starta i Houston. Föra tt kvala in ska man som man ha underskridit någon av dessa tider: 2:19:00, 1:05:00 and 28:30.00 for 10,000m

Iom att man kan kvala in via ex vis halvmarathon är det många som tar en sista chans nu på söndag i Las Vegas. Där annordnas nämligen Zappos.com Rock n' Roll Half-Marathon och tiden som ska underskridas är 1:05:00 för män och 1:15:00 för kvinnor.

En av de hoppfulla är John Ricardi. En 25-årig floridabo som gjort 8:36 på 3000m Hinder summerar upp vad det hela handlar om för många på ett bra sätt.

"I think a lot of it stems from just growing up and watching the Olympics and seeing what that means," he said. "You have super far-reaching goals to be an Olympian... and the Trials is a big step in that process. For a lot of people, even if they are not competitive, taking that first step is the culmination of a dream. It's just a select few. When something isn't easily obtained, there is an aura about it."

I helgen håller iaf jag tummen för att John och 24 andra män och 8 kvinnor ska fixa 1:05:00 ressp 1:15:00 gränsen och få sin välförtjänta biljett till Houston i januari.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-11-04 10:00 | Inga kommentarer
Bild lånad från www.fredrikshofvaren.se
Bild lånad från www.hskfriidrott.com

..och förhoppningsvis lite på lördag med. Då anordnas nämligen Vintermarathon i Stockholm.

Loppet som är ett av de äldsta marathonloppen i Sverige går detta år på en sexvarvsbana på Norra Djurgården. Loppet har anor som sträcker sig tillbaka till 1963 då den började som Fredrikshofs KM på Marathon. I år är det återigen "Hovet" som arrangerar. Tävlingsledare är löparentusiasten Tommie Nordh och det borgar för ett väl genomfört arrangemang. Se www.vintermarathon.se för mer info.

Vintermarathon i all ära, det är dock på söndag det smäller ordentligt. Då är det dags för marornas mara, NYCM 2011. Det stora svenska hoppet är naturligtvis VM-sjuan Isabellah Andersson. Ska bli intressant att se vad "Bella" kan hitta på i denna typ av lopp. Hon är enligt uppgift bättre tränad nu än i Daegu, då ännu inte återställd helt från skadan i våras, men hon ställs mot ett tufft motstånd (http://beta.marathon.se/bloggar/saintjohn/2011/10/nycm-2011.

I herrloppet blir fighten mellan Emmanuel Mutai(vinnare London 2011), Geoffrey Mutai (vinnare Boston 2011), Gebre Gebremariamä (vinnare NYCM 2010)och med Matthew Kisorio, 58:46 på halvmaran 2011, som en spännande joker.

Sedan är jag mkt spänd på hur det går för en god vän, en person som inte är så känd för allmänheten, men som gör mkt bra grejer för svensk löpning/friidrott i det tysta. Jag pratar givetvis om Axel Lönnqvist aka Nike-Axel aka IMG-Axel och numera STHLM Marathon-Axel.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-10-27 10:32 | Inga kommentarer
Blir Daniel lagerkransad på söndag med?
Emil sträcker ut!

På söndag är det BMW Frankfurt Marathon. Ett sk snabbt lopp. Dvs rätt flack bana med få tvära knixar. 2011 års lopp är 30-års jubileum för Frankfurt Marathon och det samlar 15 000 deltagare.

En rolig anekdot är att förste herrvinnaren var svenske rekordhållaren och legenden Kjell-Erik Ståhl. 2:13.20 noterade Kjell-Erik när han vann 1981.

2011 kan vi inte räkna med sådana framskjutna placeringar för de svenska deltagarna, men iaf 2 av våra bästa marathonlöpare kommer till start. Daniel Woldu, Svensk Mästare i våras, och Emil Lerdahl, SM 5:a.

Båda har enligt uppgit tränat på bra och jag hoppas att Daniel kan komma ner en bit under 2.20 och att Emil kan komma ner mot 2.20.

De får tufft motstånd. Det är bra startfält i både dam- och herrklassen som ni kan se nedan.

Män:
Wilson Kipsang Kiprotich KEN 2:04:57
Robert Kiprono Cheruiyot KEN 2:05:52
Deriba Merga ETH 2:06:38
Philip Sanga KEN 2:07:10
Levy Matebo KEN 2:07:31
Wilfred Kigen KEN 2:07:33
Shentema Gudisa ETH 2:07:34
Deressa Chimsa Edae ETH 2:07:39
Siraj Gena Amda ETH 2:08:39
Henry Sugut KEN 2:08:40
Dickson Kiptolo Chumba KEN 2:08:45
Silas Toek KEN 2:09:09
Albert Matebor KEN 2:09:16
Raymond Kandie KEN 2:09:23
Lusapho April RSA 2:09:25
Tesfaye Eticha ETH 2:10:05
Henryk Szost POL 2:10:27
Duncan Koech KEN 2:10:27
Damt Kuashu Taye ETH 2:10:31
Dino Sefir ETH 2:10:33
Günther Weidlinger AUT 2:10:47
Abdellatif Meftah FRA 2:10:53
André Pollmächer GER 2:13:09

Kvinnor:
Merima Mohammed ETH 2:23:06
Rita Jeptoo KEN 2:23:38
Agnes Kiprop KEN 2:24:07
Mamitu Daska ETH 2:24:18
Sabrina Mockenhaupt GER 2:26:21
Fate Tola ETH 2:26:21
Aniko Kalovics HUN 2:26:43
Liz Yelling GBR 2:28:33
Alena Samokhvalova RUS 2:28:47
Lisa Weightman AUS 2:28:48
Kirsten Marathon Melkevik NOR 2:29:12
Susanne Hahn GER 2:29:26
Beata Rakonczai HUN 2:29:54
Tatyana Borisova KGZ 2:30:35
Andrea Mayr AUT 2:30:43
Volha Dubovskaya BLR 2:31:41
Flomena Chepchirchir KEN Debut

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-10-06 14:55 | Inga kommentarer
Chicago - Preview

En liten titt på vad vi kan förvänta oss i herrloppet i Chicago på söndag.

