Haile

I söndags löptes för 28:e gången det 15km långa Zevenheuvelenloop i Holländska Nijmegen.

Vinnare på herrsidan, för 3:e gången, var Haile Gebreselassie. Haile noterade 42'44". 1'31" långsammare än vad Leonard Patrick Komon noterade 2010. Komon's tid är världsrekord.

Haile tyckte farthållaren sprang för långsamt, 5km 14:28, och ökade farten, 10km 28:35, och kunde till slut vinna rätt komfortabelt, 29", före Vincent Kipruto som i sin tur var 41" före 3:an Samsom Gezahai.

I o m detta fortsatta Haile att vinna relativt stora lopp runt om i världen, men det känns verkligen som glansdagarna är över. Han har inte fullföljt ett marathonlopp sedan januari 2010 då han vann i Dubai. Hans två senaste försök, NYCM 2010 och Berlin 2011, har slutat i DNF:er. Efter NYCM tog han t o m , visserligen i affekt, beslutet att karriären var över. Han ändrade sig dock fort och pratade om att springa Tokyo Marathon 2011. Av det blev det dock inget.

Efter misslyckandet i Berlin satsar Haile på Tokyo Marathon 26 Februari för att försöka kvala in till Etiopiens OS-lag. Även om han, mot förmodan, lyckas så ger jag honom inte några stora chanser att lyckas i London.

Under 90-talet på bana var Haile mer eller mindre oslagbar och han har bjudit på en hel del idrottsgodis. Vem minns inte OS-finalerna på 10 000m 1996 och 2000. Episka fighter mot Paul Tergat.

Han visserligen fortsatt att vinna och springa fort ute på vägarna, men de flesta av hans Marathonlopp har i ärlighetens namn varit glorifierade "time-trials" designade för Haile ska slå världsrekord. Vilket han ofta gjort, men i lopp med mer mästerkapskarriär och inslag av kamp man mot man har han varit en blek skugga av sitt ban-jag.

Jag undrar om ine Haile trots allt skulle lagt ner där efter NYCM 2011. Jag tror nämligen att oddsen för att han faller platt i London är ganska så låga.