Ute på vägarna

Det sprangs en del ute längs vägarna med. Inga monster resultat någonstans,men en hel del fina prestationer. I Honolulu Marathon var det dock inte prestationerna som stod i centrum efter loppet.

Herrklassen var tämligen odramatisk och där segrade fjolårstvåan Nicholas Chelimo på ca 2:15 efter två jämna halvor. Tempot hölls nere av det kuperade underlaget luftfuktigheten, 79%, och kanske mest av det faktum att det inte fanns någon farthållare. Storlöparen Patrick Makau låg visserligen med i täten men gjorde inget för att spräcka upp fältet och klev av efter 18km. Sedan föll de bort en och en ur klungan och slutligen vid 35km var det bara Nicholas Chelimo kvar. Chelimo med ett PB på 2:07:38 var mkt nöjd efteråt. Troligen mest p g a de 40 000 USD han fick som segrare.

I damklassen var det dock en hel del liv efteråt och slutliga tvåan Svetlana Zakharova lämnade in en protest mot vinnaren Belainesh Gebre. Gebre var nämligen assisterad av sin man/tränare Ezkyas Sisay under i stort sett hela loppet. Etiopiskan som har ett PB på halv-marathon på 1:09:43 och har vunnit en hel del gat-lopp under hösten hade nämligen ingen plats i elit-fältet och tack vare det inte möjlighet att ha sin dricka vid elitens vätskekontroller längs banan.

Det löste hon genom att Sisay, som drog åt henne i stort sett hela loppet, hade energidryck i ett bälte runt höften. Sisay sprang på fint och Gebre med i sin marathon-debut och kunde hålla undan för Zakharova hela vägen in i mål. Tiden blev 2:32:13 och segermarginalen blev till slut 48sekunder. Efter många om och men efteråt så fick Gebre behålla segerbucklan och prischecken med motiveringen att hon bara fått vätska vid sex tillfällen mot de åtta vätskestationer som eliten haft tillgång till och till syvende och sist sprang hon ändå 42 195m precis som de andra resonerade tävlings-ledaren Dr. Jim Barahal.

Gebre och Sisay pustar ut. Bild från Jane Monti, RRW.