Mo Farah, Galen Rupp och inte minst Markos Geneti

I NYC sprangs det halv-marathon och bäst av alla sprang Mo Farah. Mo som gjorde debut på sträckan gjorde det på ett imponerande sätt. 1:00:23 och seger över ett högklassigt fält.

Två blev den regerande mästaren i NYC på marathondistansen, Gebre Gebremariam. Gebremariam försökte knäcka britten med sin vanligtvis så starka spurt, men Mo utnyttjade farten som gjorde honom till europamästare på 3000m för ngn vecka sedan på bästa sätt och gled ifrån sista biten in mot mål. Trea blev Mo's nye träningskamrat Galen Rupp med fina 1:00:30. Fjolårsmästaren, Kenyanske Peter Kamais kunde inte hänga med på slutet utan fick nöja sig med att bli fyra på 1:00:46 starx för en till europe, Alistair Cragg som noterade Irländskt rekord med sina 1:00:49 som femma. På vägarna finns det ännu lite europeer som slår sin afrikanska löparvänner och det glädjer mig. Kan en irländare så varför inte en svensk?

På andra sidan USA så löpte löparna hela marathonsträckan. Platsen var Los Angeles och segrade där gjorde etiopiern Markos Geneti. Geneti ville inte vara sämre än Mo Farah och debuterade även han med den äran. 2:06:35. Med den tiden tangerade han sin landsman Haile Gebreselassie som tidernas näst snabbaste marathondebutant. Snabbaste debutant är kenyanen Evans Rutto med de 2:05:50 han noterade i Chicago 2003.