Favoriten: Moses Mosop. Mannen som sprungit snabbare än det gällande världsrekordet på marathon, men änså inte är snabbast genom tiderna. Han blev nämligen slagen med 4 sekunder, av Geoffrey Mutai, när han noterade sina 2:03:06 i Boston i våras. Ryktet säger att han är i god from och det ska bli spännande att se vad han hittar på. För nog vinner han alltid.

Utmanaren: 21-årige etiopiern Bazu Worku som noterade 2:05:28 i Berlin 2010 och 2:06.16 året innan som junior ska bli spännande att se om han kan utmana Moses. Frågetecken här då han bröt VM-maran i Daegu i somras men om det inte var ngt allvarligt tror jag han kan vara med och utmana länge.

Veteranen: Brassen Marilson Dos Santos, vinnare i NYCM 2006 och 2008 trodde många hade sett sina bästa dagar men då slog han till med PB:et 2:06.34 som 4:a i London i våras. Han har visat fortsatt god form med 1:01.23 på ½-maran för en dryg månad sedan, men är nog numret för liten på söndag.

Den gamle mästaren: Evans Cheruiyot vann i Chicago 2008, men har sedan dess haft problem. Det enda han visat upp sedan dess av värde är 2:08:17 i Dubai i januari. 2:08 är en fin tid, men det är sjukt nog inte så mkt att skryta med nuförtiden. Evans vinner nog inte en andra gång här i Chicago med andra ord.

Frågetecknet: Bernard Kipyego har visserligen utmärkta underdistans pb:n i 26:59 och 59:10, men har "bara" noterat 2:07.1 på maran så det är svårt att tippa honom som vinnare. Han är dock bara 25 r så det ska bli spännande att följa honom på söndag. Han kan nog klå många, men Moses lär han inte rå på.

Hemmahoppet: Affischnamnet för amerikansk marathonlöpning sedan hans storslagna 2:08.24 debut i London 2007. Den snabbaste tiden noterad av en usa-född löpare någonsin. Hall har levererat stabila lopp alltsedan och förbättrade sitt pb till 2:06.17 i London 2008. Sedan ahr dt varit lite trögt tills han noterade 2:04.58 som 3:a, i det där fantastiska loppet, i Boston i våras. Då klart slagen av Moses, men kan han springa med samma pondus som han gjorde då på söndag så är han självskriven på podiumet efter loppet.

Mitt tips: 1:a Moses Mosop 2:a Ryan Hall 3:a Marilson Gomes Dos Santos

Författarens anm: Bostons bana är inte giltig för att sätta WR. Den är en sk point to point där start och mål är för långt separerade samt att banan faller mer än den tillåtna promillen. Sist, men kanske viktigast så var det en kraftig medvind i Boston 2011 som hjälpte löparna kraftigt.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-10-06 10:35 | Inga kommentarer

Om förra helgen var någorlunda lugn så är det större aktivitet denna helg.

Det löps marathon i bl a:

Eindhoven
München
Zagreb
Marathon d'Italia i Carpi - till minnet av Enzo Ferrari

Och så inte minst Chicago Marathon. Fjolårets lopp var den lille mannen, men store marathonlöparen Sammy Wanjirus sista lopp. Han vann i stil efter en mkt, mkt hård kamp med Tsegaye Kebede.

I Sverige är det Marathonlopp i Göteborg och i Umeå. Umemaran som även är veteran-SM i Marathon 2011.

Sedan arrangeras även klassikern Billingehusloppet och macholoppet Tjurruset.

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-09-15 15:45 | Inga kommentarer
Halvmarahelgen

Stor helg för halvmarathon på g. Både i Sverige och utomlands.

I Stockholm avgörs på lördagen DN Stockholm Halvmarathon. Loppet har ca 15 000 anmälda löpare och då det också är SM i halvmarathon så kan vi räkna med hög klass på loppet.

Sveriges i särklass bästa löpare Isabellah Andersson kommer till start i damklassen och ett nytt svenskt rekord känns inte avlägset. Bella utmanas främst av Anna von Schenk och Anna Rahm. En intressant start gör även IFK Tumbas överraskande SM-bronsmedaljör på 10 000m Charlotte Karlsson.

I herrklassen ska det bli mkt spännande att se vad Adil Bouafif kan hitta på. Adil är i storform och sololöpte till 29.02, och suverän seger, på 10 000m vid Finnkampen i lördags och att han ska kunna notera en tid under 1:04 känns långt ifrån omöjligt.

Adil utmanas främst av comebackande fjolårsvinnaren Erik Petersson, SM-guldvinnaren på Marathon Daniel Woldu, Lill-Lasse Johansson och Fredrik Uhrbom. Bakom dem finns sedan flera av landets bästa långkubabre som Emil "sotarn" Lerdahl, Peter Gross, Andreas Åhwall, Mathias Borg. Spännande lär det bli även om dt finns stor risk, för de andra iaf, att Adil drar iväg från start och inte kommer titta bakåt.

