Kulturtur med fårskit

Imorgon tränar jag sista passet här nere. Jag har sparat en tur till sista dagen som jag sett fram emot. Är bara vädret hyfsat så kommer det att bli ett suveränt pass. Planen är att springa ner till Pragelato igen. Därifrån springa en serpentinväg uppför ett berg. Sedan väntar en knapp mils löpning på en bergskam med en fin stig. Stigen slutar på Mont Fraiteve och därifrån tar jag downhillbanan tillbaka ner till Sestriere. Rundan är troligen kring 25 km men också med ca 1200 meters stigning. Sedan får det vara nog för det här lägret. Inget dubbelpass imorgon. 

Idag blev det ett asfaltpass runt dalen för att hinna igenom de sista byarna som jag lyckats missa på mina pass hittills. Kyrkan utanför Sauze di Cesena vilket fick agera dagens kulturinslag. Den var gjord av sten och såg gammal ut, San Restituto var namnet. Informationen på wikipedia gör gällande att Sauze di Cesena i mitten på 1800-talet hade ca 1500 invånare. För närvarande är det nere i dryga 200. Kanske är det lukten av fårskit som skrämt iväg invånarna. Jag fick iallafall en rejäl dos av den varan när under dagen första pass. 

Under eftermiddagen tog jag återigen en tur uppför Mont Fraiteve. Det som kommit att bli mitt "favoritberg". Stigen upp är bred och fin samt med lagom lutning. Med tjock dimma på toppen fanns dock inga möjligheter att föreviga utsikten. Istället gjorde jag ett försök att springa fort de 700 höjdmeterna ner till byn. En tid på ca 13 minuter kändes godkänd, men går inte att ställa i relation till någonting. Med några fler dagar här så hade jag kanske försökt slå tiden. Det känns dock som en dålig idé att ge sig på något sådant imorgon på sista passet här, samt att jag då kommer att ha varit ute i 2-2,5 timmar redan.


Där har vi de skyldiga!
En bild från igår. 

Ännu en bild från igår. Det som slingrar där nere är banan som de använde för bob och roden under Turin-OS.

Mont Chaberton. En bit över 3000 m och på den franska sidan. Det ska finns något slags fort på berget. Det hinns inte med den här gången.