Adventure report Projekt Pilgrim; 3/7 (tisdag)

Ytterligare en kort natt i en jätteliten campingstuga. Cykelgrejerna har torkat någorlunda under natten, det har regnat lite mer men slutat när vi klättrar ut. Det är en liten och stillsam camping, fint belägen ner mot en vik av Siljan. Kompletterar frukostplättarna med kaffe och ett wienerbröd från gårdagen som receptionen bjuder på. De har inte öppnat än men är där och pysslar. Tar farväl av Roger, som förser mig med ytterligare en flaska Umara som han inte tycker sig behöva, jag tar tacksamt emot - sportdryck är kanske marginellt bättre än läsk egentligen men det är ändå gjort för ändamålet. 

Rullar upp genom byn Siljansnäs innan jag svänger ut på landsvägen. Vinden har vänt och det blåser en frisk nordvästlig vind rakt i näsan på mig. Det är exakt min riktning för de första 15 milen för dagen. Nåväl, jag har haft nettomedvind första två dagarna så det är väl inte mer än rätt. Prognosen talar om mer regn till kvällen men än så länge är det mest höga moln och bortsett från vinden ganska trevligt cykelväder. Får försöka krypa ner i tempoställning och gömma mig så gott det går. Dagens rutt är kortare än gårdagen men har fler stigningsmeter, jag ska leta mig upp från Siljans skogsbygder till fjällvidderna och beta av mer än 30 mil och nästan 3000 ackumulerade höjdmeter. 

Redan första biten upp mot Gesunda känns mer kuperad än tidigare dagar, kanske är det vinden eller så är det att naturen sakta börjar ändra karaktär. Det är en fin känsla att ta sig genom Syd- och Mellansveriges olika naturtyper, från västkusten genom blandskogar, slätter och små sjöar i Västergötland upp genom Värmlands och Dalarnas barrskogar och bruksbygder, så vidare upp mot lågfjällsmiljöerna kring Sälen. Vid högsta passagerna idag kommer jag rent av i närheten av kalfjället; men där är jag inte än. Först ska jag förbi Siljan och sedan vänster ut på E18 i 20 km - det finns färre vägar här uppe och två mil på Europaväg har jag inte lyckats planera bort. Det är ordinär landsväg och dessutom utan vägren, låter lite illa men faktum är att det hjälper - motorfordonsförarna inser att jag inte kan göa annat än att cykla just i vägen och alla håller ut rimligt bra och gör vettiga omkörningar. Och även om det är klart mer trafik än tidigare är det inte extraordinärt mycket och tempot är lugnt.

Ändå skönt när jag får svänga höger mot Venjan, där jag efter tre timmar och 76 km får dagens första stopp. Kaffe och korv, och lite inköp. Korven tar lite lång tid för den hade råkat hamna i frysen. Jag chillar under en filt på gatukökets lilla uteplats. Blåst och kyla, det känns att jag är några klimatzoner bort från högsommarvärmen jag simmade i i förrgår. Efter korven får jag en bonuskaffe då Redhorse-Christer dyker upp med husbilen. Skönt med sällskap igen, kroppen har inte velat vakna riktigt idag och det är bra att få hjälp att skingra tankarna. Från Venjan svagt uppför mot Tennänget där jag svänger upp på Vasaloppsvägen mot Sälen. Vid Mångsbodarna ett riktigt gottt litet klätterpass med 200 höjdmeter på 7 km. Rak väg som går uppför i etapper, maxlutning kring 7% så inte tokbrant men skönt mothåll hela tiden.

Nedför igen mot Västerdalälvens dalgång vid Transtrand och Sälen. Stannar i Transtrand och handlar vätska och energi. Och lite färska jordgubbar, men rullar snart vidare då Christer har utlovat plättar i Sälen. Känns skönt att bli lite ompysslad för en stund. Visar sig dessutom att jag kommer behöva hjälp med ytterligare ett stycke logistik - jag ringde och kollade med vandrarhemmet på Ramundberget för en dryg vecka sedan att det skulle funka att skicka upp löpargrejer till dem i förväg. Jodå, det skulle ju gå bra. Försändelsen är dock fast på postombudet i Funäsdalen för Ramundberget har inte haft tid att hämta post på några dagar. Så efter plättarna åker Christer i förväg och hämtar ut mitt paket, så slipper jag cykla sista två milen med löparrygga. Eller förresten - jag kulle inte ens hinna fram till Funäsdalen innan postutlämningen har stängt för dagen. 

