Nyckelpass

I mina träningsprogram jag får av min tränare Anders Szalkai finns ett antal s.k. nyckelpass. Det är pass som är som det låter, lite extra viktiga, både på det sättet att de rent träningsmässigt är utvecklande men även bra värdemätare/avstämning på vilken kapacitet jag har. Nyckelpassen kan vara samma pass (ex 20x400m) som kommer åter med givna mellanrum och då är det lätt att följa utvecklingen. Det kan också vara pass som är som det maraförberedade pass jag hade på programmet idag, 15 km kuperad terräng följt av 5km på bana i snabbare fart än marafart för att sedan avsluta med 11km distans. Jag har inte tidigare sprungit så långt kuperat innan snabbare löpning på bana så jag var lite spänd på hur trött jag skulle vara i benen när vi körde igång fartökningen på Stadion. Till min hjälp hade jag coach Szalkai och två stabila farthållare i Fredrik Uhrbom och Lars Södergård. Jag la mig sist i ledet och kunde koncentrera mig på springa avslappnat, farthållarna gick som klockan (kanske att de blev lite mutade att köra hela 5km).

Jag är väldigt tacksam för hjäplen och sällskapet för de här så viktiga marapassen är inte så roliga att köra ensam. När jag var klar hade jag samlat ihop 31km, helt enligt plan.

Det är inte bara löppass som jag benämner "nyckelpass", för mig är det lika viktigt att få in ett pilatespass och ett fysiobesök i veckan. Allt för att kroppen ska vara redo och fräsch för de tuffa löppassen.

Imorgon är det två veckor kvar till Amsterdam marathon och det betyder att det är dags att börja lätta upp träningen!! De riktigt långa passen försvinner och det handlar mer om att hitta "känslan" och få benen pigga.