I England avgörs sedan på söndagen Great North Run(GNR) GNR är det loppet som fightas med GBG-varvet om att vara världens största halvmara.

Loppet har ca 50 000 anmälda löpare och tidigare vinnare inkluderar sådana storheter som Haile Gebreselassie, Martin Lel, Paul Tergat, Moses Tanui och Rob de Castella på herrsidan.

På damsidan är det också lite av "vem är vem" i långlöpningens adelskalender bland tidigare vinnare då vi hittar sådana som Berhane Adere, Paula Radcliffe, Sonia O'Sullivan, Ingrid Kristiansen, Grete Waitz och Tegla Loroupe.

Årets upplaga lär inte göra någon besviken vad gäller topptider och tuffa tävlingar heller.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-09-01 10:32 | Inga kommentarer

VM har gått in i andra halvlek och det är en del spännande finaler kvar. 5000m för både damer och herrar, 3000m Hinder för herrar och så inte minst herrarnas Marathon 0200 natten mot söndag.

På hinder brukar det bli mkt Kenya och det lär bli så denna gång med. 5000m är mera öppet, iaf på herrsidan. Där är britten Mo Farah nog den största favoriten, men han utmanas av främst "evergreenen" amerikanen Bernard "Kip" Lagat (37år gammal) som iår noterat pb:et 12.53 och etiopiern Imane Merga. Merga var oväntat blek på 10 000m och han är nog revanchsugen men det gäller Mo med som nog inte planerat att åka hem från Daegu utan minst ett guld i väskan.

I damloppet över 5000m lär det bli mest Kenya och Etiopien och där är 10 000m vinnaren Vivian Jepkemoi Cheruiyot den stora favoriten. Kenya slog Etiopien ordentligt på fingrarna i 10 000m loppet och inte minst Meseret Defar, som bröt det loppet, lär vara sugen på att visa vad hon kan.

Marathonloppet blir spännande. Historiskt sett har detta inte varit en stor gren för Kenya. Varken på OS eller VM. Detta har dock ändrats på under senare år. VM 2007 & 2009 + OS 2008 såg kenyanska segrare och regerande världsmästaren Abel Kirui är på plats för att försvar sin titel.

Dock är distansen svår att förutspå då det är ett lopp som påverkas mkt av de yttre förhållandena och vikten av att verkligen "ha sin dag" på tävlingsdagen.

På hemmaplan arangeras tjejmilen på lördag. Ett gigantiskt arrangemang med ca 30 000 anmälda. Favorit är Jeri Emeru som numera tävlar för Sundbyberg och för ngn vecka sedan noterade fin-fina 32:55.09 på 10 000m. Jeri toppar statistiken från 3000m till 10 000m. Hon får dock tufft motstånd då nyblivna VM-sjuan på marathon Isabellah Andersson nu aviserat att hon kommer springa. Isabellah kommer dock inte gå för fullt så här tätt inpå efter sitt marathonlopp.

Jeri och Isabellah, det blir något att bita i för hässelbyerskorna Louise Wiker och Anna Von Schnek som var 1:a och 2:a på SM 10 000m för 3 veckor sedan.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-08-25 13:24 | Inga kommentarer

Lördag 0200 smäller startskottet för Isabellah Andersson och hennes konkurrenter i 2011:års VM-mara.

Av de som startar har Isabellah 4:e bästa tid på årsbästalistan och är på allvar med i fighten om medaljer. Det är stort, riktigt stort.

Läs mer på länkarna nedan.

http://beta.marathon.se/aktuellt/isabellah-v%C3%A4ljer-sin-egen-v%C3%A4g...

http://beta.marathon.se/aktuellt/szalkai-om-isabellahs-sv%C3%A5ra-vm-mara

I övrigt så är det dags för årets upplaga av Bellmanstafetten ute vid Stora Skuggan i Stockholm. Iår är den uppdelad på torsdag och lördag och totalt är det fler än 2700 5-manna lag anmälda. Ca 1700 lag springer ikväll och 1000 lag på lördag. Det innebär att ca 13 500 löpare kommer att springa 5km. Häftigt tycker jag.

Sedan vill jag passa på att slå ett slag för Hälsloppet i Huddinge på tisdag 30/8 (www.halsoloppet.se) Spring 5 el 10km för en god sak. Stora delar av intäkterna går till Ronald McDonald Hus i Huddinge. Jag kommer springa. Gör det du med

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-05-27 12:56 | Inga kommentarer
Stockholm Marathon 2011

Då är det dags då. Stockholm Marathon 2011. SM kort och gott. Fina, fina SM. Loppet som år efter år slår alla rekord. Deltagarrekord, % kvinnor i loppet rekord, antal kvinnor i loppet rekord osv. En rekordtävling helt enkelt.

Jag gillar SM. Jag gillar det mycket som f—n ska erkännas. Det är ett lopp som kan ”göra” en karriär för en svensk långlöpare som aspirerar på att bli en stjärna och bli känd ute i stugorna.

Fina tider i stora snabba lopp på kontinenten är förvisso fint i CV:et men intresserar egentligen inte så många utanför den innersta kretsen. Vill du bli ihågkommen av den breda massan så ska du göra ngt extra i SM. Det bästa exemplet på det är väl min vän och bloggkollega här på marathon.se, Anders ”Szacke” Szalkai. En då ung Szacke debuterade som SM löpare 1993 genom att löpa aggressivt och gå med täten länge. Szacke nådde inte ända fram den gången utan slutade som 8:e man på 2.20:30. Dessvärre fick han stryk av den starke orienteraren Jörgen Mårtensson i kampen om SM-guldet och titeln som bäste svensk. (Inget ont om orienterare, men är det någon man inte vill få däng av som löpare så är det en orienterare).

