Chicago - Preview

En liten titt på vad vi kan förvänta oss i herrloppet i Chicago på söndag.

Favoriten: Moses Mosop. Mannen som sprungit snabbare än det gällande världsrekordet på marathon, men änså inte är snabbast genom tiderna. Han blev nämligen slagen med 4 sekunder, av Geoffrey Mutai, när han noterade sina 2:03:06 i Boston i våras. Ryktet säger att han är i god from och det ska bli spännande att se vad han hittar på. För nog vinner han alltid.

Utmanaren: 21-årige etiopiern Bazu Worku som noterade 2:05:28 i Berlin 2010 och 2:06.16 året innan som junior ska bli spännande att se om han kan utmana Moses. Frågetecken här då han bröt VM-maran i Daegu i somras men om det inte var ngt allvarligt tror jag han kan vara med och utmana länge.

Veteranen: Brassen Marilson Dos Santos, vinnare i NYCM 2006 och 2008 trodde många hade sett sina bästa dagar men då slog han till med PB:et 2:06.34 som 4:a i London i våras. Han har visat fortsatt god form med 1:01.23 på ½-maran för en dryg månad sedan, men är nog numret för liten på söndag.

Den gamle mästaren: Evans Cheruiyot vann i Chicago 2008, men har sedan dess haft problem. Det enda han visat upp sedan dess av värde är 2:08:17 i Dubai i januari. 2:08 är en fin tid, men det är sjukt nog inte så mkt att skryta med nuförtiden. Evans vinner nog inte en andra gång här i Chicago med andra ord.

Frågetecknet: Bernard Kipyego har visserligen utmärkta underdistans pb:n i 26:59 och 59:10, men har "bara" noterat 2:07.1 på maran så det är svårt att tippa honom som vinnare. Han är dock bara 25 r så det ska bli spännande att följa honom på söndag. Han kan nog klå många, men Moses lär han inte rå på.

Hemmahoppet: Affischnamnet för amerikansk marathonlöpning sedan hans storslagna 2:08.24 debut i London 2007. Den snabbaste tiden noterad av en usa-född löpare någonsin. Hall har levererat stabila lopp alltsedan och förbättrade sitt pb till 2:06.17 i London 2008. Sedan ahr dt varit lite trögt tills han noterade 2:04.58 som 3:a, i det där fantastiska loppet, i Boston i våras. Då klart slagen av Moses, men kan han springa med samma pondus som han gjorde då på söndag så är han självskriven på podiumet efter loppet.

Mitt tips: 1:a Moses Mosop 2:a Ryan Hall 3:a Marilson Gomes Dos Santos

Författarens anm: Bostons bana är inte giltig för att sätta WR. Den är en sk point to point där start och mål är för långt separerade samt att banan faller mer än den tillåtna promillen. Sist, men kanske viktigast så var det en kraftig medvind i Boston 2011 som hjälpte löparna kraftigt.