Jag tackar för plättarna och trycker vidare, efter Sälen ska jag följa väg 311 resten av dagen, nästa stopp är Särna knappt tjugo mil in i dagen. Behöver vara där innan 19 då affären stänger men det är ganska bra marginal dit, trots att det går sakta idag. Ändå är klockan nästan sex på kvällen när jag rullar in i den lilla fjällbyn. Köper kokt korv, kaffe och dricka. Dessutom en risifrutti som extra kvällsmat eller frukost; det här är sista inhandlingstillfället innan dagen är slut och inget är öppet i Ramundberget heller. Visserligen har jag lite nödtorftigt käk för just det ändamålet med löparryggan Christer har hämtat men jag vill nog ha något lite extra. Alternativt kan det vara ett mellanmål under de fjorton mil jag ändå har kvar av dagsetappen.

 

Från Särna gör väg 311 och jag gemensam sak med väg 70 ett par mil mot Idre till, sedan svänger vi höger upp mot Fjätervålen och vägen blir mindre och sätter sig omedelbart i respekt med en 15 km lång klättring i etapper från 450 ill 650 meter över havet, sedan planar det ut och böljar lite upp och ned innan det fortsätter upp mot Högvålen som ligger på 850 meter. Grymt rolig väg när jag kommer upp på fjället lite, smalt och snirkligt med stötiga korta branta uppför och nedför, riktigt rolig cykelåkning. Vädret är dock inte helt med mig, det är fortsatt motvind och temperaturerna har droppat successivt från 15 grader vid början av dagen till 5 grader här uppe på höjderna. Dålig planering från min sida men också osedvanligt kallt. Jag brukar dock kunna hålla bra värme i kroppen även med bara shorts och två lager på överkroppen. Har bra energinivåer i kroppen även om jag är lite småsliten, så i grunden bara att mata på. Fylller på med gott och blandat och friskt källvatten vid Högvålens fjällkapell, en stilla och vacker plats, det är rimligen nära himlen härifrån. Och nära molnen, som hopar sig alltmer. 

Regnet drar igång precis när jag passerar det högsta krönet 850 meter över havet. Det blir ytterligare någon grad kallare och de närmaste två milen är det nästan bara nedför mot Tännäs. Ingen bra kombination alls. Nu saknar jag regnjackan som ligger kvar i sin plastpåse i bakluckan på bilen hemma i Göteborg. Försöker snurra på med benen trots att jag mest ligger och bromsar, bara för att hålla lite värme i kroppen men det är en ojämn kamp. Jag borde tagit fram nödfilten här och dragit runt mig under cykeltröjan, men tanken att det skulle gå att faktiskt cykla med den slog mig inte förrän långt efteråt. Heller inte säker på att jag inte skulle trassla in mig och vurpa på något extra elegant sätt. När jag kommer ner till Tännäs är jag hur som helst brutalt nedkyld och fixar nätt och jänt att hantera bromsarna, att växla när jag ska uppför igen funkar inte alls - jag kliver av cykeln och går uppför i den brantaste backen mot centrum.

Telefonen går heller inte att använda i blötan så jag kan inte ringa och kolla om Christer är i närheten. Det här funkar inte längre - jag knackar på och blir insläppt på Tännäsgårdens vandrarhem och pub som visserligen har stängt såhär efter klockan elva på kvällen men man är inne och vakna och släpper in mig direkt. Blir överhopad med filtar och en kopp varmt te och placerad vid en varm brasa. Otroligt snälla människor och vänligt bemötande! Jag ringer till Christer som visar sig vara mindre än 50 meter bort. Visserligen är det 35 kilometer kvar till Ramundberget men det får räcka här; säkerhet i första rummet och det här är inte bra längre. 30 mil idag och 862 km över tre dagar är ett fullgott cykelfacit. Åker tacksamt med Christer i husbilen sista biten bort till Ramundberget, fiskar upp min rumsnyckel och får i mig lite mat. Imorgon ska jag äntligen få börja springa!