Szacke blev även dissad av den redan då trötte kommentatorn Anders Gärderud för sin offensiva satsning. Numera är Szacke Mr. Löpning i Sverige och han har även vunnit SM (2001) och mycket annat.

I årets lopp finns Szacke givetvis på startlinjen och även om han inte längre fightas om segern i SM så har han goda chanser att bli en av de bästa svenskarna. Den svenska toppen är mkt tunn just nu och tider under 2:30 räcker mkt långt dessa dagar tråkigt nog.

De svenskar som gör upp om titeln ”bäste svensk” bör vara Adil Bouafif och Lars ”Lill-Lasse” Johansson. Nu när Erik ”Lill-Masse” Pettersson inte kommer till start pga en efterhängsen skada. Adil har många, inklusive undertecknad, pekat ut som favorit, men Lill-Lasse har bättre PB så det är inget som är givet. Adil har sagt att han siktar på att springa fort, ner mot 2:15 och det är väl där jag undrar om inte Lasses bästa chans ligger. Adil är en väldigt offensiv löpare som har sprängt sig själv tidigare och 2:15 i SM är snabbt, väldigt snabbt. För att göra det bör man nog ha kapacitet ner mot 2:13. Det tror jag inte Adil har och försöker han springa på så finns det chans att han kraschar sista milen och då kan en klokt springande Lasse passera och knipa SM-Guldet.

Bakom dem är det väl främst stabile Kristoffer Österlund från Ume, Daniel Woldu från Spåret, Emil ” Sotarn” lerdahl från Bajen, Rachid ”Åke” Benjira, Patrik Engström från Studenterna, Szacke, Martin K-Ohlsson från Hälle och David Nilsson från Högby, som intressant joker, som gör upp om SM-bronset. Som debutant är den gode David svårtippad. Fina tider på ½-maran och bäste svensk på fjolårets Lidingölopp men maran har fällt bättre löpare än honom tidigare. Men känslan säger att David är den svensk som tar chansen. Vinnarskallen är stark i familjen Nilsson från Öland!

Vad gäller segern i loppet så trodde jag att det stod mellan kenyanen Leonard Mucheru och etiopiern Shume Gerba. Nu har jag på presskonferensen inför loppet fått reda på att Mucheru inte kommer pga trubbel med visumet. Vilket gör Gerba till favorit pga hans 2:09:03 PB. Dock är det vanskligt att peka ut favoriter då många av de afrikanska löparna är oprövade och många är exemplen på de kenyaner som varit seedade utanför topp-10 i olika lopp pga ett relativt svagt PB men på loppet ”persat” med 5, 6, 7 minuter och sopat banan med konkurrenterna. En joker jag chansar på är maraton-debutanten Michael Kamau som har noterat fina 1:03:50 på halva sträckan och det på hög höjd!

På kvinnliga sidan hoppas och tror jag på Isabellah Andersson från Hässelby. ”Bella” har överlägset bäst personligt rekord i startfältet och trots att träningsvåren blivit lite naggad i kanten pga en skada så är jag tämligen säker på att hon kommer vinna.

Bakom henne är jag intresserad att se hur en annan bloggkollega, Anna von Schenk, kommer prestera. Även Anna har haft en stökig vår med skador och jobbresor som inverkat negativt på träningen, men Anna är stabil så jag tror hon kommer vara med och fightas i täten. Även nyfiken på vad comebackande Lilian Magnusson från Spåret kan göra. Var även nyfiken på vad Therese Nordström från Ullevi kunde hitta på. Har dock fått veta att Therese inte kommer till start. Trist.

Therese var ofin nog att springa om en stummnande Daniel i NYCM 2009 på väg in i the Bronx. Efter passeringen stumnade undertecknad än mer medans Therese sprang in på 16:e plats i damklassen efter ett betydligt bättre upplagt lopp.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-05-20 09:32 | Inga kommentarer
Leonard Komon an route to 41:13 15km

Lite segt i veckan. Mkt jobb och lite osugen på att läsa om lopp efter rapporten om Sammy W's plötsliga död. Efterspelet till det hela börjar urarta till en riktig fars och för den som är intresserad finns massor att läsa på internet. Jag konstaterar bara att det inte är ok när någon så ung lämnar oss. Han hade ju så mkt kvar att ge världen.

Förra helgen var det 2 riktigt högklassiga 10km lopp ute på vägarna. Ett Great Run i Manchester och ett UAE Healthy Kidney i New York.

I New York så visade återigen Leonard Patrick Komon att han iaf är kungen på de kortare sträckorna ute på vägarna. WR-hållare på 10km (26:44) och 15km (41:13) på vägarna som han är. Han segrade nu på 27:35 på den tuffa banan i Central Park före Micah Kogo (27:55) och fd Terräng-VM 1:an Joseph Ebuya (27:56). Varken Kogo eller Ebuya är ju som synes några dussinlöpare. Kogo noterade 27:15 på 10km så sent som i April och blev nu distanserad med 20 sek. Ska bli intressant att se vad Komon kan göra vid en seriös attack på ½-maran. För loppet och banrekordet blev han rikligt belönad. Som vanligt när UAE (Förenade Arab Emiraten) är inblandat så innebär det $$$$ och denna gång var inget undantag. $ 45 000 blev dagslönen för Komon.

