Nytt rekordförsök!

Nej, nej, nej, jag ska inte sätta något nytt rekord. Men Martin Scharp ska. Lördag den 28:e januari, kl 05:00-17:00 står han på löpband på Salming Concept Store, Kungsgatan 19, i Stockholm. Målet är att sätt nytt svenskt och nordiskt rekord.

Men vad är då rekorden? Tja, det finns två organisationer som håller reda på löpbandsrekord – Guinness World of Records och Alternative book of Records. De har snarlika, om än lite olika, regler. Dessutom har de ibland samstämmiga, ibland olika, uppgifter om rekord. Guinness registrerar enbart världsrekord och för ingen ”logg” bakåt i tiden. Det gör däremot Alternative book of Records, de bokför även nationella rekord. Tittar jag på 12-timmarslöpning för herrar på löpband anger Guinness att Ronnie Delzer har världsrekordet med 143,84 kilometer som han satte den 20:e augusti 2016. Tittar jag hos Alternative book of Records är det Daniele Baranzini som har världsrekordet med 148,18 kilometer löpta den 6:e september 2015.

När jag skulle sätta mitt 48-timmars rekord letade jag efter vad det svenska rekordet var. Ingen siffra fanns registrerad. Jag frågade runt och fick reda på att det bara fanns tre svenskar som sprungit 48 timmar på löpband. Andreas Falk hade gjort 264 kilometer, Valdemar Andersson 273 och Stefan Lindvall 291. Det är en rekordlista som finns i löparnas huvud. Så är det förmodligen med mindre sporter – från början är det bara de närmaste intresserade som vet vad som gäller, sedan sker någon form av organisation och så småningom finns en fullödig statistik. Världsrekordet var dock enigt, både Alternative book of Records och Guinness angav samma värde – det var 309,8 km jag skulle slå.

Träningen inför mitt sexdagarslopp i Ungern i maj löper på. Förra veckan var jag för första gången på gymmet efter några års vila. Det var sorgligt att uppleva hur lite kraft det fanns i arm- och magmuskler när Carina körde med mig. Kinderna hängde som på en gammal bulldogg när jag insåg förfallet. Då finns det tre möjligheter – 1) glöm det hela och återgå till det vanliga livet, 2) Acceptera att det är som det är eller 3) gör något åt det. Jag valde nr 3. Den här veckan körde Ingela medecinbollspass med mig så att jag ryser inför tanken på att nysa och skratta. Jag visste inte att det fanns så många muskler kring bröstkorgen. Jag har även lyckats köra ett intervallpass per vecka, något jag inte heller gjort på några år. Jag ser till att göra dem i början av veckan, så är eländet över. Fördelen med dem är att de går fort, plågan blir inte lång. Mängdmässigt är jag uppe i 13-15 mil per vecka, med långpass på 5 mil eller mer. Det känner jag mig särskilt nöjd med.

Jag googlade runt för att formulera mål för mig själv. Svenska rekordet för damer på 6 dagars är 496, 970 kilometer, satt av Boel De Geer 2011. Men, 2016 sprang Lena Jensen 631,071 kilometer. Mitt mellan de två loppen infördes regeln att dopingprov måste göras för att ett rekord skulle gälla som rekord. Lena gjorde inget dopingprov, det gjorde inte Boel heller, men när Boel satte sitt fanns inte den regeln.

Om jag vill sätta svenskt rekord, är det 496,97 jag ska slå eller 631,071? Formellt är allt över 496,97 rekord, men skulle det kännas moraliskt rätt att hävda ett rekord om jag inte kommer längre än 631,071? Från början tyckte jag inte det men jag börjar luta åt att finns det regler, så är det reglerna som gäller. Hävda något annat skulle också kännas moraliskt märkligt.

Den första nordiska medborgaren på 12 timmars löpning är finske Petri Perttilä på 121,82 kilometer. Jag vet att norske Gjermund Sörstad sprang fantastiska 240 kilometer på 24 timmar på löpband i februari 2016. Med tanke på att de flesta löpare blir långsammare med tiden borde Gjermund sannolikt legat på över 121 kilometer i sin 12-timmars split. Tyvärr finns varken 24-timmars resultatet eller 12-timmarsspliten registrerade. Ska jag följa min egen devis om att om det finns regler, är det reglerna som gäller så är det enkelt. Det är 121,28 kilometer Martin behöver slå.

En del säger lögn, förbannad lögn och statistik. Jag säger – hurra för statistik och alla som håller reda på statistik! Ju mer statistik, desto renare och ärligare sport. Statistik tillsammans med tydliga regler och dokumentation är en garanti för att ära den som äras bör.

Kom och heja på Martin på lördag!

 

* Bilden är från Martins facebooksida