Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Sverige igen

Vi börjar med hemmaplan även denna vecka.

I Uppsala var det i dagarna två SM i Terränglöpning. SM-Kung blev Adil Bouafif tävlandes för Hässelby SK. Adil vann både 4km och 12km för MS och gjorde det på ett övertygande sätt. Härnäst väntar Stockholm Marathon för Adil som är regerande svensk mästare på marathondistansen.

På damsidan vill jag också lyfta fram en Hässelbyare. Louise Wiker. Louise vann ingen sträcka men åkte från Uppsala med 2st bronsmedaljer efter offensiv löpning både på korta 4km och långa 8km. På 4km fick Louise vika sig för Charlotte Schönbeck som visar att hon verkligen är vår bästa kvinnliga löperska just nu. Ska bli riktigt kul att följa Charlottes framfart på 1500m i sommar. På damernas långa distans, 8km segrade Ullevis Charlotta Fougberg före Studenternas Frida Lundén. Frida är ett välkommet nytillskott i löparsverige som går framåt hela tiden känns det som.

Andra intryck från helgen är Andreas Åhwalls, från den fina svenska löpargenerationen födda 1989, sk Ola-trippel. Uppkallat efter den stenhårde småläningen Ola Torstensson. Andreas var på lördagen silvermedaljör på MS 4km och på söndagen blev han först 2:a på M22 6km och en dryg timme senare på MS 12km 10:a. Andreas har alltid varit en plusvariant i terräng och det vore kul om han kunde överföra sin löpstyrka i terrängen till bana. Andreas satsar på 3000m hinder och 10 000m till sommaren och hoppas på en start vid EM för 22-års juniorer.

En annan 89:a som imponerade i helgen var och också satsar på EM på 3000m hinder var Eric ”Midde JR” Senorski som tog bronset i MS 4km och guldet i M22 6km. 89:orna verkar vara den årskull som ska ta över efter 79:orna. 79:orna med löpare som Musse Mohammed, Rickard Pell, John Laselle, Henrik Skoog, Mikael Öhman, Thomas Byrberg och tvillingarna Bergström satte och sätter fortfarande djupa avtryck i en svenska löparhistoriken har på många sätt dominerat 2000-talet. Det vore kul om 89:orna kunde dominera 2010-talet på liknande sätt.

I Tibro avgjordes för första gången SM över 100km. Segrade där gjorde Anders Szalkai från Spårvägen med tiden 7:44:21 och Torill Fonn Hartikainen från Team Ultrasweden med 9:07:12.

Vad gäller svenskar ute i världen så gratulerar jag Frida Södermark, tävlandes för Tjalve från Norrköping till segern vid Leipzig Marathon.

1) Frida Södermark Tjalve 2:51:33 (halvmarathon 1:27:07, 1:24:26)

Negativa splits och personligt rekord med ca 3’. Tidigare perset, 2:54:49 var från NYC Marathon i höstas. Mkt glädjande för Frida som hittat till löpningen lite senare i livet och går från klarhet till klarhet. Mer om Frida läser ni på:

www.sportviminns.se/bloggar/fridablogg