Komon må vara Kung, men Kejsare är fortfarande Haile. I Bupa Great Manchester Run segrade den evigt unge Haile på 28:01 strax för britten Chris Thompson och Terräng-EM kungen (9 segrar) Sergey Lebid från Ukraina. 4:a var mannen som kallas "Big Mzungu" (ungefär den store vite mannen, Craig Mottram, av många afrikanska löpare. Dels på grund av sin storlek (188 cm lång)men också sin höga kapacitet.Craig var medaljör på 5000m vid VM i Helsingfors 2005 och har ett PB på 5000m på 12:55. Efter några tuffa skadedrabbade år är Craig nu på väg tillbaka till formen som ledde till hans smeknamn. Glädjande.

  Haile Gebrselassie, ETH 28:10
  [14:18 / 13:52]
  Chris Thompson, GBR 28:21
  [14:18 / 14:03]
  Sergey Lebid, UKR 28:25
  [14:19 / 14:06]
  Craig Mottram, AUS 28:36

I Sverige var det i onsdags Premiärmil och där segrade en av våra bästa långlöpare, Fredrik Uhrbom, på 30:52.

Till helgen är det löparfest i västsverige. Fiskvarvet går av stapeln men då loppet ligger alldeles för nära Stockholm Marathon uteblir tyvärr de flesta av våra bästa löpare på ½-marathondistansen. Men det utländska startfältet verkar bra och det kommer säkert gå undan.

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-04-08 15:04 | Inga kommentarer

I helgen börjar det ordentligt.

Ute i Europa springs det gatulopp för fullt, men även i Sverige. Både i Vällingby och Malmö (Heleneholm) ska det springas marathon.

Annars är det terrängfokus i Sverige. Terrräng-DM helg runt om i landet. Sista chansen till finslipning inför Terräng-SM som går av stapeln nästa helg i Uppsala.

I Göteborg är det inte DM, men det bjuds på fina löpningar då Göteborg Cross-country går av stapeln i Skatås på lördag. GCC brukar vara ett lopp där den svenska eliten dyker upp och det blir spännande även i år.

Vi hörs till veckan för resultat och anekdoter

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-03-18 11:24 | Inga kommentarer

I helgen är det framförallt två saker jag ser fram emot.

På Spanska sydkusten, i Punta Umbria, avgörs Terräng-VM. Även om tävlingen tappat lite i status så är det fortfarande lite av en helig Graal för många av världens bäste långlöpare. T ex lyckades aldrig världens genom tiderna kanske bäste löpare, Haile Gebreselassie, vinna.

Årets upplaga lär bli en fortsättning i duellen mellan Kenya och Etiopien och Kenya har det uttalade målet att vinna alla individuella medaljer. Ifjol tog de hem alla lagguld och 75% av de individuella medaljerna.

Västerut springs det återigen på Manhattan. Det är NYC Half-Marathon på söndag och det är ett fin-fint startfält som fightas om totalt $100 000.

De stora namnen är Meb Keflezighi (vinnare NYC Marathon 2009), Gebre Gebremariam(vinnare NYC Marathon 2010), Ryan Hall(PB 59:43), Marilson Gomes dos Santos(vinnare NYC Marathon 2006 & 2008 och PB 59:33), Peter Kamais (vinnare NYC Half-Marathon 2010 med PB 59:53) sedan gör också två väldigt intressanta namn debut på sträckor längre än 10 000m på bana. Europas bästa lång-löpare Mo Farah och amerikanske Galen Rupp. Båda två med mkt goda löpar CV'n från 5000m och 10 000m på bana, landsväg och i terräng.

Jag är dock mest spänd på att se vad Gebremariam kan hitta på. Han var verkligen imponerande när han vann över hela distansen i November och förhoppningsvis kan han bjuda på ngt liknande även denna gång.

Den intresserade kan kolla in banstäckningen på länken nedan:
http://www.nyrr.org/races/2011/nychalf/pdf/NYCHM11_Course_Map.pdf

See video
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-03-16 16:07 | Inga kommentarer
Mästaren

I söndags sprangs det halv-marathon i Holland. Klassiska City-Pier-City Loop i Haag.

Har själv haft förmånen att springa det fina lopp med snabb bana och ofta bra förhållanden för att springa fort. Så verkar fallet ha varit även detta år.

5 man under timmen är inte fy skam minsann. Vann, efter en spurtstrid med sin landsman Azmerav Bekele, gjorde etiopiern Lelisa Desisa på 59:37. 2 sek före Bekele. Trea var kenyanen Peter Kirui, på 59:40, fyra etiopiern Ayele Abshero på 59:42 och Kenyanen Lucas Rotich var 5:a på 59:44. Fördel Etiopien vad gäller topp alltså, men vad gäller bredd tog Kenya hem striden då de hade sju löpare bland de 10 första och alla på 1:01:19 eller bättre.

Kan också noteras att de 5 främsta alla slog PB och favoriterna inför tävlingen. Kenyanerna Sammy Kitvara (överraskande segrare 2009 då han slog kejsaren själv, Haile) och James Kwambai blev 7:a resp 6:a. Kitvara fick ge sig kring 17:e kilometern i den enda lilla uppförslöpning som finns på banan och Kwambai fick ge sig vid 20km. Nämnas kan också att 3 norrmän ramlade in på 1:05 tider.

  Asbjoern Ellefsen Persen, NOR 1:05:02
  Rolf Steier, NOR 1:05:43
  Øystein Sylta, NOR 1:05:45
Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-02-17 16:44 | Inga kommentarer
Mo leder fältet som vanligt

Imorgon blir det åka av i Ras Al Khaimah, Förenade Arabemiraten. Då arrangeras nämligen, för 5:e gången, RAK Half Marathon och det är sannerligen ingen dålig startlista arrangörerna har ordnat.

