Adventure report Projekt Pilgrim; 4/7 (onsdag)

Precis som grisen Särimner somnar jag helslaktad varje kväll och vaknar pånyttfödd till morgonen. Idag känns gårdagens alla backar ordentligt i låren, och fingrarna är fortfarande lite förbannade över nedkylningen som blev på slutet. Men idag är en extra ny dag för idag ska jag lämna hojen i Christers bil och så ska vi springa upp på fjället. Det ska bli härligt; men väderprognoserna ser bedrövliga ut - nollgradigt, regn, snö och ordentligt med vind, från väst dessutom. Granskar min packning, har jag tillräckligt med kläder?

På benen skor, korta tajts och trekvartstajts som tillsammans med de långa strumporna täcker all hud. Överkroppen har tillgång till halvtjock kompressionströja med halvlång ärm, merinotisha, armvärmare, två buffar och ett par vantar. Och en mellantunn regn/vindjacka från Salming. Funkar det? Eller är det för lite? Jag bestämmer att det funkar om jag har marginaler i övrigt, dvs inga överlånga dagar utan stanna i tid vid stugorna. Utöver kläderna har jag en löparrygga med Dauer, compeed, nål, pincett, sporttejp, ipren, salttabletter, vaselin, räddningsfilt, kartor, ett par ihopfällbara stavar, mobil, plånbok, satellitspårare, hörlurar, laddsladdar och en powerbank. I energiväg lutar jag mig i första hand på 24 påsar Maurten 360 som jag blandar i en hård halvlitersflaska med fjällvatten. Dessutom två mjuka halvlitare att fylla upp och dricka ur.

Portionspåsarna med sportdryck täcker i sig ungefär halva energibehovet för den planerade sträckan, vilket gör att jag i princip ska kunna vara självförsörjande. Att det är portionspåsar kostar såklart några gram - men vid en kontrollvägning visar det sig knappt vara mätbart - och det är ett väldigt smidigt sätt att hålla koll på det basala intaget under gång. Sen har jag lite godis nedpackat också, och tre hekto Bresaola för protein och hungerkänslor. Och jag siktar på att äta på fjällstugorna när det funkar; rutten jag lagt över fjället går från stuga till stuga och jag har som ambition att passera två till fyra stugor per dag. Men som sagt, givet vädret får jag kanske räkna med lite kortare etapper. Torr vikt på packningen hemma landar på 4 kilo, hälften av detta är sportdrycken. 

Det blir ett par frukostplättar med Christer, och lite kaffe, innan vi kommer iväg. Det tar lite tid för mig att få fason på packning, stöka av toabesök, tömma rum och lämna nycklar så vi joggar inte iväg från Ramundberget förrän någon minut i tio. Känns ändå rimligt att ta det soft efter gårdagens minst sagt tuffa avslutning. Gråväder men inte direkt regn när vi springer iväg, några duggregnsdroppar i luften. Vi värmer upp med 3 km på klinkvägen söder om ljusnan, lätt fin grusvägslöpning, innan vi svänger norrut och bärjar ta oss uppför Mittåkläppens långsträckta sydsluttning. Under fem kilometer stiger det mjukt och fint i etapper från 700 meters höjd till 1000 meter. Stigen är fin, humöret är bra, vi passerar ett fåtal lätta vad men tuffar på bra uppför. Christer är piggare än jag, som är lite allmänt seg och stel i quadsen; men det maler på. Vädret blir dock sakta grinigare, det småregnar från och till och fingrarna blir snabbt kalla i mina tunna löparvantar, troligen fortfarande lite känsliga sedan gårdagen. Christer påpekar klokt att de blir kallare av att hålla i grejer också, vilket såklart är rätt, så jag stuvar undan mina stavar så snart vi tagit huvuddelen av klättringen mot Fältjägarstugan. 

Vid Fältjägarstugan har vi kommit 21 km och det är motregn med snöinslag och allmänt eländigt. Vi går in i stugan och torkar och värmer oss en stund, och jag kan passa på att lösa STF-medlemskap som inte hunnits med riktigt i förväg. Pratar lite med ett par trötta vandrare som blir lite nedslagna över att vi sprungit upp hit på fyra timmar, de hade hoppats att kunna gå ner på ungeför den tiden. Vi tröstar dem med att vi faktiskt mestadels har gått uppför och att det kan gå nog så fort att bara gå när det är nedför. 

Vi drar på oss våra blöta paltor och ger oss ut igen, regnet slutar snart, bara för att övergå i direkt snöfall. Annars ett ganska lättlöpt parti med fin stig som går mestadels nedför i några kilometer innan vi ska upp över Helagsfjällets sydostligaste utlöpare, två ganska sega kilometer som tar oss upp till 1050 meter över havet igen. Det blåser en ganska seg och bitande motvind och jag skojar om att det nog kommer att vara bättre bar vi kommer över krönet. Det är det självklart inte, snarare värre. Men det värsta regnet och snöfallet håller åtminstone uppe en stund så vi kan torka till en aning sista biten bort mot Helags fjällstation. 

Kommer in och får lite gulash och en våffla, och kaffe, Shoppar ett par lite för stora merinovantar att ha under löparvantarna, det är fortfarande framförallt fingrarna som klagar mest men det är allmänt för jävla kallt. Bara 34 kilometer idag, visserligen med mer än 1000 positiva höjdmeter, men ändå för kort för att mitt projekt ska kunna hålla tidsramarna. Hade det varit bättre väderprognoser för kommande dagar hade det varit enkelt att gå och lägga sig och vänta på bättre väder, men det ryms bara mer regn, snö, vind och kyla i prognosen för kommande dagar. Men det är två mil till Sylarna och klockan är kväll; så givet det jag sagt mig själv om marginaler så behöver det bli kvällsläger här. Köper en öl och något mer att tugga på, sedan är det nattinatti i en av stugorna. 


Stort tack till Redhorse Photo för fotona med undertecknad i motivet.