Haile No

I rubriken parafraserar jag gamle storlöparen och legenden Mats "Masse M" Erixon. Masse hejjar alltid på sina adepter med vederbörandes namn följt av ett ja. Ex Erik Ja (här syftas på Erik Petersson).

Nog om Masse, nu Haile.

Vid lördagens Tokyo Marathon skulle Haile G ta chansen och skaffa sig en OS-biljett. För att göra det skulle han behöva springa fort, gärna en bit under 2:06. Detta med tanke på att inte mindre än 7 av hans landsmän sprang på 2:05:42 eller snabbare vid Dubai Marathon i januari.

Haile öppnade bra, 1:02:51 halvvägs, och löpningen flöt på snabbt och bra även fortsättningsvis. Vid 36km hade Haile ryckt ifrån och såg ut att gå mot seger, men strax därefter tog krafterna slut. Haile sade efteråt att de sista 5km in mot mål var de värsta han varit med om.

Vid 38km passerade slutlige segraren Michael Kipyego Haile och vid mål, som Haile nådde efter 2:08:17, hade ytterligare 2 löpare till passerat den gamle mästaren. Strax bakom Haile gick en desto gladare Viktor Röthlin imål på 2:08:32. Det bästa loppet av schweizaren på ett par tre år.

Japanske favoriten Yuki Kawauchi hade även han en tyngre andra halva och gick imål på 14:e plats efter 2:12:52 (halvor på 1:03:21 & 1:09:31). Resultaten innebär sannolikt att både Yuki och Haile får svårt att nå OS i sommar.

Ingen av dem 2 verkar dock ha gett upp hoppet om OS. Kawauchi, som i sin besvikelse efter loppet rakade sitt huvud, ska enligt uppgift springa Düsseldorf Marathon senare i vår och Haile sade efter loppet att han kunde göra ett nytt försök redan om två veckor.

Den som lever får se, men Haile's chanser ligger nog i ett wild card från sitt förbund. Förbundet bör dock enligt min åsikt ge någon annan chansen. Hailes dagar som löparkung kapabel att vinna stora titlar är över. Detta var hans första fullbordade mara sedan i januari 2010 och den långsammaste sedan hans 2:09:06 som 9:a i London 2006.

För den som inte kan sin Haile så kan jag upplysa er om att han oftast brutit de lopp som han inte segrat i och de har oftast haft karaktären av glorfierade time-trials med det mer eller mindre uttalade målet att Haile skulle slå världsrekord.

En som dock bör se fram emot att få springa i London med tillförsikt det är Abel Kirui. Abel som vunnit de senaste 2 världsmästerskapen krossade motståndet och vann halvmaran i Barcelona på 1:00:28. Här var den kenyanska dominansen stor och Abel ledde 6 st landsmän samt en etiopier under 62'.

I Barcelona sprang även svenske mästaren på marathondistansen Daniel Woldu som ett led i sin uppladdning inför en vårmara och hade kanske inte de lättaste benen. Daniel landade på 14:e plats med tiden 1:06:21. Ok tid, men jag tror det kommer mera framöver. Daniel är tuff och jag hoppas vi får se en tid en bra bit under 2:20 för honom senare i vår.