Gharib levererade

Hallå löparvänner!

Hoppas ni springer för fullt trots det lite karga vädret. Själv gör jag det iaf. Det kanske är mitt västerbottniska påbrå för jag njuter mkt av att springa ute i mörkret med snön som primär ljuskälla mellan lyktstolparna och det enda ljudet förutom mina egna andetag är den knarrande snön.

I helgen sprangs det dock på platser som inte hade mkt av varken snö eller kyla. I Fukuoka vann favoriten Gharib på 2:08:24. Tiden är kanske inte särskilt imponerande för en löpare av Gahribs kaliber på en platt bana som den i Fukuoka, men det var tuffa förhållanden och farthjälpen var inte riktigt optimal.

Det gör Gharibs prestation än mer imponerande då han sprang själv från 16km då haren Eliud Kiptanui ryckt ifrån vid 15km och sedan steg av vid 32km. Bakom gjorde ryske em-trean Dmitry Safronov ett fint lopp som resulterade i en andra plats och ett PB på 2:10:12. Ryssen trivs tydligen i varma tuffa förhållanden och det är en värdefull egenskap om man vill lyckas på mästerskapen som till skillnad från storloppen under vår och höstarna inte har optimala förutsättningar för långdistans.

Tekeste Kebede som jag nämnde som möjlig utmanare till Gharib hade en tuff dag med en andra halva på över 1:10 och slutade på 7.e plats med tiden 2:14:44. I övrigt noterade jag att det var mkt japaner i farten. Fukuoka var nämligen första observationstävling inför VM i koreanska Daegu 2011. Ett resultat på 2:09:30 eller bättre hade garanterat en plats där, men nu räckte det inte riktigt ända fram för bäste japan som var Takayuki Matsumiya på 2:10:54 och en tredje plats.Japanerna visade dock fin bredd med 25st löpare mellan 2:10 och 2:26.

Andra lopp som sprangs i varmt väder var Singapore Marathon som var en kenyansk uppgörelse med Kenneth Mungara före Thomas Cherogony och Vincent Krop på 2:14 tider i herrloppet och i damloppet var det kenyaska Irene Jerotich över etiopiska Ayelu Lemma Gedda denna gång. Dock på lite blygsamma 2:35 tider.

Rock n Roll-maran i Las Vegas hade en känd segrare i Josh Cox på 2:25. På halv-maran som arrangeras samtidigt var det lite bättre resultat och där vann amerikanen Scott Bauhs på 1:02:39. En liten rolig notis (iaf om man som jag gillar 80-tals rock) var att efter loppen arrangerades en konsert där gamle pudel-rockaren Bret Michaels från Poison stod för fiolerna.

I Sacramento arrangerades California International Maraton och där segrade en gammal bekant till mig, kanadicken Dylan Wykes, på 2:12:39. Om ngn sagt till mig när jag träffade Dylan för första gången på ett studentrum på Manhattan för 10år sedan att han skulle få den karriär han haft så hade jag skrattat lite lätt och sagt ngt dumt om att allt är väl möjligt med hårt arbete. Faktum är att ganska mkt är att möjligt med hårt arbete. Dylan stoltser nämligen nu med följande PB: Mile 4:01, 3000m 7:57, 5000m 13:57, 10 000m 28:58 och nu då 2:12. Han hyser också goda möjligheter att bli olympier för Kanada i London 2012.

I övrigt segrade Kenyanen Marthin Mathathi på japanska Kosa 10 mile (ca 16 090m) på tiden 44:49. Det ger 41:57 över 15km och den minnesgoda kommer här ihåg att jag för ngn vecka sedan bloggade om att kenyanen Leonard Patrick Komon slog WR över 15km med tiden 41:13. Dvs en mkt mkt stark prestation. Japan is the place to be I guess.