Adventure report Projekt Pilgrim; 2/7 (måndag)

Vaknar förhållandevis pigg efter en kort natts sömn, tömmer och sopar ur den lilla campingstugan som ligger fint nere mot vattnet. Gårdagens solsken har bytts till lätt grå skyar, lite duggregn hotar. Under natten har det regnat något tror jag. Receptionen har hunnit öppna och jag kan komplettera mina få kvarvarande kalla plättar med en risifrutti, kaffe och en macka. Fyller också upp mitt godisförråd samt drickaflaskor. Den Umara jag startade på är slut, jag fyller på med vad jag hittar i butiker längs vägen, ofta cola ibland någon annan sockersötad dryck eller sportdryck på flaska.

Känner ett lugn i själen, vet att jag har en lång dag på cykel och endast cykel framför mig, det är drygt 35 mil att trampa till nästa etappmål i Siljansnäs, nästan rakt norrut. Det fortsätter blåsa, sydvästlig vind som eventuellt kommer att mojna eller kantra under dagen. Jag flyttar runt lite med den lilla packning jag har och placerar mina backupkartor på tempopinnarna under cykellåset, plånbok, mobil och min lilla satellittracker får plats i den lilla ramväskan; allt annat åker i ryggfickorna. Eller allt och allt, jag har även en klassisk oversized sadelväska med 4(!) extraslangar, pump, eltejp, däckkrängare och multiverktyg, den hoppas jag slippa öppna överhuvudtaget. 

Fem över nio rullar jag ut från campingen. Inleder längs Vättern på klassisk vätterrundemark men där sjötrampare svänger höger ut på den hårt trafikerade 49.an genom Karlsborg kör jag rakt fram in mot Tiveden genom de små samhällena Mölltorp, Forsvik och Undenäs. Ganska mycket skog så jag känner inte av vinden så mycket mer än på de ställen där det öppnar upp lite. Sjön Unden ser stor och gråsvart ut och det går vita gäss och ser allmänt oinbjudande ut. Bra att jag inte simmar idag. Rullar in i byn Tived och stannar till vid Tiveds lanthandel som skyltar med kaffe och lokala specialiteter, ser inbjudande ut. Vinden har för tillfället rivit isär molntäcket en smula och solen skymtar mellan grå tussar. Köper kaffe och lokalt basturökt skinka att kalasa på, samt sedvanlig påfyllning av flaskor. 

Färden fortsätter på liten väg genom urskogen via Röfors och genom Laxå, 205:an från Laxå mot Degerfors är aningen mer trafikerad men inget alarmerande innan man passerat Degerfors och närmar sig Karlskoga, där samma väg har klart mer trafik. Här finns dock en bra cykelbana; bred och bra lagd, nära vägen och utan svängfester, bommar och andra konstigheter. Dessutom sopad och ren. Och som en extra bonus har den en egen infart till Burger King nära den stora trafikplatsen där vägen korsar E18, så det blir ett burgarstopp sådär en 13 mil in i dagens pass. Morgonens medvind gör gott för farten, jag snittar 30 km/h utan att egentligen trycka på. Fortsätter stärkt ut ur Karlskoga, lite vims i nån rondell när jag ska av från cykelbana och upp på landsvägen men annars går det bra. Trafiken dör av och det blir ganska lugnt igen. En eller annan husvagn och enstaka lastbilar men det är riktigt glest, bara jag och mitt blå navigationsstreck på klockan som sitter monterad i temporamen. Mycket meditativ cykelåkning. 

Framåt Grythyttan drar molnen ihop sig, vinden mojnar och det duggregnar lite. Stannar och käkar en så ovanlig kombination som banan och pizzasallad nedsköljt med en skvätt kaffe. Jag har ingen brådska i grunden men jag vill gärna komma till Fredriksberg innan klockan 19 då Coop där stänger, det är mitt sista tillfälle att fylla på flaskor och godisförråd, så inget långt stopp nu. Därav pizzasallad och banan. För övrigt riktigt fin väg genom norra Värmland via Grythyttan, Hällefors, Silvergruvan och Gåsborn. Gamla små brukssamhällen inbäddade bland skog och vackra små sjöar, idylliskt så det sjunger om det. Vid Silvergruvan tappar jag en av mina vattenflaskor ur bakracket precis när jag kör över dammen där. Stannar och ska hämta den, har för tillfället en bil med släp bakom mig; han stannar också, tittar ut och säger 'Den fan for över kanten' på klingande värmländska. Och mycket riktigt, nedanför dammen, mitt i den halvtorra strömfåran långt utom räckhåll ligger den trilskande flaskan. Irriterande men inte mycket att göra - får köpa något som går att använda istället i Fredriksberg. 

Rullar in i Fredriksberg med tio minuter till godo på Coops stängningsdags. Min kompis Roger med familj, som har sagt de ska möta upp, står och väntar - han har erbjudit sig att handla om ifall jag inte hinner fram men då handlandet går uteslutande på känsla och utbud är det inte helt lätt att speca vad jag vill ha. Köper förutom det vanliga påfyllet nya kalla plättar, denna gång kompletterat med en jordgubbsklämmis (en barnmatsgrej egentligen men funkar som en liten förpackning sylt ungefär), att ha som middag och frukost. 

Efter shopping blir det en kebabrulle på pizzerian innan vi kan rulla iväg norrut. Jag får en flaska med Umara av Roger vilket är dubbelt bra, jag behöver ju en ny flaska och dessutom fylld med sportdryck. Det är knappt tolv mil kvar till min stopover i Siljansnäs, det är om möjligt ännu mindre trafik så här på kvällen och vi kan rulla ostörda i bredd och tjattra om ditt och datt nästan hela tiden. Liten skön väg förbi Lindesnäs och Nås till utkanten av Dala-Järna. Mörka moln drar in - vi stannar till för en kisspaus innan det börjar regna. Någon blixt på horisonten, enstaka tunga droppar faller, regndoften i luften. Så brakar det loss, ett tungt kallt regn strilar ner. Vi fortsätter mot nordost och Siljansbygden genom tät skog, här finns inte mycket mer än stora träd och en rak väg som böljar upp och ned. Regnet faller men vi kör på bra ändå. Skymningen faller också men det blir inte helmörkt, det räcker egentligen att vi tänder baklyktorna så vi syns. In mot Leksand avtar regnet i intensitet och slutar sedan. Vi lämnar Leksandsvägen innan vi kommer in i byn, svänger vänster på en mindre väg mot Siljansnäs och västsidan av sjön. Över en vacker liten bro och så är vi framme! 355 km, vilket är personrekord i lång distans på en dag; känner mig lite småtrött såklart men ändå oväntat fräsch. Förutom våtdräktsskavet från igår inga skavanker alls, inte ens helslaktade ben trots att jag varit igång mer eller mindra konstant från klockan nio till en stund innan midnatt. Fantastiskt bra.

Vi kryper in i det lilla härbärget som jag fått anvisat, jag pillar i mig lite plättar och sylt, hänger blöta cykelgrejer på tork och sätter elektroniken på laddning, sen är det natti natti. Roger stannar till imorgon och rullar sedan tillbaka söderut.