Sista långa och Varvet

Sitter på morgontåget mot Göteborg tillsamman med ganska många löpare.... Dags för GöteborgsVarvet.
- Ja för min egen del blir det inte löpning i år, utan det blir att göra reportage men kommer passa på att ta in inspiration från det grymma event loppt är. Nästan overkligt många löpare (65.000 anmälda?!) och peppande publik nästa hela vägen.


Ett antal reportage och inspelningar har det blivit, här på Götaplatsen där jag och Petra Månström gjorde "studiosnack" för webb-TV programmet Spring.

Men det har inte bara blivit reportagejobb, utan jag har givetvis sprungit loppet ett antal gånger. Första gången 1990 när jag var 20 år. Minnet från det loppet består av ett toabesök på en resturang. Minns att jag svettig och stressad rusade in och frågade var toaletten var. När jag kom ut apploderade gästerna. 1.11.41 blev det imål.

1994 gjorde jag min bästa Varvet-tid när jag använde loppet som ett pass inför Stockholm Marathon. Sprang kontrollerat på 1.09.06 och med det blev jag faktiskt bästa svenska löpare; maran gick 3 veckor efter och där blev det 2.16.02 så lite snabbare snittfart då trots dubbelt så långt...
Sen blev det inga fler starter under min elittid då jag alltid prioriterade Sthlm Marathon, och valde andra lopp som träning innan maran.  

Men Varvet är och kan vara ett riktigt bra pass inför maran. 3 veckors mellanrum tycker jag är optimalt, men nu i år när det är 2 veckor mellan loppen tycker jag man ska anpassa Varvet-insatsen om man prioriterar Sthlm Marathon. Då ska man låta löpningen på Varvet flyta på på känsla. Har man en bra dag kan man flyta på tufft på bra tid, men har man en dag där man får kämpa lite tycker jag man ska slå av på farten och ta loppet som ett inspirerande pass. Känslan efter ska ju helst vara att "jag kunde sprungit snabbare".

Som "motionär" har det blivit några lopp, dels under tiden jag jobbade på PUMA och vi ändå var på plats på mässan och dels från det jag började jobba på Sthlm Marathon och marathon.se. Bästa "motionärstid" blev 2012 då jag precis som idag åkte tåget till Göteborg samma dag, Jag hade varit nere och jobbat på mässan torsdag-fredag så jag hade hämtat ut nr-lapp, men skulle hem på fredag kväll och se en uppvisning där mina barn var med. Nu kom tåget efter lite förseningar (lite stessande..) fram 40 minuter innan start. Låste in min väska på centralen och sprang 5 km till starten, och av bara farten blev det 1.11.31; så samma standrad som vid Varvetdebuten 22 år tidigare :)


Följer "blåa linjen" i Varvet. Vilket år vet jag inte riktigt men troligen 2013 då sluttiden blev 1.16.38

I år blir det intervjuer för marathon.se på innerplan och ute på bana, så inte så mycket egen löpning. Mycket egen löpning blev det dock igår. Hade tänkt köra sista långa långpasset innan Comrades Marathon med 10 dagar kvar till loppet, men i torsdags flöt dagen på så fort med jobb att jag inte fick in nån löping alls. Men det gjorde att jag var lite exra laddad för långlunchpass; med 9 dagar kvar till mitt närliggande mål.
- Planen var 17 km lugnt lite småkuperat, och därefter var tanken 8-10 km fartökning på löparbana och sen lugnt igen upp till 36 km totalt. Nu var det dock friluftsdag på löparbanan så jag fick planera om. 5 km lugnt till, hem till mitt kära löpband. Snabbt byte av tröja, lite dricka och därefter upp på bandet...


10 km i 3.45 fart blev det på bandetdelen av passet. - Flöt på riktigt bra på bandet, 16 km/h med motlut 1,0%.

Fartökningen kom alltså lite senare än tänkt, 22-32 km, så sen måste jag erkänna attt det var lite stumt på "nedjoggen" ute där det blev 4 km till. En bra 36 km, men vågar knappt tänka tanken att jag ska 53 km till den 29 maj...
Men nu är allt långt gjort för min del; mer om vad jag kör sista dagarna kommer här på bloggen.

Stort lycka till alla som kör Varvet idag!
//Szalkai