Långpasspremiär och lussebulle

På Lucia söndagen drog vi igång långpasset med TSM Running. Härligt långpassväder med lite vinterkyla i luften i Stockholm. Det blev allt från 10,5 km för halvmaraton grupperna upp till runt en halvmara för den maratongrupp med snabbast tidsmål; under 3 timmar.

För några var långpasslängden på vinterns första långpass kanske inte riktigt den volym som man förknippar med långpass. För någon som är van att springa långt brukar man säga att när man passerar 90 minuters totaltid, då räknas det in som långpass och för någon som inte är van vid långpass går gränsen mellan vanlig distanslöpning och långpass nog någonstans runt 60-70 minuter löptid.
Oavsett var man drar gränsen gillar jag som coach att starta på relativt korta långpasslängder i början av träningsperioden, dels för att alla ska ha chans att hänga med från start utan att det blir för tufft, dels för jag gillar den långsiktiga upptrappningen av passet längd som kommer.
Just att öka från vecka till vecka tycker jag blir en mental process att fokusera mot ett mål långt fram. Sen tycker jag inte att vi behöver ”bränna” så långa långpass redan nu om vårt mål att vara på topp ligger från slutet av april fram till 4 juni då maran avgörs.
Så idag startade vi långpasstrappan mot målet, och från nu är målet att vi bygger på med runt 1 km varje vecka undantaget veckor då vi lägger in fartinslag i långpasset.

Gällande farten är det lugn grundfart som gäller i TSM där vi alltså inte, frånsett ”5 timmars maratongruppen”, springer i vårt tävlingstempo. 5-timmars prg:en måste ha sin löpfart kring tidsmålets snittfart för att nå målet, men i denna grupp och övriga grupper som springer på farter 6.00 min/km eller långsammare tar vi på de längre långpassen små vätskepauser där vi stannar och går. Det drar ju ner snittet” något, men vi utgår från löpfart och inte faktiska snittet från start till stopp.
– Långpasset ska träna uthållighet och energiomsättning och det får vi bra träning av i lugn grundfart på lång sträcka. Att inte köra på alltför snabbt på långpassen borgar för att vi håller oss hela, och kan ha den viktiga träningskontinuiteten. Det lugna långpasset ger också bra utrymme för att ha andra pass i veckan där vi kan ha med oss mer fart för bra variation och kontrast i träningen.
Mer om långpassen får jag ta en annan gång, för det lär återkomma här eftersom just långpasset verkligen är TSM´s nyckelpass och det unika i vårt koncept där vi erbjuder 9 olika fartalternativ, och dessutom kortare långpass varianter för halvmaratonlöparna i farter från 5.20 min/km upp till 6.40 min/km i fart.

I övrigt var det Lucia idag, och lägligt kom det lite snöflingor i luften när grupperna var åter på Stadion och då kändes det bra att avsluta passet med en lussebulle och pepparkaka efter den obligatoriska dynamiska stretchen.

Hoppas er träningsvecka avslutades bra och att ni alla är sugna på en ny bra träningsvecka!

//Szalkai

TSM Runnings hemsida hittar du här

5 timmarsgruppen flyter på ute på Djurgården.
Lussebulle och pepparkaka blev Lucialångpassets belöning. Coachen fick vara tomte :)
Några TSM:are frågade om tidsrekommendationer för gruppval i TSM Running. På bilden syns de rekommendationer vi gav på testen över 5 km i bra fart i början av november. Ex; Fixade man 5 km redan då på 20 minuter (4.00-fart), då är det troligen 3 timmars-gruppen som passar! Ta tiderna för vad dom är, en grov rekommendation. Vi är alla olika och har olika profiler som löpare.