Comrades 2011.

Starten var kl 05.30 och dagen innan på mötet med Nedbank så bestämdes det att vi skulle vara på plats vid starten kl 04:30. Under mötet så gick vi även igenom hur vätskelagningen skulle gå till. Vi skulle ha 8 egna kontroller och jag hade preparerat mina flaskor. Eftersom att jag har lite olika blandning i början jämfört på slutet så hade jag även numrerat flaskorna från 1-8. Nick Bester skulle själv ansvara för att langa till oss herrar.
Vi hade förmånen att få vara inne i en byggnad precis bredvid starten. Eventuell uppvärmning fick ske genom att springa runt inne i en stor sal. Jag brukar inte värma upp speciellt mycket på så här långa lopp. Det brukar räcka med att springa ett par minuter och sedan gå på toa.
10 min innan start gick vi ut med de andra teamen och ställde oss framför alla andra som hade stått där i minst 1 timme för att få en plats längst fram. Innan start så var det även lite allsång, och då var det verkligen allsång.
Starten gick och värsta rusningen börjar. Min plan var ju att försöka att inte gå med i den första rusningen utan att försöka att hålla en jämn och fin fart upp till toppen (ca 40 km in i loppet). Eftersom att Comrades är sanktionerad av IIAF så gäller även deras regler. Detta innebär att GPS klockar inte är tillåtna!! Konstig regel tycker jag, men det är bara att acceptera.
Körde med min ”vanliga” klocka utan GPS. Tanken var att försöka att klocka var 5 km för att ha lite koll på min fart.
Det var lite trång till en början med det blev snart ganska bra med avstånd till medlöparna. Den första timmen av loppet är mörk och på vissa partier saknades det gatubelysning vilket gjorde att jag tog det lite extra försiktigt i just dessa partier.
De första 7 km klockades på 27:02. Tyckte att det var helt OK utgångsfart. Nu började även det att falla bort en del ”publiklöpare”. Skulle tro att jag kanske var på 60-70 plats efter 7 km.
De kommande 5 km (totalt 12 km på 47:00) gick på 19:58. Detta var ett lite tyngre parti av banan. Alltid skönt att ligga på under 4 min/km. Fortfarande ganska mycket folk att springa med. Nu började även åskådarna plocka fram fina grillar. På några ställen var grillröken så tät att man knappt kunde se 10 meter. Skönt att grilla lite till frukost.
Sedan så missade jag de 2 kommande 5 km passeringarna. De närmaste 15 km gick på 58:17 (totalt 27 km på 1:45:18). Fortfarande en bra fart.
Kilometrarna rullade på i bra fart och jag plockade hela tiden folk.
39:05 (totalt 37 km på 2:24:23)
18:40 (totalt 42 km på 2:43:04)
Jag liggen nu på 17 plats. Plockar några killar hela tiden. Vissa verkar vara helt slut.
20:19 (totalt 47 km på 3:03:24)
19:19 (totalt 52 km på 3:22:43)
Vid ca 60 avklarade km är jag inne på top 10. Att vara bland de 10 första var bara det som räknades fick vi veta på mötet kvällen innan loppet. Nick började att se ganska nöjd ut.
39:38 (totalt 62 km på 4:02:22)

39:58 (totalt 72 km på 4:42:20)
19:34 (totalt 77 km på 5:01:55)
Med 10 km kvar börjar en riktigt tuff backa. Känner mig ganska stark i förhållande till de killar som jag har runt om mig. Vi är 3 som fajtas om platserna 4-6. Efter backen så verkar de andra 2 vara lite möra. Jag försöker bara att tänka framåt. Under loppet så var den en MC-ordinands som visade en tavla med tider till löparna framför (Precis som man har sett på cykellopp) Jag hade 3 min fram till tredjeplatsen. Verkar lite svårt att plocka 3 min på den biten som var kvar.
Med 3 km kvar så börjar jag dock skymta en kille framför mig. Rakan var ganska lång, men jag kunde direkt se att killen såg ganska plågad ut och att jag plockade mycket tid på honom. Tyvärr skulle det dock visa sig att jag inte lyckades nå hela vägen fram. Det fattades 40 sekunder vid målgång. Skulle tro att jag hade behövt 1 km till för att vara ifatt.
40:49 (totalt 87 km på 5:42:44)
Skönt att vara i mål, men samtidigt lite tråkigt att inte vara top 3. (Så här i efterhand så är jag riktigt nöjd med min 4 plats)
Efter målgång var det åter dags för dopingkontroll. Det var riktigt kul att se att de plockade in alla de 10 första herrarna för kontroll.
Prisutdelningen var lite uppdelad. De 3 första fick pris på tävlingen. Sedan var det en ny prisutdelning på måndag morgon i samband med en gemensam frukost på Hilton. En ganska trevlig föreställning. Här fick alla 10 löpare sina priser, eller snarare låna sina priser. Man får inga priser och pengar innan alla dopingtester är verifierade. Fick inte ens behålla min medalj.
Kan varmt rekommendera detta loppet till alla som vil prova en utmaning som är lite tuffare än en mara. Kravet är att man har ett Marathon resultat på under 5 timmar, men jag skulle nog rekommendera att man ska klara maran på 4:30 för att få en riktigt rolig dag i Sydafrika. Syns vi där nästa år? Jag ska dit igen! Och då är jag ingen rockie!