Både bland damerna och herrarna är det idel ädel löparadel som springer om det digra prisbordet. Det delas ut totalt $250 000 i prispengar. 1:an i herr- och damklassen får $25 000 vardera.

Startlistan talar för sig själv:

Men (PB / Name / Nat) Women (PB / Name / Nat)

58:52 Patrick Makau (KEN) 66:36 Mary Keitany (KEN)
59:10 Bernard Kipyego (KEN) 67:13 Mare Dibaba (ETH)
59:15 Deriba Merga (ETH) 67:18 Dire Tune (ETH)
59:15 Wilson Chebet (KEN) 67:39 Aberu Kebede (ETH)
59:23 John Kiprotich (KEN) 68:34 Christelle Daunay (FRA)
59:51 Titus Masai (KEN) 68:40 Hilda Kibet (NED)
59:52 Dickson Marwa (KEN) 68:48 Agnes Kirop (KEN)
59:56 Getu Feleke (ETH) 68:58 Aniko Kalovics (HUN)
59:56 Leonard Langat (KEN) 69:03 Rose Kosgei (KEN)
60:33 Feyisa Lilesa (ETH) 69:25 Joyce Chepkirui (KEN)
61:27 Hafid Chani (MOR) 69:50 Eunice Kales (KEN)

Patrik Makau, som vunnit RAK 2008 & 2009 + en andra plats 2007, var 2010 års bästa marathonlöpare och vars personbästa 58:52, från just RAK, är den 3:e snabbaste tiden på distansen någonsin. Rykten säger att han är minst lika bra nu och det ska bli spännande att se vad sådana Bernard Kipyego och Deriba Merga kan göra för att det inte ska bli en 3:e seger för Makau. Kipyego har ju, förutom sitt pb på 59:10, även visat klass på tartanen med 26:59 på 10 000m och Merga har sprungit under timmen inte mindre än 6 ggr och om han kan vara tålmodig och inte stöta för tidigt så blir han livsfarlig.

På damsidan är det Mary Keitany som får hållas som favorit. Inte bara för sitt pb på 66:36 utan mer för att hon sällan förlorar när det vankas halv-marathon och hon gör aldrig ett dåligt lopp. Marys 10-bästa snitt på distansen är 67:57.

Främsta utmanarna är etiopiskorna Dibaba och Tune. Båda har fina pb:n och båda har varit fråmgångsrika på RAK tidigare. Tune vann 2009 och Dibaba var 2:a ifjol.

Det är även lite action på inomhusovalen i helgen och den främsta tävlingen går av stapeln i Birmingham. Där är det Aviva Grand prix. Där ser jag främst fram emot Abubaker Kakis rekordjakt på 1000m. Kaki vill väldigt gärna slå Wilson Kipketer 11 år gamla WR på 2.14:96 satt just i Birmingham.

Över 1500m ska Deresse Mekonnen försöka visa att han minsann fortfarande är kungen på löpningens blå band inomhus. Dock får han tufft motstånd från främst Augustin Choge och Brimin Kipruto. Mekonnen trivs på Aviva i Birmingham. Ifjol noterade han 3:33:10 där som vinnare.

På 5000m jagar Mo Farah det 29 år gamla brittiska rekordet på 13:21:27 och han är i fin form. Mo noterade 7:37:81 över 3000m nyligen så chanserna till nytt rekord är definitivt goda.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-02-11 15:50 | 1 kommentarer
Tredje gången gillt för Silas?

Måste erkänna att det just nu är lite svårt att hålla fokus på landsvägarna och dem som trivs bäst där. Sådana som Martin Fagan t ex.

Även om jag gillar all löpning så klappar hjärtat lite hårdare för banlöpning och då framförallt medeldistans och nu börjar inomhussäsongen 2011 ta sig.

Ikväll är det nämligen PSD bank Meeting i Düsseldorf. En högklassig gala rakt igenom och kanske är det treje gången gillt för Silas Kiplagat på 1500m. Inomhussäsongen har inte börjat riktigt som han tänkt sig och det blir mkt tufft ikväll med då han återigen ställs mot landsmännen Biwottt och Chepseba, som slagit honom tidigare, och nu även Augustin Choge.

En del svenskar är också i farten i Düsseldorf. Charlotte Schönbeck, Sveriges bästa banlöpare 2010, springer 1500m, Mattias Claesson 800m och Johan Wallerstein 5000m. Charlotte och Johan visade fin form förra helgen och Mattias brukar vara vass inomhus så det blir intressant.

Det löps lite på vägarna med, bl a marathon i Sevilla, och det rapporterar jag givetvis om efter helgen med.

Skriv en kommentar | 1 kommentarer
Inför helgen | 2011-01-27 13:01 | Inga kommentarer
Wanamaker Mile

Hallå på er,

I helgen ser jag inte bara fram emot lite bra-1/2-marathon löpning utan också mot fredagens Millrose Games. Millrose arrangeras i Madison Square Garden för 104:e gången och det jag är mest intresserad av är att se om Bernard Lagat kan vinna the Wanamaker Mile för 9:onde gången. Egentligen tycker jag inte att Millrose är ngn riktig höjdare till tävling, men jag har tighta band till NYC och det var just på MIllrose, närmare bestämt år 2000, jag fick träffa en stor idol för första gången. Ingen mindre än Johnny Gray. För den som är intresserad rekommenderar jag http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/gr/johnny-gray-1.html
Johnny kan definieras som tuffheten själv, alltid full fart och han har bl a gjort mer än 20 lopp under 1:44 på 800m.

