Supertid och mycket mer

En mycket kul löpardag att göra en rapport från!!
Vi börjar med det senaste, som ni kommer kunna läsa om här på marathon.se både i artikelform och bloggform.
Louise Wiker sprang på 2.36.36 på maran… oerhört inspirerande då jag har förmånen att hjälpa henne lite med träningen.
Allt jobbet och grunden till resultatet har hon lagt själv, och min största insats i det hela tror jag är att hon vågat tro på sin förmåga och vågat tror på det resultat som hon fick till.
Vi har kört flera pass ihop på slutet in mot hennes höstmaramål, som avgjordes i Amsterdam idag, och allting fanns där för så bra tider. Nån skrev att det var överraskande, men inte för mig och inte för de som är insatta i träningen; utan det var helt logiskt. Sen är det ju inte alltid logik i att överföra träning till tävling, speciellt inte på en sträcka som maraton. Men där; att tro på och våga springa för en sådan tid, där personbästat är 4 minuter långsammare, det är det som jag känner att jag har en liten del i.
Träningen hade säkert kunnat se annorlunda ut i många fall, med lika bra resultat, men genom att göra en formel som man tror på kan man bygga upp självförtroende och styrka i att våga springa fort. Oerhört kul att det funkade idag; och stor creed också till Fredrik Urbom som var perfekt fartinspiratör på plats.
För den träningsintresserade; vilka pass har vi kört i slutformeln? Nja, inga revolutionerande grejer, utan klassiska bra pass som jag delvis körde själv när jag hade elitfokus men nu modifierade utifrån Louise helhet.
För den träningsintresserade kan jag kort delge några pass på slutet in mot Amsterdam;

1. Långpass med fartökning med 15 dagar kvar till loppet. Jag orkade inte hela passet men var med och på inledningen. Första delen var 15 km kuperat ute i skogen sen direkt in på Stockholms Stadions löparbana där jag kämpade runt 5000 m på 17.49 och Louise flöt på lätt bakom.

Som bonus fick vi dessutom sällskap med ”Löplabbet Team Elit”, det var tur för jag hade nog inte klarat hålla farten solo till det som var planerat så på slutet var det jag som hängde på....Louise hade 11 km till efter fartökningen..

2. Klassiska 15x400 meter med 45” vila med 10 dagar kvar till maran.- Tufft för mig, men mer flyt för Louise. Runt 3.15 min/km i fart och fin harmoni. Här kan ska man ha med sig vad vi är ute efter. Ett pass som puffar fram utan att slita. Så min roll var både att hålla fart; men även att bromsa. För att springa så snabbt man kan på träning är inte alltid det bästa; utan helheten är det viktiga och mentalt redan här se fram mot att plocka ut allt på tävling!

2b...Sen fick Louise lite tävlingskänsla utan att ”maxa” på Hässelbyloppet 10 km med 1 vecka kvar. Där hängde dock inte jag på. Hade inte haft en chans :)

3. Sista form och underhållande passet. En intervallstege med fartvariation utan stor volym med 4 dagar kvar till loppet; 2000m-3x500m-3x300m. Generös vila på 1 minut, och fartökning med lite knappt 15 sekunder per km i fart ju kortare intervalldel. Så först strax under marafart på inledande 2 km, sen några snäpp snabbare utan att bli riktigt trött. Full fokus här att underhålla systemet och känslan. Så stort grattis till Louise. Välförtjänt men inte överraskande!

För min egen del var det också löpning idag, men på annat håll. Jag har fått förmånen att köra en veckas ”trainingcamp” med Springtime på Mallorca och inledande weekenden har jag varit med i gänget som sprang Palma Marathon idag; allt från 10 km distansen, via halvmaran till fulla 42,2 km. Ett bra lopp, men jag var glad att jag valt halvmaradistansen för egen del, för det blev en riktigt varm dag med stekande sol.

