Världsrekord

Hallå,

Äntligen kommer jag igång med att blogga för er om vad som händer ute i löparvärlden. Det finns mycket att rapportera om då det är mycket som händer. Det är uppenbarligen inte bara i Sverige vi gillar att springa. Helgen som var innehöll en hel del fina prestationer, men det var två som stack ut lite extra.

I Nijmegen, Holland arrangerades ABM AMRO Zevenheuvelenloop. Det 15km långa loppet vanns på herrsidan av kenyan Leonard Patrick Komon på tiden 41:13. Tiden är nytt världsrekord. Rekordet 41:29 var från 2001 och innehavare var Komons landsman Felix Limo. Limo var för övrigt 19:e man i årets lopp med tiden 46:44.

Komon visar med andra ord en fortsatt grym form under hösten. Han adderade nu ännu ett världsrekord till sin samling då han redan var innehavare av 10km rekordet som han erövrade i september, på Singelloop i Utrecht där han noterade 26:44 över 10km.

På damsidan fortsatte den eviga kampen mellan Etiopien och Kenya bjöds det också på fina prestationer men här fick kenyanska världsmästarinnan på halv-marathon Florence Kiplagat vika sig för Genet Getaneh från Etiopien som vann med 14 sekunder på 47:54.

I ett nordiskt perspektiv vill jag lyfta fram finnen Jussi Utriainen som var 9:a med tiden 44:06. Sverigebekante Jussi, vann bl a Midnattsloppet i år, har under åren utkämpat många hårda fighter med vår främste långlöpare Musse Mohammed. Jussi har gjort flera fina insatser på längre sträckor i år och med tanke på Musses kommande maraton satsning hade det varit intressant att se honom i detta lopp.

I Ageo, Japan hölls Ageo City Half-Marathon för 23:e gången. Ageo som har en fantastisk toppbredd på herrsidan med 49 män under 65 minuter; 95 under 66 minuter och 143 under 67 minuter. Loppet vanns av 19-åriga debutanten Saguro Osako på 1:01:47. Tiden är nytt japanskt junior-rekord.

Det är höst och det betyder att det även tävlas en hel del i terräng-löpning runt om i världen. I Terre Haute i USA var det NCAA. NCAA är terrängmästerskapen för universitetsidrottarna och en av höstens tuffaste terrängtävlingar. Givetvis var det en kenyan som vann även här. Samuel Chelanga tävlande för Liberty University vann före en annan kenyan, Stephen Sambu tävlande för Arizona. På damsidan var det dock en kanadensiska som vann. Sheila Reid som tävlar för anrika löparskolan Villanova i Pennsylvania.

Jag hade här en del förhoppningar på en framskjuten placering för min klubbkamrat Alexander Söderberg. Alex som tävlar för Iona College utanför New York, var 35:a ifjol men han har i år haft problem med sjukdomar och kunde inte göra sig själv rättvisa utan hamnade på 166:e plats. Jag hoppas Alex hinner repa sig för han är en viktig kugge i ett svensk junior-lag på terräng-EM senare i år.

På hemmaplan var det tunt med tävlingar. Studenterna anordnade Tömilen och Snöfemman i Lill-Jan skogen. Loppen samlade runt 500 fullföljande löpare i en snötäckt huvudstad.

Segrade på Tömilen gjorde Henrik Löfås från Uppsala på 33:09 före Fredrikshofs unge Napoleon Solomon och Lars Södergård från Vallentuna. På damsidan segrade landslags meriterade Anna von Schenck på 36:36 före Spårvägarna Sara Sjökvist och Cecilia Norrbom.

Snöfemman såg två överlägsna segrare i Spårvägens Markus Gustafsson och Hässelbys Louise Wiker. Den sistnämnda var mkt nöjd med sin tid 18:14 och hoppades på att kvala in till terräng-em genom ett starkt lopp i Holland nästa helg.