Träningsläger med TSM

Nu är jag hemma igen efter en fantastisk kul och bra träningslägervecka i Montegordo, Portugal. Jag vet inte riktigt vilken gång i ordningen jag själv haft förmånen att vara med på resan, men kan konstatera att den som vanligt innehåll många tuffa, roliga och givande pass och därtill träningsgemenskap med TSM ledare, TSM löpare och alla andra deltagare och ledare på lägret.

En av anledningarna att åka på läger är ju gemenskapen och inspirationen från andra och en annan är faktiskt vädret, och i år hade vi verkligen prickat in en riktigt bra vecka. Sol nästan varje dag och perfekta träningstemperaturer. Sån tur har man inte alltid, och vädret är ju ändå inte det viktigaste utan givetvis står träningen i centrum.
TSM stod för löpdelen på lägret och jag räknar till att vi med de obligatoriska morgonjoggarna på stranden genomförde 12-13 gemensamma löp-pass.
Hemma i verkligheten med vardagspusslet skulle det vara svårt köra så mycket och framförallt skulle det vara svårt att tillgodogöra sig passen. Men här har vi tiden till återhämtning, och energin från medresenärerna gör att man klarar mycket mer än vad man tror.
Lägret består inte bara av löpning, utan från Springtime Travels sida som håller i campen erbjöds det dagligen pass med styrka, rörlighet och rytm via konkreta styrkepass, yoga och olika danspass.

Löpmässigt körde vi med TSM´s fartgrupps upplägg och första dagen stod våra löpnycklar och löpteknik i fokus. Andra dagen körde vi en fin 20 km runda uppdelad i tröskellöpning. Sen kom en av höjdpunkterna när vi var runt 120 löpare som körde kortintervaller på löparbanorna. Bra fart minst sagt. Banintervallerna följdes av en lite lugnare onsdag där det var en Spanienjogg med TSM ledare Bengt Olof Tengmark som specialguide.

Den andra höjdpunkten för många rent löpmässigt kom nog sen på torsdagen då det var Bergspass. Bussar upp till den lilla byn Odeleite och där uppe 10, 14 eller 23 km i en fantastik miljö med några tuffa backar på alla rundorna. Efter lite vila gick bussarna hem, men där var det inte många som åkte med för säkert runt 60 av löparna antog utmaningen att springa de 27 km det var ”hem till hotellet”. Här var det många som sprängde mentala gränser genom att på denna utflyktslöpning samla ihop rekordlängder på ett pass totalt.
Lite stela ben var det på en del efter passet, men det uppvägdes av upplevelsen och vetskapen om att man faktiskt fixar längre än man ibland tror.

Men nu är den fantastiska veckan över och tack till alla ledare och deltagare för att den blev så bra. Hoppas alla någon gång får chansen att åka iväg och testa på att för en vecka bara kunna njuta av bra och varierad träning utan andra "måsten".

Känner man att man vill köra ett eget läger hemma, så kommer ju faktiskt påsken om några dagar och de som har någon extra ledig dag kan kanske testa på att köra en lugn morgonjogg som inledning på dagen och sen ett huvudpass senare på dagen. Det tänjer lite träningsgränser och har man chans till återhämtning brukar det funka bra. I detta hemmaläger kan givetvis ordinarie TSM pass ingå, för vi tar inte påsk ledigt utan det är full fart som vanligt!

ha en fin träningsvecka alla
/Szalkai

Några TSM njuter av sin löpning på stranden
Samling för uppdelning i olika fartgrupper inför passet
Ser ni oss? Där nere på banan blev det 3-5 x 5 x 40 sekunders intervaller. Riktigt snabba farter för alla våra fartgrupper och även om det kanske inte syns runt 120 löpare på banorna.
Några nöjda löpare på hotelltrappan.
Några djärva TSM:are tar sig ett svalkande dopp.