På vägarna är det också USA som drar. På lördag är det en högklassig 1/2-mara i Houston. Många duktiga amerikaner kommer springa. även den bäste av dem. Ryan Hall. 2007 gjorde Hall 59:43 i Houston och det är amerikansk rekord. Han får dock tufft motstånd. Bl a springer Patrick Smyth och Brent Vaughn som debuterade i Houston förra året med de fin-fina tiderna 1:02:01 och 1:02:04. Sedan springer även Abdi Abdirahman som har deltagit i 3 olympiska spel och vunnit jag vet inte hur många amerikanska mästerskap. Sist men inte minst är Mo Trafeh som gjorde 1:00:39 ifjol och var amerikansk mästare på 15km.

Sedan vill jag passa på att hylla Isabellah Anderssons negativa split ännu lite mer. Hon sprang som jag nämnde i mitt förra inlägg en snabbare andra halva och då hade hon inte direkt joggat den första halvan men vad jag glömde nämna var att de hade motvind på andra halvan. Då kassakistan är välfylld i Dubai så lockar det en hel del duktiga löpare och jag tycker det kan vara värt att nämna att i herrloppet passerade 12 man varav 10 kenyaner på 1:02:46 men alla dem tappade tid på andra halvan. Samma sak gällde på damsidan förutom för vinnaren Mergia och trean Isabellah.

Mer info efter helgen. Ha det så gott
/Norberg

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2011-01-20 23:00 | Inga kommentarer
Uhris sportar PUMA. Bild: A. Kingstedt

Länge sedan nu löparvänner.

Sveriges klart mest lysande löparstjärna just nu, Isabellah Andersson springer om ca 4h Dubai Marathon.

Ifjol noterade hon 2:26 som femma och den tiden har hon sedermera förbättrat till 2:25. Ska bli mkt spännande att se vad Bella kan prestera. Monetär motivation är det iaf inte brist på då segrarinnan får USD 250 000. Det i kombination med att det är en riktig Formel 1 bana gör att jag förväntar mig snabba tider.

Kanske inte lika klart lysande, men i mina ögon ändå en stjärna är Fredrik Uhrbom kommer också att tävla i helgen. Uhris ska springa 1/2-marathon i Spanien på söndag och en del fina pass på senare tid skvallrar om att det kan gå riktigt bra där med.

Det kommer hända en del ute i världen med, mer om det efter helgen

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2010-12-10 15:39 | 2 kommentarer

Hallå löparvänner,

Kort inlägg idag. I helgen ser jag mest fram emot Honolulu Maraton som går på söndag och terräng-em i Portugisika Albufeira.

Albufeira, det är mången svensk löpare som har en förkärlek till denna löparpärla på Algarvekusten. Back in the day var detta the place to be och jag kommer väl ihåg mitt första besök som osnuten yngling 1996.

Det var löpare överallt och det sades att både Wilson Kipketer och Vebjörn Rodal var på plats. Vebjörn träffade jag på men Kipketer såg jag aldrig till. Men så var det med Kipketer, få som såg honom träna överhuvudtaget och det har nog bidragit till legenden och myterna kring honom. Fantastisk löpare hur som och under sin storhetstid var han helt utan behov av harar eller en viss typ av lopp för att vinna.

Men denna blogg ska inte handla om 800m hjältar från förr utan om vad som händer ute i löparvärlden. I Honolulu kommer vi att få se 2010’s främste maraton-löpare, Patrick Makau. Makau har under 2010 sprungit på 2.04.48 och har vunnit både Rotterdam och Berlin Maraton. Tyvärr kommer vi inte få se honom gå i mål.

Makau är nämligen inbjuden som gäst utan några speciella förpliktelser. Visserligen säger han att han kommer ligga med framme i täten och troligen hjälpa till med farthållningen men hur länge han springer med är osäkert. Makau’s mentor som löpare Jimmy Muindi, vunnit i Honolulu 6ggr, springer nämligen och även Gilbert Kirwa (2:06:14 PB), Richard Limo (2:06:45), och Nicholas Chelimo (2:07:38). Ivuti vann 2009 på 2:12 och tiden återspeglas av att loppet är rätt backigt och löps i mörkret just innan gryningen.

Mina andra förhoppningar ligger hos de svenska 23-års juniorerna som deltager med ett starkt lag över 8170m har ett bra lag och en god chans till en fin placering. Banan är en riktig klassiker med gräs- och jordunderlag och det bör gå rätt fort då den inte är allt för backig och grisig. Individuellt ligger de största förhoppningarna på Eric ”Midde junior” Senorski och Alexander Söderberg. Eric’s mamma är ingen mindre än Midde Hamrin, en av svensk löpning allra främsta, därav smeknamnet.

Alex är normalt sett bäste svensk men har haft en lite stökig höst med sjukdomsproblem men de ligger förhoppningsvis bakom honom nu och jag hoppas vi kan få se en 100%-ig Alex tillsammans med Eric leda de andra svenskarna till stordåd.

Hoppas även kunna hitta några andra intressanta lopp att rapportera om. Vi hörs efter helgen.

Skriv en kommentar | 2 kommentarer
Inför helgen | 2010-12-03 14:50 | 1 kommentarer

Då var det helg igen. Tiden går rasande fort nu känns det som.

På hemmaplan händer inte så mkt denna helg och det är vad jag vet inte så många svenskar i farten ute i världen heller. Det innebär dock inte att det inte händer intressanta saker för det.

