Redo

Funderat klart runt taktiken ute på klipporna...

Nu är det ett halvt dygn kvar till starten och "allt" är klart. Startade dagen som alla mornar hittils med en morgonjogg nere på strandpromenaden. 6 lugn km blev det inkl backen som vi nu känner upp till hotellet. Lite mindre trupp idag med "svenskgänget" minus Frida som återigen föredrog sovmorgon.
Fritjof, som tvekade länge om en morgonjogg verkligen behövdes, drog till med några fartökningar på stranden och sen tog han bilen tillbaks till hotellet..
Kan berätta att Jonas var ännu ett lite snäpp bättre gällande förkylningen för han meddelade att han inte hostat på hela natten och jag konstaterade att han direkt var nere i Jonastempo trots att det var morgon....
Kajsa tassade på med lätta steg, så allt verkade bra med gruppen.

Underbart väder, men kanske en aning varmt för 89 km? 

Jag sparade mina fartökningar till avslutningen på passet på sluttningskanten och körde lite lätt rörlighet, minilöpskolning och 2 koordinationslopp i svagt motlut på gräsunderlaget utanför hotellet.

Tycker det är skönt att aktivera musklerna med lite mer än jogg dagen innan, även om jag inser att det kanske varken gör från eller till, men bra för huvudet. Jonas kunde dock inte förstå nyttan med det hela och agerade fotograf istället...

Lite datafix på förmiddan och sen var det lunch på ett köpcentra i närheten till vårt hotell där ett gäng svenskar anslöt. Bland annat de resenärer som jag, Jonas och Fritjof hade sällskap på planet till Sydafrika.
Passade på att ställa några korta frågor....
Patrick Joyce här flankerad av Jonas Buud och Kajsa Berg, kom jag i samspråk med redan på planet hit. Han har riktig Comradesrutin, med 5 fullföljda lopp på 7 starter. Han hittade till loppet när han såg en spelfilm om loppet, som gjorde att han måste hit och springa. Sen blev han fast. Stämningen och traditionen drar. - Världens äldsta och mest spännande ultralopp, där stämningen slår allt annat. Alla peppar och hjälper varandra, både publik och deltagare. Det bär en i mål. Hoppas dom bär mig också imorgon...
På frågan runt starten som går redan 05.30 på morgonen berättar Patrick att det blir gröt-frukost vid 02.00, och sen tar han med några smörgåsar på bussen "upp till starten".
Under loppet stannar han på ungefär var 3:e kontroll, den 89 km långa banan har 54 kontroller med vätska och energi....
Det gäller börja med energin tidigt. Petrick har lärt sig den hårda vägen genom att hoppa över det och sen tvingats bryta två gånger...

Vår andra Comrades medresenär på samma flight hit var Björn Eklund från Linnea;
Björn är precis som jag debutant, och lyssnade lika mycket på de rutinerades råd som jag. Det vi inte riktigt var överrens runt var när gel med koffein skulle komma in i intaget under loppet. Björn skulle köra från första kontrollen, medans Buud och jag kommer vänta lite längre. I övrigt kan jag berätta att Björn kör i Hooka skor för att spara benen och målbilden är att fixa "silvermedaljtiden" som är på under 7,5 timmar. 

Efter lunchen var det tillbaks till hotellet och nu var det fix med nummerlapp, energi och elitlöparmöte. Kommer köra mitt eget kit och "bära med mig" lite gels. Missade att få med mig hemifrån så jag fick rodda ihop ett liten blandning som jag får tro på och sen givetvis stanna till vid någon av dom 54 kontrollerna.
Nummerlappen redo, och jag tackade inte nej till elitbandet för det sägs vara fantastiskt med lite kaotiskt i starten...och då kan det vara skönt med en smitväg med eliten in i startfållan.

Taktiken då, får jobba på för nu e det snart mat igen....
- vi går upp 02.00 för frukost imorgon och 03.00 går bussen till starten. Så jag får tänka mig tillbaks till tiden man tog lite nattmat innan bussen eller taxin hem.... Skillnade är att nu ska man inte lägga sig, utan nu ska man springa 89 km :)

Ja, målet är:
1. Klara loppet
2. Klara Silvertiden på 7,5 timmar (runt 4.40 min/km)
3. Mindre än en timme efter segraren.


Jag är ok nöjd om jag klara 1, men helst vill jag fixa både 1 och 2 för att vara nöjd, och 3 skulle vara en fin bonus. 
Jag får utgå från där jag är. En del tror ju att jag är bra och elit, och det är kanske lätt att tro det när man läser bloggen....
men när Jonas som har rutin säger att han är mycket tveksam om träningsstatusen räcker till topp 10 igen så inser man att det här kommer bli tufft. (Jonas har ju haft några förkylningar som stört; jag tror dock att han är på G)

En gång i tiden körde jag 42 km i rad utan att vila på 3.09 min/km i snitt, nu fixar jag en bra dag 1 km på 3.09....så lite skillnad där för min del i fart och uthållighet.
- Sen var det ju det där med långpass. Ambitionen innan loppet var ju att få till några 40 km + pass, men så blev det inte. Det blev noll. Några 30-35 km var allt. Men nu ska jag inte dissa mig mer själv, utan det är bara ut och köra sitt bästa och tro på sig själv.

Efter att ha lyssnat in kring starten, har jag bestämt mig för att starta relativt snabbt första 2 km för att inte bli nersprungen bakifrån....så här handlar det om att köra iväg i 3.30-3.40 tempo, men därefter ska jag jag trappa ner tempot och försöka hitta ett flyt och hoppas på det som Jonas säger är drömmen; att de 4 fyra första milen bara försvinner utan att man tänker på det. Det tror jag dock får svårt att gälla för mig :)

Nu iväg till sista maten, sen lär det bli lite havdan sömn inatt; men förhoppningsvis en kul och insprirerande dag imorgon med garanterat en ny upplevselse för mig!

Känner bara att jag kanske inte skulle berättat om min resa och start, ger ju en viss press, men jag får skylla mig själv......och bara ut och köra.

//Szalkai