Stockholm Marathon 2012

Stockholm Marathon 2012 nu på lördag.

SM är en speciell tävling som många svenska löpare håller kär. Många andra med då det år efter år är en folkfest som är mkt uppskattad.

Jag tänkte nämna lite tankar inför loppet, men känner mig aningen nedslagen då min klubbkompis och vän Fredrik "Uhris" Uhrbom redan skrivet en fantastisk "inför SM 2012" på sin blogg på. Kan verkligen rekommendera den och den hittas på:

http://www.lopningforalla.se/index.php/bloggar/varabloggare/vagen-till-arhundradet/1869-infor-stockholm-marathon

Jag vill iaf nämna några löpare som jag kommer följa lite noggrannare och hoppas extra mkt på. När det gäller SM så är jag inte nämnvärt intresserad av de utländska löparna. Detta är svenskarna/svenskornas dag.

Min favorit till SM-guldet är Daniel Woldu. Han har gjort 2:18 iår och ska vara klassen bättre än de andra.

Dock kommer jag främst följa följande löpare:

- Anders "Szacke" Szalkai som förutom att fortsatt vara en god löpare är han även en mkt uppskattad tränare och förebild till ca 3000 av deltagarna i loppet.

- Patrik Engström. 3-barnspappan som snittar 15mil löpning/veckan samtidigt som han har ett krävande civilit jobb som dataingenjör. Patrik har stadigt närmat sig den svenska toppen efter att ha börjat med löpning i 25-årsåldern och verkar nu vara bättre än någonsin. En SM-medalj för Patrik skulle glädja mig mkt.

- Fredrik Uhrbom. Storlöpare, storbloggare och bon vivant. Nyligen 2:a på SM i ½-marathon och Svensk Veteranmästare i både Terräng och på ½-marathon. Blir farlig.

- David Nilsson. Håller på att ta sig ur sina storasystrars skugga på riktigt. Löparbohem som tog SM-silver ifjol och nu siktar sub 2:20. David bloggar här på marathon.se och är en man som säger och skriver det han tycker. Brukar leverera.

- Emil "Sotarn" Lerdahl. Representerar stolta löparklubben Bajen och som jag själv en fd aktiv till Maestro himself Willy Berggren. Bor av ngn anledning i Norge och gillar, vid sidan om att kuta, att dricka kaffe, lära människor att akta sig för eld, och spisa vinylskivor (ett intresse han för övrigt delar med en annan exilsvensk jag mer än gärna skulle se på SM, Erik Sjökan). Emil var ifjol 4:a både på SM 10 000m och ½-marathon. En medalj runt halsen tror jag är vad som skulle ge honom den extra kick han behöver för att ta sig ner sub 2:20. Sedan är han från Tidahölm med. Bara en sådan sak gör att man ska heja på Emil.

Sedan blir det givetvis mkt intressant att följa fd medeldistansessen Jonas "Rosen" Rosengren, Niklas Häggström och Andreas Pherssons jakt på sub 2:40. Rosen och Häggis jobbar under mottot Sub 2:40 after 40. Även dem hårt arbetande småbarnsföräldrar som gör beundransvärda satsningar med sina Run less, Run faster upplägg. max 3 pass iveckan enligt devisen snabbt, hårt och långt.

Utöver dem kommer jag givetiv noga följa löpningen anfader Christer Ryman. Många har frågat sig om löpningen överhuvudtaget existerade innan Ryman. Svårt att tro det.

Alla ovan har goda chanser att prestera bra och anses av många att vara favoriter, men framförallt är det löpare jag hoppas extra mkt på då de är profiler och förebilder. De nöjer sig inte med att bara genomföra, de vill prestera med.

Vad gäller damsidan är det ganska öppet nu när Isabellah Andersson inte kommer till start.

Här hoppas jag mkt på Lilian Magnusson. Lilian har varit mkt skadedrabbad på senare år, men frisk och kry är hon väldigt slagkraftig. Ska även bli intressant att se vad ½-marathon silver-medaljösen Therese Olin från Ullevi FK kan hitta på. Therese är en ny fräsch fläkt i svensk kvinnlig långlöpning och jag hoppas på fortsatta framgångar nu i Stockholm.

Skärblackas stolthet Frida Södermark och Johanna "yoie" Bohlin är andra intressanta namn. Boxar-Johanna som hon kallades när hon slog igenom för några år sedan tränade hårt och bra i Kenya i vintras när malarian slog till. Nu ska hon vara frisk och förhoppningsvis kan hon leverera. En tuffing.

(C) Deca Text och Bild. Bild lånad från sparvagenfriidrott.se