För min egen del var jag framförallt glad att min krånglande ”fot/häl/hälsena” höll hela 21,1 km och faktiskt inte gjorde ont. Tiden kanske inte direkt var min bästa… men 3.49 min/km i snitt för 21,1 km blev ett bra egenpass och en bra ”comeback”. Så nu blir det till att jobba vidare…och närmst är det löpskolning på schemat på campen för de löpintresserade som inte sprang loppet…

Innan jag drog hit till Palma hann jag med några aktiviteter med TSM Running. Bästa träningsgruppen!! som snart drar igång en ny säsong. 30 oktober startar vi, och vi har nu taggat ingång ledarna för nya peppande och utvecklande insatser. Känns oerhört positivt.

Utbildningsblocket för ledarna sträcker sig över drygt 14 dagar med flera viktiga inslag för att just kunna coacha och peppa allt vad vi kan. Först ut var träningslära med Michael Svensson. PhD, Exercise Physiologist, Senior Lecturer at Sports Medicine Unit at Umeå University. Michael har förutom nämnda meriter en grund som medeldistanslöpare, där han sprang 1500 meter på 3,37 (2.24 min/km…; testa det på ett löpband…så förstår man hur fort det är…)

Fokus låg på vad han ansåg viktigast i långdistansträning och vilka effekter olika träningsinslag kan ge. Mycket kort sammanfattat kan man säga att kontinuitet är viktigast för att utvecklas som löpare, viktigare än enskilda pass och sen att en belastningsvariation förekommer i träningen. Variation gör att man täcker in fler viktiga komponenter som påverkar en löpares prestation oavsett nivå. Sen utöver de varierade löppassen, ansåg Michael att styrka i olika former är en viktig komponent för att utvecklas och för att borga för kontinuitet. Givetvis blev det mycket mer på detaljnivå, som vi TSM coacher nu kan ta med oss till deltagarna. Sen följde en utbildnings helg; svetsa samman ledargänget, ledarskap och inspiration via en superföreläsning av Anna Sunneborn, medicinska råd från Dr Bot; Bengt Olof Tengmark med allt från hur vi kan/ska agera vd skador och sjukdomstillfällen till hur vi kan guida deltagarna vid frågor som kan komma. TSM ledare Annie Fasth, som komponerat den viktiga rörligheten och styrkan som TSM kompletterar löppassen med; drillade också ledarna så dom är redo hålla alla TSM:are skadefria, rörliga och löpstarka! Missar man ett pass med gruppen och kör själv hittar man övningarna i träningsprogrammen. 
Löptekniknycklar återstår som inslag; men sen är vi superpeppade att dra igång. Hoppas du som läser och vill hänga på gör det. Kolla in på tsmrunning.se

Även om vi alltså har ett litet uppehåll med TSM träningen under hösten körde vi faktiskt ett litet extrapass förra helgen, då Stockholms Stadion hade invigning av en permanent historisk utställning om OS 1912. För att hylla OS 1912 sprang vi ”maratonleden”. Sträckan som användes vid OS maran från 1912 för Jubileumsmaran 2012, men nu sprang vi bara ”envägs”. Vi startade ute vid marathonstenen vid Sollentuna Kyrka och sen sprang vi i 5 fartgrupper till Stadion.

Lasse Wahlström skickade iväg grupperna efter ett inledande historiskt inslag.
Runt 20 km blev löpningen till Stadion och på den sträckan blev det två historiska stopp.

Första stopp vid Sollentuna Centrum vid monumentet ”Japanen som försvann” där vi fick ta del av 2 minuters berikande historia.

Nästa stopp blev där Portugisen Lázaro tragiskt dog under OS loppet 1912. Ett lyckat event, och utställningen på Stadion är väl värd ett besök; där man samtidigt kan passa på att ta ett pass på banan med den fantastiska inramningen.

Tack för din lästid och lycka till med löpningen. Avslutar med belöningen efter Palma Marathon (Halvmara för min del) tillsammans med min ledarkollega "Peppe Lindholm";
Jo det fanns lättöl i stora glas! 

//Szalkai