Lite smått och gott

En bra löphelg blev det. Spännande lopp i Houston, både på ½-marathon och maratondistansen. I NYC fick vi se en löparkung lämna över sin krona till världens kanske bäste inomhuslöpare på 1500m/”majlen”, en annan stjärna på löpningens blå band, 1500m, visar att uthålligheten är det inget fel på och säger att det är dags att rekord slås och slutligen visar en ölänning att han inte vill vara sämre än sina systrar och siktar på att visa var skåpet ska stå på de längre distanserna.

Vi börjar i NYC på Millrose Games där Bernard Lagat inte fick vinna sin nionde Wanamaker Mile. Den som förnekade honom det var Deresse Mekonnen. Mekonnen, som vunnit de två senaste inomhusvärldsmästerskapen på 1500m och även var tvåa på utomhusvärldsmästerskapen 2009, fick dock jobba hårt och vann knappt med sina 3:58:58 mot Lagats 3:59:01. Kungen är död. Länge leve kungen. Men min slutsats är att den 36-årige Lagat fortfarande är att räkna med på 1500m trots att han numer primärt siktar på längre sträckor som 3000m och 5000m.

Lite längre söderut bjöds det på lördagen på amerikanskt mästerskap på ½-marathon och på söndagen var det ett snabbt marathonlopp.

Många var spända på att se vad Ryan Hall skulle hitta på. Hall har inte tävlat sedan han bröt med sin coach Brad Hudson i höstas och det har diskuterats flitigt på nätet om detta var ett smart drag eller inte av Hall.

Intresset och förhoppningarna på Hall har varit och är enormt stora. Hall slog igenom på vägarna 2007 med 59:43 på ½-maran i januari och 2:08:24 på maran i april. ½-marathontiden var amerikanskt rekord och marathontiden var amerikanskt debutantrekord och den snabbaste tiden noterad av en löpare född i Amerika. Hall följde upp detta med att i november samma år krossa allt motstånd på de amerikanska OS-uttagningarna på marathon när han vann på 2:09:02 och i april 2008 noterade han 2:06:17 som 5:a i London.

Sedan dess har utvecklingen inte gått lika spikrakt uppåt för den gode Hall. Han har presterat på en hög och god nivå mestadels, men förväntningarna är som sagt högt ställda.

I Houston gjorde Hall ett bra lopp och slutade 2:a efter Mo Trafeh som spurtade om sista biten in mot mål. 1:02:17 och 1:02:20 blev deras tider på den tydligen mkt knixiga banan. Banan bestod av först en 8 km loop och sedan in på en 13 km slinga, denna slinga kommer vara hjärtat i den marathonbana som ska användas på de amerikanska uttagningarna till OS 2012, med 17 svängar som inkluderar inte mindre än två 180- och åtta 90-graders svängar.

Mo Trafeh menade efter loppet att 3 varv på 13 km slingan på OS-uttagningarna kommer att bli tufft och den som gör 2:10 på den banan ska vara mkt nöjd.

Hall menade på att han fick det han var ute efter. Nämligen ett hårt race med bra fart och tufft motstånd.

Följer upp senare ikväll med ett inlägg som behandlar mannen som aspirerar på att bli nästa rekordhållare på 1500m och ölänningen som börjar visa att det inte bara är syrrorna som kan springa av syskonen.