Fukuoka och Las Vegas

I väster- och österled.

Innan helgen skrev jag om zappos.com Rock n' Roll Half-Marathon i Las Vegas och om hur det var sista chansen att kvala in till US Olympic Marathon Trials i januari.

Ca 2 dussin män kände sig kallade men endast en var utvald och det var segraren, 24-åringen Sean Houseworth som noterade det fina PB:et 1:03.12 i sin endast andra ½-mara någonsin. Den 1:a var en 1:05 prestation i samma lopp 2009.

På damsidan såg vi den tidigare giganten Benita Willis (Willis vann Terräng-VM 2004) resa sig upp för kanske en sista dans. Australiensiskan Willis vann på 1:10.40 och fick i o m det upp hoppet om att kunna kvala in till landets OS-lag. Willis, som har ett pb på 2.22, hoppas kunna springa sub 2:32 vid Chevron Houston Marathon i januari nästa år. Willis har inte haft några stora år på löparbanorna de sista 5 åren, men vi får hoppas att vinden har vänt och att vi får se henne återigen konkurrera med östafrikanskorna i London till sommaren.

Medan det löptes halvmara i västerled, Las Vegas, löptes det marathon i österled. På klassisk löparmark avgjordes nämligen för 65:e gången Fukuoka Marathon.

Segrade gjorde en sk "gaijin" dvs en utlänning som tävlar för ett japansk företagslag. Gaijinen var sub 27' mannen, på 10 000m, Josphat Nduri. Nduri debuterade på sträckan och gjorde det storstilat när han vann på fina 2:07.36.

Efter loppet talade Nduri även om att han närde OS-drömmar på Marathon.

Om du frågar mig så får han nog fortsätta att behandla OS just som en dröm. Han har många landsmän före sig på listan enligt mig. Rent statistiskt har 45 st kenyaner sprungit fortare under 2011 än Nduri gjorde i söndags.

Många menar att situationen är problematiskt för Athletics Kenya. Situationen är problematisk för löparna vill jag mena. Kenya kommer att ställa ett mkt, mkt slagkraftigt lag på startlinjen vid London OS oavsett vem de tar ut, så för landet Kenya är det inget problem. Dock kommer många löpare som verkligen förtjänar att stå på startlinjen vid OS inte att få göra det. Mångfaldens förbannelse helt enkelt!

Tillbaka till Fukuoka. 3:a och bäste japan blev amatören Yuki Kawaguchi på 2:09.57. Yuki tävlar inte för ett företagslag som brukligt är i Japan utan han jobbar 8-5 på en skola och tränar enligt eget huvud. Dessutom är han fruktansvärt hård och kollapsar oftast efter sina lopp.

Han går in med inställningen att om han tar ut sig så han dör så är det ok!