I Japan anordnas nämligen för 64:e gången Fukuoka Marathon. Fukuoka är en riktig klassiker i Marathon sammanhang och bland tidigare vinnare hittar vi amerikanska löpar-esset och legenden Frank Shorter. Shorter som vann OS 1972 och var 2:a 1976 vann i Fukuoka 4ggr mellan 1971-74.

Årets upplaga har också en riktig superstjärna med i Jaouad Gharib. 38 årige Gharib är sannerligen ingen dussinlöpare. Han är välmeriterad som få med ett PB på 2:05:27 och han har blivit världsmästare två ggr, 2003&2005, och även tagit silver i OS,2008 i Peking.

Trots sina meriter och ett SB på 2:06:55, noterat som 2:a i London i våras, så kommer han få mkt tufft motstånd i form av bl a fjolårstvåan Tekeste Kebede från Etiopien. Kebede har ett PB på 2:07:23 från sin andraplats i Boston i våras. Kebede har satt PB i alla 4 lopp han löpt och han är säkerligen sugen på att visa att även han är en vinnare. Hans landsmän har visat framfötterna tidigare i Fukuoka då ingen mindre än kejsaren själv, Haile Gebreselassie, vann 2006 och de senaste två åren har Tsegaye Kebede vunnit Däremellan vann OS-mästaren Samuel Vanjiru. Så vinnaren här tar en plats bland de riktigt stora.

Andra intressanta lopp i helgen är Standard Chartered Singapore Marathon samt mer exotiska Reggae Marathon på Jamaica och Rock n Roll Marathon i Las Vegas. Återkommer med rapport och kanske lite annat smått och gott efter helgen.

Skriv en kommentar | 1 kommentarer
Inför helgen | 2010-11-27 16:36 | Inga kommentarer

Liten miss av mig i min brådska att hinna med mitt förra inlägg.

Glömde nämna att min blogg-kollega Anna von Schenk även hon springer i helgen. Liksom Algers springer hon marathon i Florens på söndag. Anna skulle sprungit i Frankfurt för några veckor sedan, men en sjukdom satte p för det och hon tar ny fart imorgon istället. Ska bli spännande att se då hon har haft ett fint år med många fina prestationer.

Skriv en kommentar | Inga kommentarer
Inför helgen | 2010-11-25 17:51 | 1 kommentarer

Snart är det helg och vem blir inte glad för det? Här kommer mitt första inlägg i kategorin ”inför helgen”.

Det är tänkt att denna rapport ska vara en liten förvarning om vad som är på gång ute på vägarna och i terrängen nu till helgen. Det händer en hel del på den internationella scenen och många duktiga svenska löpare kommer vara i farten. Främst över stock och sten på lerigt underlag men även lite asfalt ska nötas.

Men innan helgen är det en massa sk Turkey Trots i USA då det är Thanksgiving idag. Bl a är det Applied Materials Silicon Valley Turkey Trot. Där vi kommer att få se två av de stora snackisarna i amerikansk löpning under de senaste deceniet mötas över ett 5km gatlopp.

Alan Webb, 3.53 på på ”majlen” som 18-åring 2001) mot Galen Rupp. Rupp kommer mer från långdistanshållet, 8:a på 10 000m på VM 2009, och har PB på 13:07 och 27:10 medan Webb kommer mer från medeldistans, 1:43, 3:30 och 13:10. Nu möts de i ett ”roadrace” över 5km där målet är att det 14år gamla amerikanska ”road”-rekordet på 5km ska slås. Rekordet är i dagsläget på 13:24.

Mer svensk-intresse kommer det vara i Florens på söndag då det ska springas Marathon. Kristian Algers kommer vi få se där och jag vet att det är många som följer Kristian i detta lopp med stort intresse. Som kuriosa kan nämnas att Algers sprang i det svenska laget som deltog i Europa-cupen på EM i Göteborg 2006 och han har ett PB på 2:19.

I Holländska Tillburg kommer en hel drös svenskar tävla på 6-10km terränglöpning. Det är Warandecross och många vill visa framfötterna för att knipa en plats i de lag Sverige skickar till terräng-em i december.

Det är främst juniorer, men även ett par stycken från vår seniorelit. På damsidan Malin Liljestedt och Louise Wiker och på herrsidan har vi Fredrik Uhrbom och Lars ”lill-lasse” Johansson. Lars är ju vår bäste över maraton-distansen föör närvarande men nu ska han visa vad han går för i terrängen efter ett längre läger på hög höjd i Kenya.

Av de äldre juniorerna tycker jag vi ska titta extra på Eric Senorski, bröderna Johansson och Mikael Ekvall och bland de yngre juniorerna ska det bli kul att se vad 16-årige Napoleon Solomon och 800m specialisten Johan Rogestedt kan hitta på över 6200m.

Skriv en kommentar | 1 kommentarer
 

Intressanta lopp

 • Premiärmilen • 2 april
 • SpringCross • 16 april
 • Women’s Health Halvmarathon • 23 april
 • MilSpåret • 19 maj
 • VårRuset • maj och juni
 • ASICS Stockholm Marathon • 4 juni
 • Hjärtebarnsloppet • 5 juni
 • Minimaran • 5 juni
 • STHLM 10 • 15 juni
 • Bellmanstafetten • 17, 18, 20 aug
 • Tjejmilen • 3 september
 • Stockholm Halvmarathon • 10 september
 • Topploppet • 17 september
 • TjurRuset • 1-2 oktober
 • Hässelbyloppet • 9 oktober