Vårkänning på fartökning!

Idag stod det långpass med fartökning på TSM-running schemat.
Förra gången vi hade planerat fartinslag gjorde vintern att vi fick avstå. Denna söndag var det nästan lite vår i luften och även om det bitvis var lite lerig var underlaget mestadels bra.
- Så det fanns inga bra ursäkter :), utan det vara bara att lämna grundfarten på långpassen under del av passet.

Jag fick gästspringa med 3.45 gruppen idag och vi var runt 60 talet löpare som gav oss ut på en 22 km runda på Djurgården. Efter runt 11 km löpning, var det dags att lämna 5.40-farten för att under en 3 km sträcka (11-14 km) gå ner i en fart klart snabbare än den fart löparna i gruppen behöver för att klara tidsmålet på maran.
Det var ett starkt gäng och farthöjningen blev markant. Fartökningen tar tyvärr inte hänsyn till hur dagsformen är och för några blev 5.10 ner till 5.00 min/km farten lite för tuff just idag, men då tar man med sig att det långt kvar till slutmålet och nästa gång är dagsformen bättre. Så är det för alla även för mig, att vissa dagar går det lättare och vissa dagar blir höga farter för tufft. Oavsett fart eller inte blev det ett riktigt bra pass för alla i 3.45-gruppen och ledarna skötte guidningen perfekt!
Som helhet sa rapporterna att alla grupperna körde riktigt bra både på den totala distansen och på fartökningsinslaget.

Vad ger då fartökningen oss, när vi i grunden förespråkar lugna långpass som inte går i ”tävlingstempo”? Jo, dels är det fysiskt att fixa springa fortare när benen är lite trött. Vi ska jobba med att kroppen ska klara transportera bort trötthetsämnen under tiden man fortsätter springa. För lite mer trötthet skapar den ökande farten. Sen är det givetvis även lite psykologi; att fixa springa fort när vi springer långt. Mentalt ger det, tycker alla fall jag som coach, en hel del till den mentala styrkan. Sen tycker jag just kortare fartinslag i långpasset som vi kör med TSM inte sliter alltför mycket, utan vi kan gå vidare till nästa träningsvecka med utan att vara sliten! trots att vi både fått långt och fart!
För att gå vidare ska vi ju; för nu är det snart dags för en ny vecka; med bra träning till alla!!

//Szalkai

TSM Runnings hemsida hittar du här

Foto nedan från TSM-ledare och Foto-Micke

Ett långt led av snabba TSM löpare...
och här är det 3.15 gänget som sträcker ut
4.30 gänget är glada; har man precis fixat fartökningen?
Tillbaks på Stadion efter 22 km
Vårfloder på Stadion
inte bara löpning. Samtidigt som de flesta körde långpass, körde rehabgruppen ett tufft pass inne på Stadion under ledning av Carina. Träning för alla!!