Lisa Ring till VM med fokuserat leende

Fyra tisdagar i rad har Lisa Ring satt sin viktigaste träning. På löpbandet hemma i Linköping har hon kört sina patenterade pass inför söndagens start i VM i maraton.
​– Jag kopierar träningen och upplägget som jag hade inför Barcelona, säger Lisa som i mars kvalade till London med 2.37.27 i Barcelona.

Andra åker på läger. Formtoppar med tränare som håller koll. Kör intervaller på bana.
Lisa Ring väljer sin egen väg, är sin egen tränare, hittar på egna pass och lyckas att blanda lust med prestation på VM-nivå.

På endast fyra år har hon tagit sig från maratondebuten 2014 till att som som 24-åring vara den yngsta svenska maratonlöparen i VM genom tiderna.
3.12.25 (2014), 2.57.30 (2015), 2.40.29 (2016) ner till 2.37.27 är maratonutvecklingen som berättar om kometkarriären för tjejen som tidigare spelat handboll, fotboll och ishockey men som nu satsar på löpningen.
– I sommar har jag valt att inte jobba för att kunna vara mer fokuserad på träningsuppläget, säger Lisa som ändå försöker att inte göra en för stor sak av VM:
– Jag vet vad jag kan, och jag vet vad jag gjort, att det har kvalificerat mig för att vara med och jag vet att jag kan göra lika bra igen.

Med knappt två veckor kvar till söndagens VM-lopp på fyravarvs-banan i London skaffade sig Lisa kvitto på formen, ställde löpbandet på personbästafart och körde 5 km på 16.30 för att sedan fortsätta direkt 5 km i sin lugnare tröskelfart på 3.45 min/km.
Att börja med tuffare fart och sedan gå ner i maratonfarten är Lisas eget patent.
En annan variant skriver hon som 3km @4.30 2x3km @ 3.20 3 min vila + [email protected] + 3km @4.30.
Alltså först uppvärmning  i 3 kilometer i relativt lugn fart, sedan intervaller i överfart, distans i tröskelfart och nedvarvning i lugn fart.

– Överfarten är tuff men sedan känns det bekvämt att gå ner på tröskelfarten 3.45.
I Barcelona klarade Lisa att ta ytterligare två sekunder på tröskelfarten. Nu är hon klar för VM och skriver själv i sin blogg:
 


– Jag har gjort allt mentalt o fysiskt igen. så glad över löpningen mentalt fyiskt vilket arbete jag vill kan och genomför. I form starkast samtidigt som känligast. jag har gjort 3 marathon under 2.45 på 10 månader nu springer du ett till på VM med fokuserat leende.


Lisa kommer att tillsammans med Louise Wiker att representera Sverige i dameras maratonlopp i VM.
Att få representera Sverige i VM och att få vara med i samma landslag som stjärnor som Sarah Lahti är stort men Lisa lugnar sig själv:

"Va Trygg i allt du ska göra som du alltid gör och ändra inget du är uttagen för att du är grym och lita alltid på det!”

 

 

 

 

Mer om VM i maraton 2017