Fartfylld David Nilsson först till London

Hur länge går det hålla formen? Finns den kvar några månader efter att man gjort sina livs bästa lopp och satt personbästa både på halvmaraton och maraton? På söndag 6 augusti får David Nilsson svar i maratonloppet i London vid friidrotts-VM.

Jag vill komma in i atmosfären vilket kan ta några dagar så att jag sedan fullt bara kan koncentrera mig på själva loppet.
David Nilsson

 

– Första milen ska vara lugn, min plan är att springa smart och på det sättet kunna plocka placeringar på slutet när de andra tröttnar, säger David.
Med tiden 2.15.40 i Rotterdam Marathon i våras kvalade in till VM. I kvalloppet lyckades han till och med öka på andra halvan. Men med ganska få långpass är David osäker på uthålligheten.
– Farten finns där, det är jag ganska säker på, men staminan måste ju finnas där också, funderar David om den långa uthålligheten. 
Att balansera farten rätt i början handlar om sekundprecision för att inte gå i väggen. I det perfekta loppet ska också energitillförseln funka hela vägen.
– Jag kommer att ha två olika blandningar av sportdryck och kommer att dricka på varje vätskestation, säger David.

Om maratonuthålligheten finns där eller inte får vi svar på först efter söndagens 42195 meter i London. Kvittot på farten fick David Nilsson när han solosprang och vann Victorialoppet i Borgholm 15 juli. 26.48 på nio kilometer ger en fart på under tre minuter per kilometer.
I fredags, med nio dagar sprang David det sista långpasset, det andra under veckan. Lugn 4.0-fart i tre mil.
– Jag skulle väl egentligen velat få till lite fler långpass under sommaren. Jag känner mig snarare undertränad än övertränad.
– Samtidigt känner jag mig inte så nervös och är så inte rädd för att misslyckas. Jag har med mig rutin ifrån Beijing och vet hur det är att tävla i stora mästerskap.

David var 36:a 2015 i VM i Beijing med tiden 2:31:24. Ett lopp i tuffa förhållanden där inte mycket gick rätt under förberedelserna. Förkylningar och hälseneproblem, magsjuka och feber på höghöjdslägret.
I år har David valt att skippa höghöjdsläger. Sex dagar i Malaga är enda träningslägret, annars har han tränat på hemma i Sverige. Basen finns numera på Lidingö men han har också varit en del hemma i Kalmar och på Öland. 30-årige David har hela sin karriär sprungit för Ölandsklubben Högby IF.

Alla de fyra svenska maratonlöparna springer på söndag. Lisa Ring, Louise Wiker och Mikael Ekvall väntar till på torsdag med att åka till London. David åker redan tisdagen 1 augusti.
– Jag vill komma in i atmosfären vilket kan ta några dagar så att jag sedan fullt bara kan koncentrera mig på själva loppet.
Starten för herrarnas maratonlopp går 11.55 svensk tid söndagen 6 augusti.

 

Mer om VM i maraton 2017