The Race Report - Stockholm Marathon 2011

 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in check_plain() (line 1153 of /mnt/persist/www/drupalsrc/pressflow-6.20.97/includes/bootstrap.inc).

Stockholm Marathon 2011

Inför helgen | 2011-05-27 12:56 | Kommentarer

Då är det dags då. Stockholm Marathon 2011. SM kort och gott. Fina, fina SM. Loppet som år efter år slår alla rekord. Deltagarrekord, % kvinnor i loppet rekord, antal kvinnor i loppet rekord osv. En rekordtävling helt enkelt.

Jag gillar SM. Jag gillar det mycket som f—n ska erkännas. Det är ett lopp som kan ”göra” en karriär för en svensk långlöpare som aspirerar på att bli en stjärna och bli känd ute i stugorna.

Fina tider i stora snabba lopp på kontinenten är förvisso fint i CV:et men intresserar egentligen inte så många utanför den innersta kretsen. Vill du bli ihågkommen av den breda massan så ska du göra ngt extra i SM. Det bästa exemplet på det är väl min vän och bloggkollega här på marathon.se, Anders ”Szacke” Szalkai. En då ung Szacke debuterade som SM löpare 1993 genom att löpa aggressivt och gå med täten länge. Szacke nådde inte ända fram den gången utan slutade som 8:e man på 2.20:30. Dessvärre fick han stryk av den starke orienteraren Jörgen Mårtensson i kampen om SM-guldet och titeln som bäste svensk. (Inget ont om orienterare, men är det någon man inte vill få däng av som löpare så är det en orienterare).

Szacke blev även dissad av den redan då trötte kommentatorn Anders Gärderud för sin offensiva satsning. Numera är Szacke Mr. Löpning i Sverige och han har även vunnit SM (2001) och mycket annat.

I årets lopp finns Szacke givetvis på startlinjen och även om han inte längre fightas om segern i SM så har han goda chanser att bli en av de bästa svenskarna. Den svenska toppen är mkt tunn just nu och tider under 2:30 räcker mkt långt dessa dagar tråkigt nog.

De svenskar som gör upp om titeln ”bäste svensk” bör vara Adil Bouafif och Lars ”Lill-Lasse” Johansson. Nu när Erik ”Lill-Masse” Pettersson inte kommer till start pga en efterhängsen skada. Adil har många, inklusive undertecknad, pekat ut som favorit, men Lill-Lasse har bättre PB så det är inget som är givet. Adil har sagt att han siktar på att springa fort, ner mot 2:15 och det är väl där jag undrar om inte Lasses bästa chans ligger. Adil är en väldigt offensiv löpare som har sprängt sig själv tidigare och 2:15 i SM är snabbt, väldigt snabbt. För att göra det bör man nog ha kapacitet ner mot 2:13. Det tror jag inte Adil har och försöker han springa på så finns det chans att han kraschar sista milen och då kan en klokt springande Lasse passera och knipa SM-Guldet.

Bakom dem är det väl främst stabile Kristoffer Österlund från Ume, Daniel Woldu från Spåret, Emil ” Sotarn” lerdahl från Bajen, Rachid ”Åke” Benjira, Patrik Engström från Studenterna, Szacke, Martin K-Ohlsson från Hälle och David Nilsson från Högby, som intressant joker, som gör upp om SM-bronset. Som debutant är den gode David svårtippad. Fina tider på ½-maran och bäste svensk på fjolårets Lidingölopp men maran har fällt bättre löpare än honom tidigare. Men känslan säger att David är den svensk som tar chansen. Vinnarskallen är stark i familjen Nilsson från Öland!

Vad gäller segern i loppet så trodde jag att det stod mellan kenyanen Leonard Mucheru och etiopiern Shume Gerba. Nu har jag på presskonferensen inför loppet fått reda på att Mucheru inte kommer pga trubbel med visumet. Vilket gör Gerba till favorit pga hans 2:09:03 PB. Dock är det vanskligt att peka ut favoriter då många av de afrikanska löparna är oprövade och många är exemplen på de kenyaner som varit seedade utanför topp-10 i olika lopp pga ett relativt svagt PB men på loppet ”persat” med 5, 6, 7 minuter och sopat banan med konkurrenterna. En joker jag chansar på är maraton-debutanten Michael Kamau som har noterat fina 1:03:50 på halva sträckan och det på hög höjd!

På kvinnliga sidan hoppas och tror jag på Isabellah Andersson från Hässelby. ”Bella” har överlägset bäst personligt rekord i startfältet och trots att träningsvåren blivit lite naggad i kanten pga en skada så är jag tämligen säker på att hon kommer vinna.

Bakom henne är jag intresserad att se hur en annan bloggkollega, Anna von Schenk, kommer prestera. Även Anna har haft en stökig vår med skador och jobbresor som inverkat negativt på träningen, men Anna är stabil så jag tror hon kommer vara med och fightas i täten. Även nyfiken på vad comebackande Lilian Magnusson från Spåret kan göra. Var även nyfiken på vad Therese Nordström från Ullevi kunde hitta på. Har dock fått veta att Therese inte kommer till start. Trist.

Therese var ofin nog att springa om en stummnande Daniel i NYCM 2009 på väg in i the Bronx. Efter passeringen stumnade undertecknad än mer medans Therese sprang in på 16:e plats i damklassen efter ett betydligt bättre upplagt lopp.

 

Intressanta lopp

 • Premiärmilen • 2 april
 • SpringCross • 16 april
 • Women’s Health Halvmarathon • 23 april
 • MilSpåret • 19 maj
 • VårRuset • maj och juni
 • ASICS Stockholm Marathon • 4 juni
 • Hjärtebarnsloppet • 5 juni
 • Minimaran • 5 juni
 • STHLM 10 • 15 juni
 • Bellmanstafetten • 17, 18, 20 aug
 • Tjejmilen • 3 september
 • Stockholm Halvmarathon • 10 september
 • Topploppet • 17 september
 • TjurRuset • 1-2 oktober
 • Hässelbyloppet • 9 oktober