Isabellah tackar nej till VM

Svenska rekordhållaren Isabellah Andersson tackar nej till VM i London 2017.

Isabellah Andersson tackar nej till att springa maraton i friidrotts-VM i London. Den svenska rekordhållaren var uttagen till VM-maran som avgörs 6 augusti med förhoppningen att hon skulle hinna komma i form trots att fick hon sitt andra barn i våras.
– Orsaken är att jag inte har kunnat nå mina mål som vi satt upp för att känna att en start på VM skulle vara aktuell, förklarar Isabellah.
– Farten på 1000-ingarna är för långsam och jag har inte heller kunnat genomföra mina riktiga långpass.
– Jag vill inte åka på ett mästerskap bara för att vara där utan jag vill känna att jag kan prestera också.

Isabellah födde sonen Lennox 4 april 2017. Förbundskapten Karin Torneklints förhoppning var att Isabellah ändå skulle kunna hinna komma i form och med sin segertid 2.35.47 i ASICS Stockholm Marathon 2016 uppfyllde Isabellah kvalkriterierna.
I en skriftlig kommentar från Eldoret i Kenya förklarar den mångfaldiga svenska mästarinnan sitt beslut:
– Jag startade min träning/jogging den 1 maj, en månad efter att Lennox föddes. Det var väldigt härligt att komma igång igen efter ett långt uppehåll.
– Min utveckling har gått framåt bra men långsammare än jag hoppats. Det är ändå så att jag känner att det går bättre och bättre för varje pass jag kör.
– Jag har diskuterat med min man och coach (Lars Andersson) och vi har bestämt att jag inte skall springa VM.

Det har blivit många nätter med dålig sömn eftersom Lennox vill ha mat rätt ofta, det har gjort att det varit svårt att köra all planerad träning.
– Men nu när han är tre månader gammal har det börjat bli allt bättre med sömnen och därmed lättare att köra den planerade träningen också.
– Jag behöver mer tid för att komma ner i den formen som jag känner mig komfortabel med. Jag är positiv och vet att jag är på rätt väg. Jag kommer att tävla på mindre tävlingar i höst i Sverige när vi kommer hem.

Isabellah Andersson är Sveriges främste maratonlöpare under 2000-talet med brons i EM 2010, sjunde plats på VM 2011 och hon var 17:e i OS 2012. Isabellah har vunnit Stockholm Marathon sju gånger och har det svenska rekordet på maraton på 2.23.41.

Isabellahs återbud innebär att det nu blir två kvinnliga svenska maratonlöpare i London; VM-debutanten Lisa Ring från Nocout och Louise Wiker från Hässelby som gör sin andra VM-start.

Mer om VM i maraton 2017